Görüş Bildir

Şehitlerine büyük vefa

Sarıkamış Harekatı'nın 101. yılı dolayısıyla Allahuekber Dağları'nda şehit olan binlerce asker Van'dan Erzurum'a, Gaziantep'ten, Malatya, Nevşehir, Kırıkkale'ye, Kocaeli'nden Ağrı'ya 81 ilde düzenlenen etkinliklerle anıldı.

Şehitlerine büyük vefa

Enver Paşa komutasında 22 Aralık 1914-15 Ocak 1915 tarihleri arasında Sarıkamış'taki Allahuekber Dağları'nda Rus kuvvetlerini püskürtmek isterken yetersiz kıyafetleri ile şiddetli soğuklara yenik düşen 90 bin şehit, Sarıkamış başta olmak üzere, 81 ilde şiddetli soğuklara rağmen anıldı.

SARIKAMIŞTA TÖREN

Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından 81 ilde eş zamanlı düzenlenen Sarıkamış Şehitleri anma yürüyüşlerinin ilki Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Vali Günay Özdemir, AK Parti Kars Milletvekilleri Ahmet Arslan, Selahattin Beyribey, MHP'li Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, Sarıkamış Kaymakamı Yusuf İzzet Karaman ve Sarıkamış Belediye Başkanı Göksal Toksoy'un katılımı ile bugün saat 10.00'da Kars- Erzurum karayolu üzerindeki Allahu Ekber Şehitliğinde başladı. Havanın çok soğuk olmasına karşın Türkiye’nin dört bir tarafından gelen ve her yaştan yaklaşık 5 bin kişi ile birlikte İl Müftüsü Mehmet Genç dua etti.

ŞİDDTETLİ SOĞA RAĞMEN

'Vefakar gençlik, fedakar ecdadını unutmayacak' sloganıyla sivil toplum kuruluşlarının desteklediği yürüyüşünün ilk adımını atan Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Türkiye’nin 81 ilinde organize ettikleri yürüyüşlerde gençlerin ecdatlarına yürüdüğünü bildirdi. Bakan Kılıç, şöyle konuştu: "Sizler de soğuğu şu anda hissediyorsunuz. Gerçekten hava şartlarının ne kadar insanı etkileyebileceğini görüyorsunuz. Üstümüzde bizim ciddi anlamda kışlık kıyafetler olmasına rağmen üşüyoruz. Ecdadımızın burada gösterdiği fedakarlığın ne anlama geldiği anlayabilmek için buradayız. Gelecekte de inşallah buradaki fedakarlığı iyi hatırlayarak bizde ülkemizi 2023, 2053 ve 2071 hedeflerine hep beraber taşıyacağız inşallah.

VAN'DAKİ ETKİNLİK

Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından düzenlenen etkinlikler kapsamında Van'ın Gevaş ilçesindeki Abalı Kayak Merkezi'nde bir araya gelen vatandaşlar, ellerindeki bayrak ve pankartlarla yürüyüşe geçti. Vali İbrahim Taşyapan, Gevaş Kaymakamı Nedim Akmeşe, kurum müdürleri ve vatandaşların katıldığı yürüyüş, 2 bin 400 metrelik parkurda yapıldı. Daha sonra kayak merkezi önünde saygı duruşu bulunulması ve İstiklal Marşı'yla devam eden etkinlikte Kur'an-ı Kerim okundu.

Vali Taşyapan, burada yaptığı konuşmada, tüm ülkede olduğu gibi Van'da da Sarıkamış şehitlerine sahip çıkıldığını belirterek, yürüyüşteki amacın, gençlere tarih bilincini aşılamak ve şehitlere saygıyı öğretmek olduğunu söyledi.

KUR'AN-I KERİM OKUNDU

Sarıkamış Harekatı'nda 90 bin askerin şehit olduğunu hatırlatan Taşyapan, "Yüzyılımızın başında biliyorsunuz ki büyük bir cihan savaşı verildi. Bu savaşın üzerinden 101 yıl geçti. Koca bir cihan imparatorluğunu bu savaşın sonunda kaybettik. Elimizde ancak Anadolu toprakları kaldı. Bütün cephelerde şehitler verdik ama şerefimizi, birliğimizi, dirliğimizi koruyarak, Anadolu toprakları üzerinde Türkiye Cumhuriyeti devletini kurduk" diye konuştu. Etkinlik, dua edilmesiyle sona erdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi