Tasarladıkları robotla ABD'de derece arıyorlar

Şanlıurfalı 6 lise öğrencisi, "kirli suyun temizlenerek ayrıştırılması" teması çerçevesinde tasarladıkları robotla ABD'de düzenlenecek yarışmada Türkiye'yi temsil edecek.

Tasarladıkları robotla ABD'de derece arıyorlar

Milli Eğitim Bakanlığınca ABD'nin başkenti Washington'da 16-18 Temmuz tarihleri arasında düzenlenecek "First Global Robotics 2017" yarışmasına Urfa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin katılması kararlaştırıldı.

Bunun üzerine harekete geçen 6 öğrenci, STEM ve Bilim Merkezinde görevli öğretmenlerin desteğiyle robot yapmaya başladı. Yaklaşık iki ayda tasarlanan ve öğrencilerin uzaktan kumandayla yönettiği robot, farklı renklerde dağınık şekilde duran topları toplayarak belirlenen yere bırakıyor.

Başarılı öğrenciler, robotlarıyla katılacakları yarışmadan dereceyle dönmeyi umut ediyor.

Proje koordinatörü Mehmet Durak Akkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, öğrencilerinin tasarladığı robotla Türkiye'yi 160 ülkenin katılacağı yarışmada temsil edeceğini söyledi.

Robotun parçalarının tamamının ABD'den gönderildiğini ifade eden Akkaya, "Robotumuzu 2 ay gibi kısa bir sürede tasarlayarak tamamladık. Robot, tamamen öğrencilerimizin emeğiyle hazırlandı. İnşallah, Amerika'dan başarılı bir sonuçla dönmeyi planlıyoruz." dedi.

Öğrencilerden İbrahim Furkan Atmanoğlu da yarışmanın temasının "dünya üzerinde azalan temiz suyun kazanılması" olduğunu ve kendilerinden de bu yönde bir robot yapılmasının istendiğini ifade etti.

- "Türk bayrağını dalgalandırmak gurur verici"

Yaptıkları çalışmalarla temaya uygun bir robot hazırladıklarını kaydeden Atmanoğlu, şunları kaydetti:

"Amerika'dan gönderilen parçalarla en ideal robotu yaptığımıza inanıyorum. Robotumuzu bazı makinelerden esinlenerek yaptık. Mesela topları toplayan kısmını biçerdöverlerin tablasından esinlenerek yaptık. Robotumuz temiz olarak nitelendirdiğimiz mavi ve kirli olarak nitelendirdiğimiz turuncu topları yerden karışık bir şekilde topluyor. Mekanizmalarla topları yukarı sürükleyerek sol tarafa rengine göre turuncu topları, sağ tarafa da mavi topları toplayarak ayrıştırmayı sağlıyor. Daha sonra bu topları düzenli bir şekilde rengine göre belirlenen yerlere ayrı ayrı bırakıyor. Böylece temanın konusu olan kirli suyun temizlenerek ayrıştırılmasını temsil eden bir robot yapmış olduk."

Türkiye'yi ABD'de temsil etmenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Atmanoğlu, "Başka bir ülkede Türk bayrağını dalgalandırmak gerçekten çok gurur verici bir şey. İnşallah ülkemize güzel bir dereceyle döneriz." dedi.

Okul Müdürü Ramazan Öner de gelişmiş ülkelerde mesleki eğitime çok önem verildiğini söyledi.

Robotik çalışma ve kodlamaların mesleki eğitime ilgi uyandıracağını belirten Öner, "İnşallah bu çocuklarımız güzel bir dereceyle ülkeye dönerler. Böylece bu da mesleki eğitime olan ilgiyi arttırır." ifadesini kullandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz