Tendürek Dağı'nda son dakika çatışma - 8 şehit

Tendürek Dağı son dakika operasyon ve sonrası çatışma haberi ile yürekleri yakan 8 şehit haberi tez duyuldu

Tendürek Dağı'nda son dakika çatışma - 8 şehit

Tendürek Dağı'nda operasyonlar süregelirken, son dakika açıklanan çatışma haberinden sonra 8 şehit açıklaması yürekleri dağladı. Van Çaldıran ile Ağrı Doğubeyazıt'ı bağlayan Tendürek Dağı'nda bir süredir devam eden opeasyonlar, geri dönüş yolunda hain pusu ve sonrasında 8 şehit haberi ile devam etti. Tendürek Dağı'nda operasyon sonrasında askeri üs bölgesine dönen askeri gruba PKK'lılarca düzenlenen uzun namlulu silah saldırısı sonrasında 8 asker şehir düştü 8 asker de yaralandı. 2 gün önce başlatılan "Şehit Binbaşı Kıvanç Cesur-3" operasyonlarında kahreden haberi Van Valisi İbrahim Taşyapan açıkladı. Kesin olmayan bilgilerin netleştiği an da paylaşılacağını açıklayan vali, bunun için uygun zamanın Cumartesi herşeyin kesinleşmesinden sonra olmasını bekledik dedi. ve Hemen akabinde de Van Valiliği Tendürek Dağı'ndak operasyon ve hain saldırı açıklamasını yaptı. Van Valiliği; "2 Eylül 2016 günü çıkan çatışmada 1 teğmen, 2 astsubay ve 5 uzman çavuş olmak üzere 8 askerimiz şehit olmuş, 8 askerimiz yaralanmıştır" şeklinde açıklama yaptı. Yürekleri yakan 8 şehit haberinden sonra herkes Tendürek Dağı nerede ve Tendürek şehitlerinin isimlerini merak etti. Detayları Diyarbakırsoz olarak araştırdık.

TENDÜREK DAĞI'NDA HAİN SALDIRI

Tendürek Dağı'nda iki gün önce başlatılan operasyonlarda 11 PKK'lı etkisiz hale getirilmişti. Arama tarama faaliyetleri sırasında 1 uzman çavuş ve 3 korucu şehit olmuştu. Yaralanan 18 asker'de Van'da tedavi altına alınmıştı. Bu kapsamda operasyonların hızı çoğaltılırken, kara ve hava destekli birlikler Tendürek Dağı'na girmişti. Geçen mayıs ayında yol kesen PKK'lı teröristlerle çatışmada şehit düşenÇaldıran İlçe Jandarma Komutanı'nın adı verilen 'Şehit Binbaşı Kıvanç Cesur-3' operasyonunda terör yuvaları Korba helikopterler tarafından ateş altına alınırken, Sikorsky helikopterlerle stratejik noktalara komandolar indirildi.  Dün gece ise Tendürek Dağı Gülizar Mevkiinde üs bölgesine dönen askeri gruba uzun namlulu pusu kuruldu. Ve Tendürk Dağı operasyonlarında dün gece 8 şehit haberi yayımlandı.

İLK AÇIKLAMAYI VAN VALİSİ YAPTI

Van Valisi İbrahim Taşyapan, dün gece kesin olmayan bilgileri açıklamıştı. operasyon sonrasında Tendürek Dağı'ndan üs bölgesine dönmek üzere olan askerlere yönelik saldırı da şehit sayısının fazla olabileceğinden bahsetmişti.

VAN VALİLİĞİ KESİN BİLGİYİ AÇIKLADI

Çaldıran Tendürek Dağı'nda başlatılan operasyonlarda çatışma çıktığını açıklayan Valilik, sözlerine şu şekilde devam etti: Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"2 Eylül 2016 günü çıkan çatışmada 1 teğmen, 2 astsubay ve 5 uzman çavuş olmak üzere 8 askerimiz şehit olmuş, 8 askerimiz yaralanmıştır. Yaralılarımızın hastanelerimizde tedavileri devam etmekte olup durumları iyidir. Şehitlerimize yüce Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz. Bölgede hava destekli operasyon devam etmektedir. Operasyonda 11 terörist etkisiz hale getirilmiştir. Kamuoyuna saygı ile duyurulur."

PEKİ TENDÜREK DAĞI NEREDE?

Yürekleri yakan Tendürek Dağı çatışma haberinden sonra herkes Tendürek Dağı nerede diye merak etti. Tendürek Dağı nerede ve özeliklerini de araştırdık. Tendürek Dağı, Türkiye'de Doğubayazıt ile Çaldıran arasında bulunan Tendürek volkan konisinin en yüksek zirvesi 3533 m olup, 3000 m'ye yaklaşan dağın doğu krateri içerisinde 400–500 m çapında göl bulunmaktadır.Volkandan çıkan lav ve tüflerin çevredeki Neojen Yaşlı göl çökellerinin üzerine gelmiş olması, dağın Neojen sonları kuvaterner başlarında meydana gelmiş olduğunu göstermektedir. Yapısında çoğunlukla bazaltlar bulunan Tendürek dağının kraterinde çıkan sıcak buhar, dağın volkanik aktivitesinin henüz tam olarak sona ermedğini göstermektedir. Dağın doğusunda bulunan ve çapı yalaşık 500 metre olan kreterden sıcak su buharları ve hidrojen sülfür gazları çıkar bu gazlar kreterin kenarlarında, sarı renkli bir mineral olan kükürt oluşumunu sağlar. Volkanlardan yükselen sıcak su buharlarının sıcaklığı yaklaşık 60 derece civarındadır

Kaynak: Diyarbakır Söz