Soğuk hava geliyor

Türkiye genelinde etkili olan sıcak hava yüz güldürürken, gelecek hafta başında gelmesi beklenen soğuk havanın tarım sektörünü tehdit edebileceği bildirildi.

Soğuk hava geliyor

Samsun Meteoroloji Bölge Müdürü Murat Asar yaptığı açıklamada, Avrupa'da yaşanan şiddetli kışa karşın Türkiye'de son bir haftadır sıcak havanın etkili olduğunu söyledi.

Türkiye genelinde mevsim normallerinin üzerinde bir havanın hakim olduğunu dile getiren Asar, özellikle Karadeniz Bölgesi'nin tamamında son bir hafta içinde 8-10 derecelik bir artış yaşandığını belirtti.

Sıcak havanın etkisini artırarak gelecek hafta başına kadar devam edeceğini bildiren Asar, ''Pazartesi gününden itibaren ise hava hızla soğuyarak mevsim normallerine dönecek. Geceleri kuvvetli lodos esiyor. Bu nedenle vatandaşlar baca ve soba zehirlenmelerine karşı dikkatli olmalı. Bugün Samsun'da ölçülen en yüksek sıcaklık 23 derece oldu. Ordu'da ise 20 derece. Karadeniz Bölgesi'nin genelinde hava sıcaklıkları yüksek seyrediyor'' dedi.

-Sıcak havalar meyveciliği olumsuz etkileyebilir-

Murat Asar, bu mevsimdeki sıcak havanın özellikle meyveciliği ciddi anlamda tehdit ettiğini savunarak, şunları kaydetti:

''Sıcak hava sonucu zamanından önce çiçek açan meyve ağaçları direncini kaybedeceği için, havaların tekrar soğumasıyla bu ağaçlar savunmasız hale gelebilir. Çiçeği dökülen meyve ağaçlarında rekolte kaybı yaşanabilir. Meyvelerin çiçek açmaması için ağaçların köklerine buz parçaları konulması erken çiçek açmayı önleyebilir.''

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz