Görüş Bildir

Rusya'dan gelen turistte düşüş!

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık açıkladı ve "Rusya'dan gelen turist sayısında dramatik bir düşüş var" ifadelerini kullandı.

Rusya'dan gelen turistte düşüş!
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, Rusya'dan gelen turist sayısında 2014 Eylül ayından bu yana dramatik bir düşüş yaşandığını kaydetti.


DHA'nın haberine göre; Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (ANSİAD) konuğu olan TÜROFED Başkanı Osman Ayık, Turizm sektöründeki gelişmelere de değindi. Ayık, Akra Barut Hotel'de düzenlenen toplantıda 'Turizmde 2015 Yılına Bakış' başlığı altında bir sunum gerçekleştirdi.


PAKET TURLA GELİYORLAR

Antalya'nın 10 tane büyük pazarı olduğunu söyleyen Ayık, ilk sırayı Almanya'nın ve sırasıyla Rusya, Kazakistan, İngiltere ve İran'ın aldığını aktardı. Antalya'ya turistlerin yüzde 95'inin paket turlarla geldiğini anlatan Ayık, 6.5 milyonunun Almanya ve Rusya'dan gelenler olduğunu belirtti. Ayık, Türkiye'ye gelen paket tur misafir sayısının da 18-20 milyon civarında olduğunu söyledi.


ALMANYA'DA SADECE 1 MİLYON ARTIŞ

Son 10 yılda Almanya pazarında 1 milyon artış olduğunu ve beklenilen artışın sağlanamadığını belirten Ayık, önemli pazarlardan Ukrayna'da gerçekleşen büyümenin son yıllarda tersine döndüğünü dile getirdi. BDT ülkelerinden gelen toplam rakamın da büyük önem arzettiğini vurgulayan Ayık, "Türkiye rakamları aşağı yukarı 9-10 milyon civarında. Antalya'nın rakamı da toplamda 4 milyon bandında. Bu pazarlardaki oluşan her türlü değişiklik, her türlü stres, bizim turizm pazarını çok ciddi etkiliyor" dedi.

50-60 MİLYON CİVARINDA ARTIŞ

2014 yılında dünyada 1.1 milyar insanın seyahat ettiğini ve her yıl dünya turizm hareketinin yüzde 3-4 oranında büyüdüğünü söyleyen Ayık, "Her yıl 50-60 milyon arasında turizme yeni katılım var. Avrupa'nın bunun içindeki payı 585 milyon insan. Avrupa'daki her yıl ortalama artış 25-30 milyon. Türkiye hiçbir şey yapmasa bile her yıl ortalama rakamlarını 1 milyon civarında artıracak. Geçmiş döneme baktığımızda rakamları ciddi anlamda artırdık. Fakat biraz bir şey yapabilirsek 1 milyon rakamı 3-4 milyona çıkacak" ifadelerini kullandı.


DRAMATİK BİR DÜŞÜŞ


Rusya'daki ruble krizi ve Ukrayna'ya değinen Osman Ayık, şöyle konuştu:
"Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan krizden ve arkasından Avrupa'dan Rusya'ya gelen çeşitli ekonomik baskılardan sonra 2014 Eylül'den itibaren bu ülkeden gelen misafir sayılarında son yıllarda ilk defa gerileme yaşandı. Rusya'dan gelen turist sayısında son 20 yıl içinde ilk defa Eylül ayından bu yana bizi de şaşırtan çok dramatik düşüş var."

AVRUPA'DA İMAJ SORUNU VAR

Türkiye'nin Avrupa pazarında artık yerinin sağlamlaştırıldığını iddia eden Ayık, Avrupa pazarında marjinal bir değişiklik beklemediklerini hatırlatarak; "Türkiye Avrupa pazarında ulaşabileceği pek çok noktaya ulaşmış durumda. İmajla ilgili çok ciddi bir çalışma yapmamız gerekiyor. Son dönemde çıkan olumsuz haberler yüzünden Avrupa pazarında kayıp yaşayabiliriz" uyarısında bulundu.
Toplantı sonunda ise ANSİAD Başkanı Ali Eroğlu ile toplantı başkanı Sadi Kan, Ayık'a plaketini takdim etti.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi