Taşerona kadro son durum müjdesi 2017 'Çalışma Takvimi Belli Değil'

Taşerona kadro'da son durum her geçen gün belirsizliğini korumaya devam ediyor. Seçim vaadi olarak taşerona kadro konusunda gözler sürekli olarak Bakan Müezzinoğlu'na çevrilmişken, Bakan Müezzinoğlu, çalışmaların sürekli olarak devam ettiği açıklamasını da gün gün yapmakta. İşte son durum

Taşerona kadro son durum müjdesi 2017 'Çalışma Takvimi Belli Değil'

Taşerona kadro'da son durum her geçen gün belirsizliğini korumaya devam ediyor. Seçim vaadi olarak taşerona kadro konusunda gözler sürekli olarak Bakan Müezzinoğlu'na çevrilmişken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, çalışmaların sürekli olarak devam ettiği açıklamasını da gün gün yaakta. 1 yılı aşkın süredir taşerona kadro verilmesi gündemi, kamu kurum ve kuruluşlarında taşeron olarak çalışan bireyi meraklandırmakta iken, taşerona kadro kuralları da bir o kadar konuşulmakta. yıl sınırı, yaş sınırı sadece bnlardan bir kaçı olmakt iken işte taşerona kadro da son durum gelişmeleri ve açıklamalar detayları...

TAŞERONA KADRO SON DAKİKA DURUM

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Müezzinoğlu, kıdem tazminatıyla ilgili hazırlanan düzenlemenin, yarın Bakanlar Kurulu’na sunulacağını açıkladı. Kanal 7 televizyonunda, kıdem tazminatına ilişkin açıklamalarda bulunan Müezzinoğlu, "Şu anda 13 milyon çalışanımızın yüzde 80’inden fazlası kıdem tazminatıyla ilgili mağduriyet yaşıyor. Kıdem tazminatını alamıyor. Yüzde 15 civarındaki bir rakam, kıdem tazminatından istifade ediyor. Hakları korunabiliyor ve o haklarını alabiliyor. Yüzde 5-6’lık bir oran da mahkemeler veya kazanımlarını kısmi de olsa alabilen bir kitle var. Dolayısıyla yüzde 80’inin mağdur olduğu bir yapının daha fazla sürdürülmesi çok mümkün değil, doğru da değil" diye konuştu.

 "TAKİBİNİ BİZ YAPACAĞIZ, FON OLUŞACAK"

Kıdem tazminatının, çalışanın hakkı olduğunu vurgulayan Müezzinoğlu, "Bir çalışanın hakkı, hak olarak korunmalı. Güvencede olmalı. Niye? Şu anda çalışanın hakkı, işverenin kasasında birikiyor. Peki 5, 10, 15 yıl sonra biriken o hak, kasada hakikaten duruyor mu? Dolayısıyla güvence de yeni bir yasal yapı. İşveren ay sonu primini bize nasıl ödüyorsa vergilerini nasıl vergi dairesine ödüyorsa burada da işçinin hakkını işçiyle ilgili bir yapıya ödeyecek ay sonu. Bunun da takibini biz yapacağız. Fon oluşacak. Kişi; 10 yılın, 15 yılın, 20 yılın getirdiği avantajları şeffaf olarak görecek. Koşullarına göre onu nasıl yöneteceğinin kararını kendisi verecek" dedi.

"KATKILARA, ELEŞTİRİLERE GÖRE SON ŞEKLİYLE MECLİS’E GİTMEYE GAYRET EDECEĞİZ"

Kıdem tazminatıyla ilgili oluşturulması planlanan fona ilişkin bilgi veren Bakan Müezzinoğlu, şunları söyledi: "Bir de öyle bir fon olmalı ki ’2 yıl, 5 yıl, 10 yıl sonra bu fon, iflas etti’ noktasında olmamalı. İlgili bakanlıklarla teknik heyetlerle çalışmaları tamamladık. Siyasi ve teknik çalışmaları tamamladık. İnşallah, yarın hükümetimize sunacağız. Hükümetimizin de Başbakan’ımızın da kanaatlerini aldıktan sonra araziye, sahaya çıkacağız. Sendikalarımız, işverenlerimiz var. Paydaşlarımızın görüşlerini de alacağız, çünkü biz şu anda çalışan kesime, çalıştıran kesime hangi önerileri götürerek bir yasal düzenleme yapıyoruz? Onların katkıları, eleştirileri, önerilerine göre son şekliyle Meclis’e gitmeye gayret edeceğiz, onun için henüz başındayız diyorum"

’TAŞERON İŞÇİLERE KADRO’ AÇIKLAMASI: ÇALIŞMA TAKVİMİNİ BELİRLEMEDİK

Taşeron işçilere kadro çalışması konusuna da değinen Bakan Müezzinoğlu, "Şu anda onunla ilgili hükümetimizin çalışma takvimini belirlemedik. İnşallah onunla ilgili de bir çalışma takvimini Sayın Başbakan’ımız verdiği zaman ilgili Maliye, Ekonomi, Çalışma bakanlıkları olarak bir çalışmayı gündemimize alacağız; ama şu anda daha henüz gündemimize almış değiliz" dedi.

DÜZENLEME NELER İÇERİYOR?

Kıdem tazminatında üzerinde uzun süredir çalışılan model, çalışanın kıdem tazminatı hakkının her ay banka hesabına işveren tarafından yatırılmasına dayanıyor. Çalışan ise, belli sürelerden önce bu parayı çekme hakkına sahip olmayacak. Bu süreler içinse 15 yıla kadar uzanan rakamlar telaffuz ediliyor. Şu anda kıdem tazmiatı, her yıl için bir brüt maaşa denk düşüyor. Yeni sistemde bu hakkın korunabilmesi için, her ay maaşın yüzde 8.3'ü düzeyinde bir katkı payının kıdem tazminatı hesabına yatırılması gerekiyor.

ÖDEMELERİ KAMU TAKİP EDECEK

Hükümetten yapılan açıklamalarda, yeni sisteme kamunun da belli bir miktarda her ay katkı yapacağı açıklanmıştı. İşverenin ödemeleri yapmaması durumunda ne olacağı da geçmişte tartışılmıştı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Müezzinoğlu ise, ödemeleri bizzat kamunun takip edeceğini söylemişti.

ÜÇ HAK VERİLECEK

Çalışma hayatına yeni girecek olanlar, kıdem tazminatında yeni modeli seçmek zorunda olacak. Mevcut çalışanlara ise 3 hak sunulacak. Bu haklar "eski sistemde kalma, işvereniyle anlaşarak birikimlerini yeni sisteme taşıma ve eski haklarını alarak yeni sisteme geçme" olarak" sıralanıyor.

1 MAYIS'TA KONUŞULMUŞTU

 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarını her yıl Türkiye’nin değişik illerinde düzenleyen Hak-İş Konfederasyonu, bu yılki kutlamalarını Erzurum’da yaptı. Meydandaki törende saygı duruşu, İstiklal Marşı’nın ardından Kuran-ı Kerim okundu ve Büyükşehir Belediyesine ait Mehteran Bölüğü’nü gösteri yaptı.

‘Canımızı yakıyor’

Terönde konuşan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, “Sizler elinizin emeğiyle, alnınız teriyle, çoluk çocuğunuzun ailenizin helal nafakasını kazanırken, bu ülkenin ne zaman ihtiyacı oldusa her zaman doğrunun yanında durdunuz. Her zaman dimdik bir şekilde hakkın adaletin yanında durdunuz. Burada sizlerin ortaya koyduğu bütün pankartları gördüm. Taşerona kadro diyorsunuz. Mesajlarınız alınmıştır. Erzurum’dan aldığım mesajı Bakanlar Kurulu’na, Başbakanımıza götüreceğim” dedi.

Bakanın ardından kürsüye gelen Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, “İnsanca yaşamak için, evine ekmek götürebilmek için, namerde muhtaç olmamak için işyerlerinde en ağır şartlarda çalışırken hayatlarının baharında iş kazalarında kaybettiğimiz emekçi kardeşlerimizi rahmetle, minnetle anıyoruz. Bu ülkenin çalışanları, üretenleri, emeğiyle geçinenleri olarak pek çok sorunumuz var. 

Taşeron işçilere kamuda işçi kadrosu istiyoruz. Geçici ve mevsimlik işçilerin sorunları acilen çözülsün istiyoruz. Emeğin ve emekçilerin önündeki bütün engellerin kalkmasını, örgütlenmenin önünün bir an önce açılmasını istiyoruz. Kıdem tazminatı sorunumuz var. Canımızı yakan iş kazaları var. Onun için alanlardayız, onun için Erzurum’dayız, tüm Türkiye’deyiz. Erzurum’dan bir kez daha haykırıyoruz” dedi. Şenlik havasında geçen kutlamalar olaysız sona erdi. 

REFERANDUM İLE DEV ADIM

Taşeron işçiye kadro konusunda son dakika açıklamaları yapılmaya devam ediyor. Taşeron işçinin yakından takip ettiği kadro konusunda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, katıldığı bir programda canlı yayında açıklamalarda bulundu. Bakan Müezzinoğlu, "“Referandumda Evet çıkması ile birlikte Türkiye yeni bir döneme girdi. Bundan sonra daha istikrarlı, daha güvenli bir sistemin arefesindeyiz. Parlamentoda gerekli alt düzenlemeleri yapılacak. 2017 nisan öncesi neyse 2019 3 Kasım’a kadar aynen devam edecek. Önümüzdeki iki yıla yakın zaman güçlü icraat dönemi olması gerekiyor. Milletin de hükümetten beklediği bu. Parlamentoda yeterli desteği olan bir hükümet var. Vatandaş da icraat bekliyor. Erken seçime ihtiyaç yok. İşsizlik konusunda da çalışmalarımız devam ediyor. Haziran sonu 1 milyonu hedefliyorduk mayıs ortalarında bu rakamı geçeceğimizi görüyorum. Emeklilerin promosyon ödemelerinin yüzde 75’i tamamlandı. 3 milyar 200 milyon gibi bir rakam ödendi.” dedi. Taşeron işçiye kadro konusunda da Bakan Müezzinoğlu, "Çalışmaları olgunlaştırdıktan sonra hükümete göndereceğiz. Önümüzdeki ayların konusu. Haftaya pazartesi Bakanlar Kurulu yapıldığında çözüm takvimi belirlendikten sonra biz de o takvime göre çalışmaları şekillendireceğiz" açıklamasında bulundu.

Kaynak: Diyarbakır Söz