Görüş Bildir

Üniversiteler gelişin öncüsü

Vali Güzeloğlu, üniversitenin ili geleceğe taşıma adına en önemli kurumsal yapı olduğunu belirterek üniversitenin sadece bilimin öğretildiği değil aynı zamanda değer yaratan, çevresini kalkındıran ve geliştiren bir merkez konumunda olduğunu söyledi.

Üniversiteler gelişin öncüsü

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç'a, Diyarbakır Dicle Üniversitesi (DÜ) tarafından fahri doktora unvanı verildi.

DÜ Kongre Merkezi'nde düzenlenen tören Saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başladı. Törende ilk olarak konuşan Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talip Gül, üniversite de yapılan çalışmalar ve düzenlenen etkinlikler hakkında bilgilendirmede bulundu.

Gülden sonra konuşan İl Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Hasan Basri Güzeloğlu, üniversitenin ili geleceğe taşıma adına en önemli kurumsal yapı olduğunu belirterek üniversitenin sadece bilimin öğretildiği değil aynı zamanda değer yaratan, çevresini kalkındıran ve geliştiren bir merkez konumunda olduğunu söyledi.

Günümüzde bilgi üretiminin en önemli alan olduğuna, bilgi çağında bilimsel bilgiye sahip olanların gelişmeyi, kalkınmayı ve gücü elinde bulundurduğuna işaret eden Güzeloğlu, üniversitenin ortaya konulan çaba ve çalışmalarıyla ilin gelişmesi adına çok önemli kazanımları da kentle buluşturduğunu aktardı. Güzeloğlu, "Sayın Cumhurbaşkanlığımızın liderliğinde 2023 hedefine giderken Diyarbakır, tarihsel geçmişinden aldığı güçle ve sahip olduğu dinamikle Türkiye'nin geleceğinde en belirleyici ilk 10 il arasında yer alacak inşallah. Üniversite çok yerinde bir kararla Malkoç'a fahri doktora unvanı tevcih etti. Bu karar için üniversiteyi tebrik ediyorum." dedi.

Daha sonra Malkoç tarafından "Adalet Ombudsmanlık ve Üniversiteler" konulu konferans verildi. Malkoç, hayatının en önemli ve en kıymetli belgesini aldığını belirterek bunun için DÜ'ye teşekkür etti.

Diyarbakır'ın Türkiye'nin en önemli şehirlerden biri olduğunu, gençlerle olmanın mutluluğunu yaşadığını ifade eden Malkoç, üniversitelerin toplumun kılavuz ve rehberi olduğunu belirtti. Malkoç, Türkiye'de 207 üniversitenin bulunduğunu, en kısa sürede dünyada ilk 100'e girecek üniversitelerin olmasını umut ettiklerini bildirerek Türkiye'nin geçmiş yıllara göre önemli mesafeler aldığını dile getirdi.

Türkiye'de 18 milyon öğrenci, 1 milyon öğretmen, 1 milyon sağlık personeli, 8 milyon üniversite öğrencisi, 150 bin akademisyen, 200 bin yabancı uyruklu öğrenci bulunduğunu aktaran Malkoç, bunların çok büyük rakamlar olduğunu vurguladı. Malkoç, "Eskiden yabancı filmleri izlediğimizde üniversite binalarını, hastanelerini görüp gıpta ederdik. Allah'a çok şükür Hakkari'den Ardahan'a, Şırnak'tan Edirne'ye kadar en iyileri Türkiye'de yapıldı. Geriye ne kalıyor? Bilim ve dünya bilimine alın teri dökmek, göz nuru dökmek." dedi.

Devlet ve toplumun temelini adaletin oluşturduğuna işaret eden Malkoç, toplumda huzurun ve barışın temelinde de adaletin bulunduğunu, Kur'an-ı Kerim'de en çok zikredilen kavramın adalet olduğunu kaydetti. Malkoç, öğrencilere kurumun çalışmaları ve görevi hakkında bilgi verdi.

Konferasa  Malkoç ve Güzeloğlu’nun yanı sıra Dışişleri Bakanlığı Diyarbakır Temsilcisi İbrahim Mete Yağlı, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Yavuz, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talip Gül, adli ve mülki erkan, kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi