Rus uçağını kim düşürdü

FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin tutuklanan dönemin 2. Birleştirilmiş Hava Harekat Merkezi Komutanı tümgeneral Darendeli, 8. Ana Jet Üssü Komutanı tuğgeneral Kartepe ve 2. Birleştirilmiş Hava Hareket Merkezi Amiri kurmay albay Gürdoğan hakkında açılan davaların görülmesine devam edildi.

Rus uçağını kim düşürdü

DİYARBAKIR  - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimine ilişkin tutuklanan dönemin 2. Birleştirilmiş Hava Harekat Merkezi Komutanı tümgeneral Atilla Darendeli, 8. Ana Jet Üssü Komutanı tuğgeneral Deniz Kartepe ve 2. Birleştirilmiş Hava Hareket Merkezi Amiri kurmay albay Bülent Gürdoğan'ın üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmalarına devam edildi.

Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada tutuklu sanıklardan Gürdoğan hazır bulunurken Darendeli ve Kartepe ile Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla Adana F Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumundan bağlantı kuruldu.

Duruşmada başka bir FETÖ davası kapsamında tutuklu bulunduğu cezaevinden ifadesine başvurulan Ahmet Özdemir, 181. filo komutanı olarak görev yaptığını ve 15 Temmuz günü havalanan uçaklardan birinde olduğunu söyledi.

Bulunduğu uçağı eski pilot kurmay yüzbaşı Ceyhan Karakurt'un kullandığını belirten Özdemir, şunları kaydetti:

"Biz terörle mücadele kapsamında kalkış yapmıştık. Akıncı'ya gidiyorduk. Öğlen kalkacaktık fakat sonradan iptal oldu. İptal olduğu için akşama kaldı. Terörle mücadele kapsamında yapılan kalkışlarda direkt gideceğimiz yere gitmiyoruz. Önce başka bir üsse gidiyoruz, oradan kalkıyoruz. Bize bu şekilde emrediliyor."

"Akıncı'ya gittiğimizde terörle mücadele olmadığını anladık"

Özdemir, "Havalanmadan önce hava sahası kapalı, kalkmayın, uçuş yasağı var." şeklinde bilgi verilmediğini iddia etti.

Havalandıktan sonra "Geri dönün" şeklinde de bilgi gelmediğini öne süren Özdemir, şunları dile getirdi:

"Biz Akıncı'ya gittiğimizde işin başka bir boyutu olduğunu öğrendik. Akıncı'ya gittiğimizde görevin terörle mücadele kapsamında olmadığını anladık. Deniz Kartepe, bize, 'Oyalanmayın, hemen kalkın, Akıncı Üssü'ne gidin, ne olursa olsun devam edin.' şeklinde söylemişti ama bunun dışında, ne tür talimat gelirse uymayın, ne olursa olsun emirlere uymayın şeklinde bir talimatı olmadı."

Sönmezateş tanık olarak dinlendi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a suikast girişimini planlayan ve yöneten sanıklardan eski tuğgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş, 7 ay boyunca Hava Kuvvetleri İstihbarat Daire Başkanlığına vekaleten baktığını, Hava Kuvvetleri içindeki FETÖ/PDY üyelerinin tespiti hususunda çalışma yaptıklarını savundu.

Sönmezateş, şöyle konuştu:                            

"Terfi dönemlerine 2-3 ay kala şikayet mektupları artar. Bu mektuplar da bunlar çeşitli vasıtalarla gelir, e-mail yoluyla, posta yoluyla veya farklı yollarla. Biz de bu mektuplarla ilgili inceleme yaparız ancak Genelkurmay'a, MİT'e ve emniyete mutlaka hepsi tek tek sorulur. MİT'ten ve emniyetten rapor gelir. Eğer ki bilgiyi tasdik ediyorlarsa ordudan ayrılma işlemi başlatılır.

2014'te Kartepe hakkında cemaatçi diye şikayet geldi. Yapılan çalışma sonucunda Kartepe temiz çıktı."

Duruşmada FETÖ'ye finansal destek sağlamak suçlamasıyla tutuklu yargılanan Boydak Holding yöneticilerinden Şükrü ve Memduh Boydak'ın ise tutuklu bulundukları cezaevinden, sanıklardan Gürdoğan ile aralarında iddianameye yansıyan 6 milyon liralık para transferine ilişkin ifadeleri alındı.

Cumhuriyet savcısı, mütalaasında sanık Darendeli, Kartepe ve Gürdoğan'ın tutuklu yargılanmaları yönünde görüş bildirdi.

Düşürülen Rus uçağıyla ilgili suçlama

Duruşmada üzerine isnat edilen Rus uçağını düşürdüğüne ilişkin suçlamayla ilgili savunma yapan Kartepe'nin, "İsterseniz size bu uçağı kimin düşürdüğünü özel olarak söyleyeyim." sözleri üzerine hakim, "Bizde özel bir şey alınmaz, söylemek isterseniz açık bir şekilde söyleyin yoksa siz bilirsiniz." dedi.

Tutuklu sanık Darendeli ise hakkındaki suçlamaları reddederek, 35 yıldır gururla taşıdığı üniformanın elinden alınarak tek kişilik hücrede kaldığını söyledi.

Sanık Gürdoğan ise duruşmalardaki yargılanmaların nasıl yapıldığını bildiklerini belirterek, "İsterseniz müebbet verin, idam verin ya da tutuklu yargılayın. Vicdanım rahat." diye konuştu.

Sanık avukatları, müvekkillerinin suçsuz olduğunu öne sürerek, tahliyeleri yönünde karar verilmesini talep etti.

Mahkeme heyeti, Darendeli, Kartepe ve Gürdoğan'ın tutuklu yargılanmalarına karar vererek duruşmayı erteledi.

Ayrıca, Hava Eğitim Komutanı Korgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu'nun sanıklarla darbe teşebbüsüne karşı koyma konusunda çalışmaları olup olmadığı konusunda ifadesinin alınması için nöbetçi İzmir Ağır Ceza Mahkemesine talimat yazılmasını kararlaştırdı.

İstenilen ceza

İddianamede, dönemin 2. Birleştirilmiş Hava Harekat Merkezi Komutanı tümgeneral Atilla Darendeli, 8. Ana Jet Üssü Komutanı tuğgeneral Deniz Kartepe, 2. Birleştirilmiş Hava Hareket Merkezi Amiri kurmay albay Bülent Gürdoğan hakkında, "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs", "TBMM'yi ortadan kaldırmaya teşebbüs", "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" ve "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ile 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz