Görüş Bildir

Üç öğün "ciğer kebabı" yiyorlar

Güneydoğu Anadolu bölgesinin yöresel lezzetlerinden ciğer kebabı, yerel halk tarafından öğle ve akşam yemeklerinin dışında, kahvaltıda da büyük ilgi görüyor

Üç öğün

DİYARBAKIR -Güneydoğu Anadolu bölgesinin yöresel lezzetlerinden ciğer kebabı, yerel halk tarafından öğle ve akşam yemeklerinin dışında, kahvaltıda da büyük ilgi görüyor.

Henüz gün aydınlanmadan mangal ateşini közleyen kebapçılar, kahvaltı yapmak için gelen müşterilerine ciğer kebabı servisine başlıyor. Öğle ve akşam yemeklerinde de tercih edilen ciğer kebabı, gece geç saatlere kadar vatandaşlara sunuluyor.

Ciğer kebabı hazırlayan ustalardan Habip Usta (51), güne zinde başlamak için kahvaltıda ciğerin tercih edildiğini söyledi.

Ciğerin, damak zevkinin en güzel örnekleri arasında olduğunu ifade eden Usta, şöyle konuştu:

"Lezzetli ciğeri kebabı tadını tutturmak için doğru ciğer etini tercih etmelisiniz. 35 yıldır ciğer ustasıyım. Taze kuzu ciğerinden şaşmamak gerektiğini düşünüyorum. Özellikle yaylalarda yetişen hayvanlar tercih edilmelidir. Bunlar ciğere doğal lezzet katar. Daha sonra mutfağımıza gelen ciğer, hamaratlı ellerle servise hazırlanır."

Ciğer hazırlamada terbiyelemenin önemine de dikkati çeken Habip Usta, "Ciğer eti kadar, sosu doğru hazırlamak da beceri gerektiriyor. Ciğer terbiye edilirken, karabiber, toz biber, kekik gibi farklı baharatları kullanıyoruz" diye konuştu.

"GÜNLÜK YAKLAŞIK 2 BİN PORSİYON CİĞER TÜKETİLİYOR"

Gün içerisinde yoğun ilgi gördüklerini anlatan Usta, özellikle hafta sonlarında yerli turistler sayesinde işlerinin daha çok arttığını dile getirdi.

Turistlerin özellikle kahvaltı ve gece geç saatlerde ciğer kebabı yemek istediklerini aktaran Usta, "Hafta sonları günde yaklaşık 2 bin porsiyon ciğer tüketiliyor" dedi.

"SOSUN DIŞINDA KÖZ ATEŞİNİN DE AYARINDA OLMASI GEREKİR"

Ciğer kebabı yapmayı babasından öğrendiğini belirten Halim Eliş (60) ise "Her bir şişe, dilimlenmiş ciğer ile kuyruk yağı takarız. Ciğer, en uygun boyutta kesilmelidir. Mangaldaki ateş de çok kızgın veya az yanmış olmamalıdır. Ateş tam ayarlanmazsa ciğer yanabilir ya da içi çiğ kalabilir. Yani ciğer yaparken sosun dışında köz ateşinin de tam ayarında olması gerekiyor" şeklinde konuştu.

Müşterilerden Kadir Kaya da kahvaltıda ciğer kebabı yemeyi tercih ettiklerini belirterek, "Hafta boyunca birçok defa ciğer yemeğe geliriz. Ciğer, bizim kültürümüzde 'sofraların vazgeçilmez lezzetleri' arasında yer alıyor. Beğenerek yiyoruz, herkese tavsiye ederiz" ifadelerini kullandı.

Diyarbakır'ı gezmek üzere İstanbul'dan geldiğini aktaran Gamze Sevim, ciğer kebabının farklı bir damak tadı olduğunu anlattı.

"Kahvaltıda ciğer kebabı yenildiğini duyduğumda çok şaşırmıştım" diyen Sevim, şöyle devam etti:

"Diyarbakırlı arkadaşlarım sayesinde ben de erken saatlerde ciğeri tattım. Sabah saatleri olduğu için beni rahatsız edeceğini düşünüyordum, ancak taze ciğer olduğu için iyi geldi. Bence herkes buraya geldiğinde taze ciğerin tadına bakmalı, pişman olmayacaklardır. Diyarbakır, özellikle et yemeği tercih edenler için bulunmaz bir kent."

Közlenmiş biber, soğan, domates gibi bol meze ve ayranla ikram edilen ciğer kebabının fiyatı ise 10 ile 15 lira arasında değişiyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi