O isimde KHK ile üniversiteden atıldı

Tunceli Munzur Üniversitesi tarih bölüm başkanı Doç. Dr. Candan Badem, geçici olarak görevden uzaklaştırılmıştı. Son dakika KHK ile görevden men edildiği açıklandı

O isimde KHK ile üniversiteden atıldı

Tunceli Munzur Üniversitesi’nde de darbe girişiminin etkilerine rastlandı. FETÖ/PDY soruşturması kapsamında Tunceli Munzur Doç. Dr. Candan Badem, 3 ay önce görevini üstlendiği Tarih bölüm başkanlığından uzaklaştırılmıştı. Sosyalist tavırları sonrasında geçeici görevden uzaklaştırma alan Badem, dün akşam bir şok yaşadı. Gece saatlerinde KHK Kanun Hükmündeki Kararname ile Candan Badem, Tunceli Munzur Üniversitesi’nden atıldı.

KHK İHRAÇ EDİLENLER

OHAL kapsamında dün gece yayımlanan 3 ayrı kararname ile 50 bin 589 kamu çalışanı ihraç edildi. 672 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile YÖK'e bağlı 2 bin 346 öğretim üyesi üniversiteden ihraç edildi ve kamu görevlerinden men edildi.

MARKAŞİSTİM DİYORDU

Tunceli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Candan Badem de bu isimler arasında. Badem, 15 Temmuz'daki darbe girişimiyle ilişkilendirilmeye çalışılarak önce açığa alınmış, 3 Ağustos'ta da gözaltına alınmıştı. Üniversitedeki odasında arama yapan polisin bulduğu Fethullah Gülen'in yazdığı "Asrın getirdiği tereddütler 4" kitabı, sosyalist kimliğiyle bilinen Doç. Dr. Badem'in FETÖ üyesi olduğunun delili olarak gösterilmeye çalışılmıştı. “Ateist ve Marksistim, benden nasıl Fethullahçı çıkaracaklar merak ediyorum” diye tepki gösteren Doç. Dr. Badem, savcılığın tutuklama talebiyle sevk ettiği hakimlikçe serbest bırakılmıştı.

Munzur Üniversitesi'nde Tarih Bölümü Başkanı iken, FETÖ/PDY soruşturması kapsamında gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan, daha sonra 3 ay geçici olarak görevden uzaklaştırılan Doç. Dr. Candan Badem'in dün gece yayınlanan Kanun Hükmündeki Kararname ile üniversitedeki görevine son verildi.  FETÖ/PDY soruşturması kapsamında üniversitedeki odasında yapılan aramada, Fethullah Gülen'in 'Asrın getirdiği tereddütler 4' kitabı bulunan Doç. Dr. Badem, gözaltına alınmıştı. Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi'nde sorgusu tamamlanan Doç. Dr. Candan Badem, adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

CANDAN BADEM AÇIKLADI

Görevine son verilmesiyle ilgili hukuk mücadelesi başlatacağını kaydeden Doç. Dr. Badem, dinciliğe, tarikatçılığa karşı devamlı bir mücadele içinde olduğunu beliterek, şöyle konuştu:

"FETÖ'cülük benim için çok ağır bir hakaret. Cezanın ötesinde çok ağır bir hakaret. Ömrüm boyunca her türlü dinciliğe, tarikatçılığa karşı mücadele etmiş bir insanım. Marksistim, ateistim ben. Ama şunu da açık söyleyeyim; Benim FETÖ'cü olduğuma kimse inanmıyor, kendileri de inanmıyor zaten. Kanun hükmünde kararnamede sadece FETÖ yok. Çok geniş muğlak ve lastikli bir ifade var. 'Milli güvenliğe tehdit olan her türlü oluşum' ifadesi kullanılmış. Bu karar tamamen keyfi bir durum, kabul edilir bir yanı yok. Ben bu durumdan geri döneceğime eminim. Ama ne kadar bir zaman sürecek onu bilemiyoruz. Avukatımla birlikte bir hukuk mücadelesi başlatacağız. Ben görevime tazminatla geri döneceğime eminim. Ama öyle görünüyor ki uzunca bir süre bu hukuksuzluğa devam edecekler."

MUNZUR ÜNİVERSİTESİ HAKKINDA

Munzur Üniversitesi veya eski adıyla Tunceli Üniversitesi, 22 Mayıs 2008 tarih ve 5765 sayılı kanun ile Bakanlar Kurulu'nda Tunceli ilinde kurulması kararlaştırılmış olan üniversitedir. İlk kez Tunceli Meslek Yüksekokulu adıyla 1983-1984 Öğretim Yılında Fırat Üniversitesi bünyesinde Elazığ'da öğretime başlamış, ilk mezunlarını 1985 yılında Elazığ'da vermiştir. 1987-1988 Öğretim Yılında Tunceli'ye nakil edilmiştir. 6 Fakülte, 2 Meslek yüksekokulu, 1 Yüksek Okul, 2 Enstitüden ve 5 Araştırma Merkezinden oluşmaktadır. Rektörü Prof. Dr. Durmuş Boztuğ'dur. Türkiye'nin ilk ve tek Alevilik Araştırma ve Uygulama Merkezi 8 Temmuz 2009 tarihinde bu üniversitede kurulmuştur. Rektörü Prof. Dr. Durmuş Boztuğ 7 Haziran 2015 tarihinde yapılacak olan Genel Seçimlerde Milletvekili Aday Adayı olmak için rektörlük görevinden istifa etti. 3 Nisan 2015 tarihinde Prof. Dr. Ubeyde İpek atanmıştır. 20 Ağustos 2016'da torba kanun ile adı Munzur Üniversitesi olarak değiştirildi

Kaynak: Diyarbakır Söz