Şebeke suyunda yılan çıktığı iddiaları gerçeği yansıtmıyor

Malatya Belediyesi, şehirde bir konutun şebeke suyundan çıkan maddenin iddia edildiği gibi ‘yılan yavrusu’ olmadığını bildirdi.

Şebeke suyunda yılan çıktığı iddiaları gerçeği yansıtmıyor

Belediye açıklamasında söz konusu maddenin, güneş enerjisi deposunda bekleyerek klorunu yitirmiş su olduğunun tespit edildiği belirtildi.

Malatya Belediyesi, ‘Şebeke suyundan yılan çıktı’ ve ‘Malatya Belediyesi şehir şebekesine bağlı bir evin musluğundan yavru yılan aktı’ başlıklı haberlerle ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Belediye açıklamasında şöyle denildi:

“Konu ile ilgili oluşturulan komisyon tarafından yapılan ilk inceleme sonucu yılan yavrusu denilen materyalin bitkisel bir materyal olduğu ve Su Teknik Şefliği'nce yapılan tahlilde ise bardakta bulunan ve içerisinde yılan yavrusu olduğu iddia edilen suyun klor içermediği, dolayısıyla güneş enerjisi deposunda bekleyerek klorunu yitirmiş su olduğu tespit edilmiştir. Haberin basın yayın kuruluşlarında yer almasından sonra Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile hemen görüşülmüş ve konunun uzmanları tarafından da bitkisel bir materyal olduğunun ifade edilmesine rağmen; Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Malatya İl Müdürlüğü tarafından 16 Nisan 2012 tarih ve 2189 sayılı yazı ekinde Elazığ Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Elazığ Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğü'ne götürülen materyalin, laboratuvar ortamında stereo mikroskopta yapılan muayenesi sonucunda 'hayvansal orijinli olmadığı' tespit edilmiştir. Dolayısıyla söz konusu materyalin kesinlikle yılan yavrusu olmadığı anlaşılmıştır. İnsan sağlığı gibi çok önemli ve hassas bir konu hakkında belediyemizden bilgi sorma gereği dahi duyulmadan ve gerekli araştırma yapılmadan sadece bir vatandaşın beyanı esas alınarak yapılan ve adeta halkta paniğe yol açan ve tedirginliğe neden olan haber doğruları yansıtmamaktadır. Resmi belge ve tahlil sonuçları da haberin doğru olmadığını ve gerçeği yansıtmadığını ortaya koymaktadır."

Malatya Sağlık İl Müdürlüğü ekipleri tarafından habere konu olan eve tahlil yapmak üzere su numunesi alınmaya gidildiği de belirtilen açıklamada, “Ayrıca evde yapılan incelemeler sırasında evin güneş enerjisinin deposunun temizlenmeden kullanılmaya başlandığı ve güneş enerjisinden gelen musluktan akan suda da klor olmadığı görülmüştür. Yani materyalin güneş enerjisi deposuna ait musluktan geldiği anlaşılmıştır. Özellikle toplumsal ve insan sağlığını ilgilendiren konular hakkında haber yapılırken, araştırmaya dayalı ve daha dikkatli olunması hususunda duyarlılık gösterilmesi temennisiyle, vatandaşlarımızın gereksiz yere endişelenmelerine mahal olmadığı, konu ile ilgili hukuki sürecin başlatılacağı kamuoyuna önemle duyurulur." görüşü dile getirildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz