Görüş Bildir

Somalı kadınları iş sahibi yapan proje

Manisa'nın Soma İlçesi'nde, kadınların sosyal ve ekonomik hayattaki varlıklarını desteklemek amacıyla hayata geçirilen 'Soma'da Önce Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi' ilk mezunlarını verdi.

Somalı kadınları iş sahibi yapan proje

 Ağırlıklı olarak el işi eğitimlerinin verildiği merkeze kayıtlı 370 kadından başarılı olan 124'ü törenle mesleki eğitim sertifikalarını aldı. Somalı kadınların el işleri ve nakışları ev tekstili markası English Home ve Vodafone Mağazaları'nda satışa sunulacak.
Soma'da kadınlara gelir yaratan bir iş modeli oluşturmak üzere Türkiye Vodafone Vakfı, Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) ve Soma Belediyesi'nin işbirliğiyle geçen Aralık ayında 'Soma'da Önce Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi' hayata geçirildi. Proje çerçevesinde ev tekstili markası English Home ve dünyaca ünlü tasarımcı Arzu Kaprol, tarafından hazırlanan tasarımların işlenerek, ortaya çıkan ürünlerin Vodafone Mağazaları'nda satılması için işbirliği yapıldı.
Soma Belediyesi tarafından özel olarak tahsis edilen bir binada hizmete açılan ve 50 kişi kapasiteli 2 nakış atölyesi, 1 bilgisayar odası, 1 seminer odasından oluşan merkezde bugüne kadar toplam 124 kursiyere 68 saatlik tel kırma, 47 saatlik el nakışı ve 53 saatlik iğne oyası eğitimi verildi.
TASARIMLAR ARZU KAPROL İMZASINI TAŞIYACAK
Merkezde eğitim gören kadınlar, ev tekstili markası English Home tarafından üretilen havlulara nakış işledi. English Home'un 22 bin adetlik siparişi için 64 kadın çalıştı. Bu ürünler English Home mağazalarında Soma yararına satılacak. Üretilecek ürünlerin alınan siparişlerin içeriğine göre belirlendiği merkezde, diğer yandan yaklaşık 100 Somalı kadın, Vodafone paydaşlarına yeni yıl hediyesi olarak sunulmak üzere 16 bin bardak altlığı üretti. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne özel olarak hazırlanan Vodafone hediyeleri için ise 4 bin 250 lavanta kesesi işlendi. Eşzamanlı olarak 200 kişiye eğitim verilebilen merkezde, projenin sona ereceği iki yıl içinde toplam 370 Somalı kadına ulaşılması hedeflendi.
124 KADINA SERTİFİKA VERİLDİ
Proje kapsamında mezun olan 124 kadına törenle sertifikalarını verildi. Sertifaka dağıtım törenine Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Çiğdem Erdoğan Atabek, Soma Kaymakamı Bahattin Atçı, AK Partili Soma Belediye Başkanı Hasan Ergene, Türkiye Vodafone Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Süel ve Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Başkanı Sanem Oktar katıldı.
Törende konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Çiğdem Erdoğan Atabek, "KAGİDER'i, Türkiye Vodafone Vakfı ve Soma Belediyesi'nin işbirliği ile Somalı kadınları hayatın her alanında desteklemek, sosyal ve ekonomik hayata katılımlarını sağlamak amacıyla oluşturdukları 'Soma'da Önce Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi'nde kadınlara iş ve istihdam sağlayan çalışmalarından dolayı kutluyorum. Bu projenin en güzel özelliklerinden birinin de sürdürülebilir olması" dedi.
"SOMA'YI EL İŞİ ÜRETİM MERKEZİ YAPACAĞIZ"
Kadınların hayatın her alanında daha aktif ve üretken olmalarını sağlayan projelerin toplumun geneline olumlu yansıdığını belirten Türkiye Vodafone Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Süel ise "Kadınlarımızın ekonomik ve sosyal yaşamda eşit ve güçlü bir biçimde var olması gerektiğine inanıyoruz. Bu anlayışla, kadınlarımızın güçlendirilmesi için çeşitli projeler yapıyoruz. Bu projelerimiz arasında önemli bir yeri olan 'Soma'da Önce Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi' ile Somalı kadınlarımızı iletişim teknolojilerinin sunduğu imkanlarla tanıştırarak sosyal ve ekonomik hayata katılımlarını sağlamayı hedefliyoruz. Toplam 370 kursiyerimizin bulunduğu merkezimizde iğne oyası, tel kırma ve el nakışı gibi el işlerinin eğitim ve üretimine odaklanıyoruz. Şu ana kadar toplam 168 saatlik eğitim verdik" diye konuşu.
"HEDEFİMİZ SOMALI KADINLARIN KOOPERATİFLEŞMESİNİ SAĞLAMAK"
Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Başkanı Sanem Oktar da bu yola çıkarken hedefin, Somalı kadınların sosyal ve ekonomik hayata katılımlarını sağlamak, eğitimlerle üretim sürecine dahil olmalarına katkıda bulunmak olduğuna dikkati çekip, "Bizler ilk adımı attık ve hedefimizi önümüze koyduk. Ancak, bu merkezi katılımlarıyla ve üretimleriyle canlı kılan, burada bir hayat yaratan Somalı kadınlardır. Bir diğer hedefimiz, kadınların kendi ayakları üzerinde ve kendi koşullarına uygun bir şekilde kooperatifleşmesi. KAGİDER olarak tüm bu süreçlerde, Somalı kadınların yanında olacağız, öncülük ve rehberlik etmek üzere çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız. Soma belki bu anlamda bir pilot bölge olacak ve bizlere de yeni projelerde rehberlik edecek" dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi