Görüş Bildir

Ekmeğe zam yapılacak mı? Ekmek ne kadar oldu?

Un piyasasındaki artış ekmek fiyatlarını etkileyecek hatta ekmek 1.5 lira olacak diye yayılan söylemler sonrasında Bakan Faruk Çelik çok çarpıcı açıklamalarda bulundu. Ekmek için olası bir zam ufukta yok

Ekmeğe zam yapılacak mı? Ekmek ne kadar oldu?

Un piyasasındaki artış ekmek fiyatlarını etkileyecek hatta ekmek 1.5 lira olacak diye yayılan söylemler sonrasında Bakan Faruk Çelik çok çarpıcı açıklamalarda bulundu

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, ekmek zammı iddilarını yalanlayarak, "Böyle bir şey söz konusu değil" dedi. Bakan Çelik, katıldığı televizyon programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

"KONUŞMASI GEREKENLER ZATEN EN ÜST DÜZEYDE KONUŞUYORLAR"

 Rusya ile yaşanan kriz sonrası gündeme gelen yaptırımları değerlendiren Çelik, diplomasinin devreye girmesi ve her iki ülkenin de üzerine düşeni yapması gerektiğini söyledi.

 Rusya ve Türkiye'deki teknik ve askeri heyetlerin ne olup bittiğini çok iyi bildiğini kaydeden Çelik, "Konuşması gerekenler en üst düzeyde zaten konuşuyorlar. Tekrar iki ülke arasındaki krizi büyütecek bir yaklaşım içinde olup sorumlu, sorumsuz bazı beyanlarda bulunulmasını ben şahsen doğru bulmadığımı ifade ediyorum. Çünkü gerçekten Başbakan, cumhurbaşkanı düzeyinde gerekli açıklamalar her iki ülke tarafından da yapılıyor" dedi.

Türkiye'nin Rusya'ya 1 milyar 270 milyon dolarlık ihracatının olduğunu ifade eden Çelik, şöyle konuştu:

"Bahse konu yaş sebze, meyve ise 764 milyon dolar civarında bir yaş sebze ihracatımız söz konusu. Rusya'dan ithal ettiğimiz tarımsal ürünler ise bu yıl itibarıyla 3 milyarı geçiyor. Onun için ben sorulduğu zaman söyledim; yani bu olay uçak düşürme olayıdır. Burada Türk çiftçisini ve Rus çiftçisini üzecek kararlar almanın, bunun neticesi ne Rus çiftçisinin bir kabahati var bu işte, yani sınır ihlalini Rus çiftçisi yapmadı, uçak düşürme işini Türk çiftçisi yapmadı. Olay başka bir askeri boyutuyla bir olay. Bu boyutuyla çok kolay çözülmesi gerekirken getirip bunun faturasını çiftçilere getirmek. Bu mesele kendi bünyesinde değerlendirilmeden, diplomatik çalışmalar yapılmadan olayın çiftçilere döndürülmesi, toplumların en emektar kesimine okların çevrilmesi doğru olmamıştır."

"RUS ÇİFTÇİSİ DAHA BÜYÜK ZARAR GÖRECEK"

 Rusya'nın ambargo kararına ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Çelik, "Şimdi burada ilk etapta açıkladıkları bazı ürünler var. Bazı ürünlere 1 Ocak 2016'dan itibaren yasak koyacaklarını ifade ediyorlar. Şu an itibarıyla Rusya limanlarına veya gümrüklerine giden ürünlerle ilgili kısa bir bekleme dönemi vardı ama daha sonra alınmaya başlandı. 160 tonluk cüzi bir miktarın geri gelmesi söz konusu oldu. Dolayısıyla şu an itibarıyla ay sonuna kadar yaptıkları açıklamaya göre ciddi bir sıkıntı beklemiyoruz ama inanıyorum ki diplomasi bu arada devreye girer ve hiç hak etmeyen çiftçi kesimine böyle bir bedel ödetilemez" diye konuştu.

Yaşanan krizden Rus çiftçisinin daha büyük zarar göreceğine işaret eden Çelik, "Yani biz 1 milyon tonun üzerinde buğday ithalatı yapıyoruz. Bunu durdurduğunuz zaman onun da Rus çiftçisine bir faturası söz konusu olacak. Türkiye'nin ithal ettiği ürünlere baktığınız zaman başta buğday olmak üzere çok farklı piyasalardan temin etme imkanı var" ifadelerini kullandı.

Bu kadar yakın iki ülke arasındaki ihracat ve ithalatın, ticaretin gelişmesine Türkiye'nin her zaman sıcak baktığını dile getiren Çelik, şu an itibarıyla Türkiye'nin böyle bir önleminin, böyle bir bakışının ve yaklaşımının söz konusu olmadığını kaydetti.

"RUSYA'NIN ERGEN DAVRANIŞTAN ÇIKMASI GEREKİYOR"

Diplomatik yolları zorlama gayreti içinde olduklarını ve bunu sürdüreceklerine işaret eden Çelik, Rus çiftçisinin cezalandırılması gibi bir durumun Türkiye'nin yaklaşımı olmadığına dikkati çekti. Çelik, "Rusya'nın da ergen davranıştan çıkması gerekiyor artık. Olgun bir devlet, köklü bir devlet davranışına mutlaka geçmesi gerekiyor. Aksi takdirde karşılıklı ülkelerin zararı söz konusu olacak" dedi.

Yaş sebze, meyve ve diğer tarımsal ürünlerin ihracatıyla ilgili yılbaşından itibaren oluşacak herhangi bir sıkıntılı duruma yönelik, Başbakan Ahmet Davutoğlubaşkanlığında değerlendirmeler yaptıklarına işaret eden Çelik, alternatif piyasalar noktasında sorunlara çözüm aradıklarını kaydetti.

Tarım alanlarının korunması ve verimliliğin artırılması konusunda reformların kararlılıkla sürdürüleceğini kaydeden Çelik, gelecek dönemde nitelikli ve bilinçli çiftçilik için eğitim seferberliği başlatacaklarını bildirdi.

Hayvancılıkta 1 milyon 500 binin üzerindeki işletme olduğunu ve yüzde 75'inin 1 ile 9 arasında büyükbaş hayvan beslediğini, bu ölçeği büyütmek istediklerini aktaran Çelik, 8 Aralık Salı günü hayvancılık sektörü ile bir araya geleceklerini, bir yol haritası hazırlayacaklarını anlattı.

"EKMEĞE ZAM YOK"

Bazı gazetelerde yer alan "ekmeğe zam geleceği" iddialarına ilişkin soruya Çelik, söz konusu iddianın gerçeği yansıtmadığını, böyle bir şeyin söz konusu olmadığını söyledi.

Bakanlık bünyesinde atama bekleyenlere ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Çelik, ihtiyaçları olan kadroları talep edip, alacaklarını söyledi.

Hükümetin seçim vaatleri konusunun da verilen sözlerin bir bir yerine getirileceğini ifade eden Çelik, büyük ihtimalle yarın toplanacak Bakanlar Kurulu'nda bazı değerlendirmeler yapılacağını söyledi.

Etiketler:

Editor Hakkında

Muhabir