Görüş Bildir

Kadın hem evinde hem de işinde olur

- AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz: - "Kadın, aile ve iş hayatı arasında tercih yapmaya zorlanmamalı. İkisini bir arada yürütebilecekleri ortamları oluşturmak durumundayız. Önümüzdeki dönemde doğal mecrası içinde son derece hızlı şekilde kadınların ekonomik hayata katıldığını göreceğiz" - "İhracatımız çok önemli bir ilerleme kaydediyor. İnşallah 170 milyar dolar, rekor seviyede ihracatı bu yıl göreceğiz" - "Ekonomimize dönük saldırılar, ekonomimizin bünyesini daha da güçlendirmemi

Kadın hem evinde hem de işinde olur

DİYARBAKIR  - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Kadın, aile ve iş hayatı arasında tercih yapmaya zorlanmamalı. İkisini bir arada yürütebilecekleri ortamları oluşturmak durumundayız. Önümüzdeki dönemde doğal mecrası içinde son derece hızlı şekilde kadınların ekonomik hayata katıldığını göreceğiz." dedi.

TÜRKONFED çatısı altında faaliyet gösteren Diyarbakır İş Kadınları Derneği (DİKAD) tarafından düzenlenen "DİKAD  Ekonomi Kadın Zirvesi"nin ilki Diyarbakır'da başladı.

Yılmaz, bir otelde düzenlenen zirvenin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisinin son dönemlerde özellikle kur dalgalanmasıyla karşı karşıya kaldığını, gelinen noktada bu dalgalanmanın büyük oranda kontrol altına alındığını söyledi.

                         

"Geçtiğimiz 15-16 yıl içinde Türkiye ekonomisi ortalama yüzde 5,7 büyüme kaydetti. Bir taraftan da gelir dağılımını iyileştirdi. Daha güçlü sosyal politikalarla toplumsal yapı güçlendirildi." diyen Yılmaz, bugün ise çeşitli tedbirlerle ekonomide yeniden dengelenmeyi sağlayıp, sürdürülebilir büyüme ekonomisini oturtma ve uzun vadeli ekonomik büyümeyi devam ettirme çabası içinde olunduğunu ifade etti.

Yılmaz, Dünya Bankasının "İş Yapma Kolaylığı Raporu"nda Türkiye'de iş yapma kolaylığında çok ciddi bir iyileşme olduğunun görüldüğünü belirterek, bunun, Türkiye'de iş yapma kolaylığının ve çalışma hayatının daha da iyileştiğini gösteren çok güzel bir haber olduğunu dile getirdi.

Kadınıyla, erkeğiyle bütün girişimcilerin daha az bürokrasinin, daha çok öngörülebilirliğin olduğu, daha sağlıklı bir iş ile yatırım ortamına ihtiyacı olduğuna dikkati çeken Yılmaz, "Bunu hep birlikte daha da ileriye götürmek durumundayız." diye konuştu.

- "İhracatımız çok önemli ilerleme kaydediyor"

İçinden geçilen süreçte Türkiye ekonomisine yönelik saldırıların hep birlikte göğüslenmesini gerektiğini vurgulayan Yılmaz, şöyle devam etti:

"Aslında bir taraftan da bunu fırsata dönüştürmemiz gerekiyor. Türkiye ekonomisi uzunca bir dönemdir cari açığı yüksek olan bir ekonomi. Bu da dış dünyanın tasarruflarını kullanmaya sevk ediyor bizi. Daha çok girişimcilikle, üretimle, ihracatla çıkacağız bu süreçten. Bu sürecin de başlatıldığını görüyoruz. İhracatımız çok önemli bir ilerleme kaydediyor. İnşallah 170 milyar dolar, rekor seviyede ihracatı bu yıl göreceğiz. 'İnsanın belini kırmayan darbe güçlendirir.' diye bir söz var. Ekonomimize dönük saldırılar, ekonomimizin bünyesini daha da güçlendirmemize ve uzun vadeli olarak daha da yukarıya çekmemize vesile oluyor."

- "Son 15 yılda eğitimle ilgili muazzam adımlar attık"

"Son 15 yıl içinde eğitimle ilgili muazzam adımlar attık. Kadınlarımız, kızlarımız eğitimin değişik kademelerinde çok daha iyi durumdalar." ifadesini kullanan Yılmaz, eğitime yapılan yatırımların hemen sonuç vermediğini, uzun bir süreçten sonra sonucun görüldüğünü, AK Parti'nin, kadınların ve kızların eğitimine yaptığı yatırımların sonuçlarının da önümüzdeki yıllarda çok daha fazla görüleceğini dile getirdi.

İş gücüne katılım oranında Türkiye genelinde yüzde 34-35'lere gelindiğini anlatan Yılmaz, her yıl neredeyse bir puan artış sağlandığını, üniversite mezunu oranının da yüzde 70'in üzerinde olduğunu söyledi. Yılmaz, genel olarak kız çocuklarının erkek çocuklarından daha başarılı olduğunu, bunun sonuçlarının da önümüzdeki dönemde görüleceğini söyledi.

- "Önümüzdeki dönem kadınların ekonomik hayata katıldığını göreceğiz"

Kadının aile ve iş hayatındaki rolüne değinen Yılmaz, "Kadın, aile ve iş hayatı arasında tercih yapmaya zorlanmamalı. İkisini bir arada yürütebilecekleri ortamları oluşturmak durumundayız. Bunun çaresi, daha esnek çalışma modelleri ve ihtiyaca uyarlanmış altyapıların kadınlara sunulması." diye konuştu.

Bunda da çok hızlı gelişmeler kaydedildiğini belirten Yılmaz, ekonomik büyümenin çok önemli kısmının kadınların iş gücü piyasasına katılmasıyla sağlanacağının öngörüldüğünü ifade etti.

Yılmaz, "Önümüzdeki dönem kendi doğal mecrası içinde son derece hızlı bir şekilde kadınların ekonomik hayata katıldığını göreceğiz. Kadın girişimciliğinin desteklenmesi gerekiyor. Kadın girişimcilerin çalışmalarına pozitif ayrımcılık yapılıyor. Projelerde bunlar yapılıyor. Pozitif ayrımcılık konusu önemli. Esas önemli olan rekabetçi bir ortamda öne çıkmayı başarmak. Asıl olan herkesin eşit ortamda rekabet edebilmesi." değerlendirmesinde bulundu.

Kadın girişimciliği konusunda KOBİ ve mikro politikaların önemine işaret eden Yılmaz, kadınların yeni işletmeler kurmasının önemli bir politika alanı olduğunu dile getirdi.

Yılmaz, dijital bir dünya ve ekonomiye doğru gidildiğini vurgulayarak, bu süreçte kadın girişimcilerin artırılması gerektiğini, rol modeller ve öz güven oluşturmanın önemli olduğunu aktardı.

Bölgesel kalkınma konusunda da kadının çok önemli bir konumu bulunduğuna dikkati çeken Yılmaz, özellikle daha az gelişmiş bölgelerde üretim ve tasarruf kültürünün güçlendirilmesi gerektiğini bildirdi.

Terörle mücadelede kadınlara büyük görev düşüyor

Yılmaz, özel sektör yatırımları için huzur ve güven ortamının çok önemli olduğunu, huzur ortamını bozanların sadece insanların hayatlarına zarar vermediğini, bir taraftan da ekonomiyi, kalkınmayı ve gelişmeyi baltaladığını, bölge girişimcisinin kaçmasına neden olduğunu anlattı. Cevdet Yılmaz, şunları kaydetti:

"Sonuçta bu bölge yoksulluk, işsizlik sorunuyla karşı karşıya kalıyor. Bu bir realite. Bununla mücadele etmenin yolu siyasi düşüncemiz ne olursa olsun, ülkemizin birliği, beraberliği konusunda ortak bir anlayış sergilemek durumundayız. Terör örgütlerine karşı net bir tavır sergilemek durumundayız. Bunda da kadınların çok önemli bir role sahip olduğunu düşünüyorum. Kadınların daha çok huzuru istemesi, huzuru desteklemesi ve sahiplenmesi, seslerini yükseltmesi son derece önemli. Bölgede çok sloganlar dinledik, çok fazla ideolojik tartışmalar yapıldı. Artık yeter. Bizim buna ihtiyacımız yok. Reel, geleceğimizle ilgili konuları daha çok konuşmamız, tartışmamız, birlikte buna katkı sağlamamız gerekiyor."

 

Zirve, "Bölgesel Kalkınma Politikaları", "Marka Kadınlar" ve "İş Dünyası ve Sivil Toplumda Kadın" başlıklı oturumlarla devam ediyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi