SMA hastası kızının görüntülerini paylaşarak Bakanlığın dikkatini çekti

Antalya'da "Spinal Muskuler Atrofi" (SMA) hastası 19 aylık Arife Yıldırım'ın annesi, kızını hastalığına dikkati çekmek için çektiği görüntüleri sosyal medyada paylaştı. Görüntüleri izleyen Sağlık Bakanlığı, Arife'nin sağlık durumu hakkında bilgi isterken Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Bülent Aydınlı, "Hasta tertemiz, herhangi bir sıkıntı yok" dedi.

SMA hastası kızının görüntülerini paylaşarak Bakanlığın dikkatini çekti
Antalya'da oturan Teslime- İsmail Yıldırım çiftinin kızı Arife Yıldırım'a henüz 4,5 aylıkken 40 bin kişide bir görülen kasların kuvvetsizliğine ve erimesine yol açan SMA teşhisi konuldu. Şu anda 19 aylık olan Arife bebeğin tedavi giderleri için Antalya Valiliğince üst limit 100 bin lira olmak üzere geçen nisan ayında yardım hesabı açıldı. Tedavisi henüz bulunmayan, ancak doktorların tedavi için deneysel çalışmalar yaptığı hastalıkla mücadele eden Arife bebek için gönüllü olan çok sayıda vatandaş, sosyal medyada açılan 'Arife için el ele' sayfası aracılığıyla paylaşımlarda bulundu. Bir haftada yurtdışından da gelen destekle Arife'nin tedavi için 100 bin lira toplandı.
AÜ Hastanesi'nde bir süre gözlem altında tutulan Arife Yıldırım, tedavisine evde devam edilmek üzere taburcu edildi. Dün öğleden sonra rahatsızlanan Arife bebek, annesi Teslime Yıldırım tarafından AÜ Hastanesi Acil Servisi'ne getirildi. Tüm tetkikleri yapılan Arife, zatürree şüphesiyle servise yatırıldı.
Teslime Yıldırım, hem hastalığa dikkat çekmek hem de Sağlık Bakanlığı'nın bu tür hastalara daha çok yardımda bulunması için kızının görüntülerini kaydederek sosyal medyadaki hesabından paylaştı. Görüntüleri izleyen Antalya İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, durumu Sağlık Bakanlığı'na bildirdi. Bakanlık, Arife Yıldırım'ın sağlık durumu ve tedavisi hakkında bilgi istedi.
HASTANE BASIN TOPLANTISI DÜZENLEDİ
Bunun üzerine AÜ Hastanesi Başhekimi Başhekim Prof. Dr. Bülent Aydınlı, bir basın toplantısı düzenleyerek Arife Yıldırım'ın sağlık durumu hakkında bilgi verdi. Arife Yıldırım'ın takibini yapan AÜ Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Çocuk Acil Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nilgün Erkekli, evde ateşi çıkan bebeğin öğleden sonra saat 16.00 sırlarında acil servisten hastaneye giriş yaptığını aktardı. Gerekli tetkiklerin yapıldığını dile getiren Doç. Dr. Erkekli, "Kronik kas yetersizliği olan bir hastamız. Bu tip hastalar teknolojik desteklerle yaşatılıyor. Bu hastamız da solunum cihazına bağlı, beslenme destekleri devam ediyor. Kronik olan bir hastada enfeksiyon rahatsızlıkları görülebiliyor ve daha ağır seyrediyor. Hasta ateş nedeniyle geldiği acil serviste kabul edilip, ilk değerlendirmeleri yapıldı. Gerekli tetkikleri yapılmış ve zatürre olabileceği şüphesiyle servise alınmıştır" dedi.
TEDAVİSİ SÜRÜYOR
Arife'nin tedavisini yürüten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Banu Nur ise, 4,5 aylıkken hastalığı belirlediklerini ve takibini yaptıklarını belirtti. Hastalığının Türkiye'de kesin tedavisinin yapılamadığını ve dünyada ise çeşitli araştırmaların yapıldığını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Banu Nur, "Hastanın tedavisine devam ediyoruz. Ailesi tarafından bakımı yapılan bir hasta. Acilden servise alındıktan sonraki süreçte bir aksaklık yaşanmadı. Tüm tedavileri yapıldı. Ailesinin paylaştığı videodaki gibi bir durumu yok. Hastanın ateşi 38,2 olduğu zaman düşürülmüştür. Tedavi bu şekilde devam edecektir. Ailenin özel oda talebi ise mevcut ortamda hazırlanamadı. Daha ağır durumu olan hastalar kalmakta. Serviste tedavisine devam ediliyor. Uygun yer olduğu noktada özel oda isteği de yerine getirilecektir" diye konuştu.
Arife'nin hastalığının özel olduğunu da söyleyen Yrd. Doç. Dr. Nur, hastanın olabildiğince itinalı şekilde tedavisine devam ettiklerini söyledi.
PROF. DR. AYDINLI: HASTANIN TEDAVİSİ İTİNAYLA YAPILIYOR
Ailenin kızlarının sağlık durumuyla ilgili görüntüleri sosyal medyada paylaşmasının ardından geniş bir araştırma yaptıklarını vurgulayan Başhekim Prof. Dr. Bülent Aydınlı da anne Teslime Yıldırım'la görüştüklerini kaydetti. Prof.Dr. Aydınlı, şunları kaydetti:
"Bu zor bir iş, hayat boyu bakım gerekiyor. Bir notada aile sıkılacak bunalacak ve birilerinden yardım isteyecek. Bunda herhangi bir sıkıntı yok. Anne, 'Bizi acilde hekim karşılasın, hastanın başında her zaman hekim ve hemşire dursun' istiyor. Bunun yanında özel oda talep ediyor. Özel odalara durumu daha ağır olan hastaları alıyoruz. Acilden giriş yapan hastanın tüm tedavileri itinayla yapılmıştır. Görüntülerde bebeğin boğazındaki delikten bir cihazla nefes aldığı görülüyor. Hasta tertemiz, herhangi bir sıkıntı yok. Damar yolları açılmıştır. Hasta yakınını anlıyoruz."
Prof. Dr. Aydınlı, "Teslime Yıldırım, 'SMA hastalığının tedavisi var, devletin ilgisini hastalığa çekmek istedim' diyor. Ancak, kullanılan yöntem sıkıntılı. Tüm hastalar aynı yöntemi yapsa, burada iş yapamaz duruma geliriz. Aileye Allah sabır versin. Eksik tedavisi yok. Problemsiz şekilde hastanın tedavisi devam etmektedir" dedi.DHA

Kaynak: Diyarbakır Söz