Görüş Bildir

Şırnak İdil'de sadece bir öğrenci ders başı yaptı! Ama öğretmen gitti ders bitti!

Şırnak İdil'de yeni dönem heyecanını yaşamak isteyen öğrencilerin hevesi kursağında kaldı. Şırnak İdil'de görev alan öğretmenler, İdil Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından gönderilen mesaj da cumartesi gecesi İstanbul`da düzenlenecek eğitim seminerine katılmaları konusunda çağrı yapıldı. Yaklaşık 1200 öğretmen, Şırnak İdil'de ders başı yapamadı

Şırnak İdil'de sadece bir öğrenci ders başı yaptı! Ama öğretmen gitti ders bitti!

Şırnak İdil'de yeni dönem heyecanını yaşamak isteyen öğrencilerin hevesi kursağında kaldı. Şırnak İdil'de görev alan öğretmenler, İdil Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından gönderilen mesaj da cumartesi gecesi İstanbul`da düzenlenecek eğitim seminerine katılmaları konusunda çağrı yapıldı. Yaklaşık 1200 öğretmen, Şırnak İdil'de ders başı yapamadı

Şehirde Meryem Ana Kilisesi bulunmaktadır. Anadolu'da Hatay'dan sonra Hristiyanlığın yaşanmaya bağladığı ikinci şehirdir.Şehrin Cizre'ye, Midyat'a, Nusaybin'e, Suriye ve Irak sınırına olan yakınlığı ve topoğrafik özellikleri tarihinde önemli bir rol oynamıştır.

İlçede karasal iklim hüküm sürmektedir ve bitki örtüsü bakımından zengindir. Mardin'e 60 km uzaklıkta olan ilçe, Suriye sınır kapısına 24 km uzaklıktadır. Yüzölçümü 1.224 km² olup Türkiye'nin en çok köyü olan ilçesidir.

İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Yetiştirilen tarımsal ürünlerin başında arpa, buğday, karpuz, kavun, mercimek,nohut ve üzüm gelmektedir. İlçe, Süryanilerin yoğun yaşadığı dönemlerde üzüm bağları ve şarap yapımıyla ün kazanmıştır.

Süryani nüfusunun çoğunlukta olduğu bir ilçe olan İdil'in ilçe merkezine 1970'li yıllardan sonra Müslüman köylerin ve göçer ailelerin yerleşmesi, buna karşın Süryani vatandaşların yurt dışına ve büyük şehirlere göç etmesiyle demografik yapısı değişmiştir. Halen İdil'de yaşamakta olan çok az sayıda Süryani aile mevcuttur.Yeni yeni restore edilen taş evlerle tarihi bir görünüme kavuşmuştur. 2013'te tamamlanan Şırnak Havalimanı'na 14 km uzaklıktadır. İlçede Şırnak Üniversitesi'nin Ziraat Fakültesi yerleşkesi ile İdil Meslek Yüksek Okulu bulunmaktadır.

Yavuz Sultan Selim'in Mısır Seferi sırasında Midyat İlçesi ile birlikte Osmanlı İmparatorluğuna bağlanmıştır. 18 Mayıs 1990 tarih ve 20522 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 16 Mayıs 1990 tarih ve 3647 sayılı kanunla Mardin İlinden ayrılarak Şırnak İline bağlanmıştır.İlçe'de; Köçerler ve Demaniler çoğunluğu oluşturmaktadır. Ve İlçe'de ticareti geliştiren Adıbelli'ler olmuştur. Adıbellilerin çoğu uzun yıllardır ticaretle uğraşmaktadır. Ve bulunduğu bölgede saygınlık kazanmayı başarmışlardır. Herkes tarafından tanınırlar. Eski zamanlarda aile büyükleri o bölgenin ağalığını yapmış, Köy olmaktan çıkınca 1937 Yılında İlçe olmuş olan İdil'in 3 Dönem boyunca Belediye başkanlığını sürdüren Abdurrahman Abay 2000'li Yıllara doğru adaylıktan geri çekilmiştir. Ayrıca Abdurrahman Abay'da Adıbellilerin soyundandır.

İdil İlçesi`nde görevli 1200 öğretmene cumartesi gecesi İstanbul`da düzenlenecek eğitim seminerine katılmaları için Milli Eğitim Bakanlığı tarafından SMS ile mesaj gönderildi. Öğretmenlere cep telefonlarından gönderilen mesajda, "08-12 Şubat 2016 tarihleri arasında İstanbul Ataşehir Zübeyde Hanım Hizmet içi Eğitim Enstitüsü`nde düzenlenecek 2016000374 numaralı öğretmenlik uygulamaları seminerine katılmanız önem arz etmektedir. Bilgilerinize" denildi. İdil`de görevli öğretmenlere bu çağrının gönderilmesi, ilçedeki bazı mahallerde bulunan hendek ve barikatların temizlenmesi için sokağa çıkma yasağı ilan edileceği olarak yorumlandı.

Öğretmenlerin ilçeden ayrılması nedeniyle bugün başlayan eğitim döneminin ikinci yarısında sınıflar boş kaldı. İlçe merkezi ve köylerdeki 1200 öğretmenin İdil`de bulunmaması nedeniyle yaklaşık 25 bin öğrenci bugün eğitime başlayamadı. İlçe merkeziyle birlikte köylerde de sınıflar boş kaldı. İlçe merkezinden Mardin’in Midyat İlçesi`ne 15 günlük telafi eğitimine giden 12 ve 8`inci sınıfa giden yaklaşık 500 öğrenci, dün akşam ilçeye döndü. Bu öğrencilerin yaklaşan YGS ve TEOG sınavına bundan sonraki süreçte nasıl hazırlanacakları ise belli olmadı. İlçe merkezi ve bağlı köylerde YGS`ye hazırlanan 12`nci sınıftaki yaklaşık 1500 öğrenci ile TEOG sınavına hazırlanan 8`inci sınıftaki yaklaşık 2 bin 500 öğrenci bulunuyor.

1 ÖĞRENCİ OKULA GELDİ

Hendek ve barikatların olduğu Yen Mahalle`deki Fatih Ortaokulu`na öğretmen ve öğrenciler gelmezken, adını vermek istemeyen 6`ıncı sınıf öğrencisi, tek başına geldiği okulda sınıfında oturarak öğretmenlerinin gelmesini bekledi. Bir süre bekleyen öğrenci sınıfta, velisi de dışarıda bekledi. Öğretmen ve yöneticilerin gelmemesi üzerine adını vermek istemeyen veli, çocuğunu da alarak okuldan ayrıldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Muhabir