Uyuşturucuya büyük darbe

Güvenlik güçlerince kentte son 14 ayda yürütülen uyuşturucuyla mücadele çalışmalarında yaklaşık 15 ton esrar ele geçirildi

Uyuşturucuya büyük darbe

Diyarbakır'da güvenlik güçleri, terör örgütü PKK'nın önemli finans kaynağı sağlayıcılarından uyuşturucu kaçakçılarına büyük darbe vurdu.

PKK ile kırsalda ve şehirlerde mücadeleye devam eden güvenlik güçleri, aynı zamanda örgütün önemli gelir kaynağı uyuşturucu kaçakçılığına da izin vermedi.

İl Emniyet Müdürlüğünce 2015'te 2 bin 42, bu yılın ilk iki ayında ise 175 uyuşturucu operasyonu düzenlendi. Bu kapsamda 8 ton 33 kilogram esrar, 23 bin 963 kök kenevir, 30 bin 278 uyuşturucu hapın ele geçirildiği operasyonlarda, 2 bin 454 zanlı yakalandı. İl Jandarma Komutanlığı ekipleri de 7 ton esrar, 2 milyon 269 bin 656 kök kenevir, 50 kilogram kenevir tohumu ve 5 bin 95 uyuşturucu hap ele geçirirken, 225 operasyonda 317 zanlıyı gözaltına aldı.

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Uyuşturucu ile Mücadele Şube Müdürü Ayhan Ertuğrul, AA muhabirine yaptığı açıklamada, terörle eş zamanlı olarak uyuşturucuyla da mücadele edildiğini söyledi.

Türkiye'nin stratejik konumu nedeniyle uluslararası uyuşturucu trafiği açısından kilit noktada bulunduğuna dikkati çeken Ertuğrul, insanlık suçu olarak görülen uyuşturucuya karşı etkin mücadelenin topyekun devam ettiğini belirtti.

"ÖRGÜTÜN FİNANS KAYNAKLARIN BİTİRİLMESİ ÖNEMLİ"

PKK/KCK ile yaklaşık son 40 yıldır etkin şekilde mücadele edildiğini kaydeden Ertuğrul, "Eli kanlı terör örgütü, yasa dışı birçok kaçakçılık faaliyetiyle finans sağlamaktadır. Bunun büyük bir kısmını ise uyuşturucu ticareti faaliyetlerinden elde etmektedir" dedi.

Ertuğrul, terörle mücadelede örgüte finans sağlayan kaynakların bitirilmesinin büyük önem arz ettiğini dile getirerek, polis ve jandarmanın önemli operasyonlar yaparak PKK/KCK'nın uyuşturucu faaliyetlerine engel olmaya çalıştığını anlattı.

Örgütün bu faaliyetlerini büyük oranda ülke dışında sürdürdüğüne işaret eden Ertuğrul, başta Kuzey Irak'taki kamplarda üretilen uyuşturucunun imal, nakil ve Avrupa ülkelerinde piyasaya sürülmesi sürecinde PKK/KCK'nın doğrudan rol aldığını, dolayısıyla bu anlamda uluslararası iş birliği ve operasyonel çalışmaların büyük önem taşıdığını bildirdi.

Ertuğrul, terör örgütünün finans kaynağı uyuşturucuyla mücadelenin önemini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Uyuşturucu ticareti, menfaat çevreleri için rant, terörizm için finans kaynağı ve hedef ülke toplumuna yönelik sosyo-psikolojik dejenerasyon ile zihni ve ahlaki çökertme olgularını ön plana çıkarmıştır. Terör örgütünün önemli finans kaynakları arasında uyuşturucu kaçakçılığı bulunmaktadır. Örgütlerin silah, barınma, beslenme, iletişim, propaganda ve benzeri ihtiyaç ve faaliyetleri büyük çapta finansal kaynak gerektirmektedir. Nitekim örgütler bu faaliyetlerini güçlendirmek için uyuşturucu maddelerin üretimi, sevkiyatı, dağıtımı, satışı, elde edilen kara paranın aklanması olmak üzere uyuşturucu madde kaçakçılığının her safhasında faaliyet göstermektedir."

"MÜCADELEMİZ KARARLILIKLA DEVAM EDECEK”

Terör örgütünün uyuşturucu faaliyetlerini sadece mali kaynak sağlamak üzerine inşa etmediğine dikkati çeken Ertuğrul, "Aynı zamanda terör örgütleri, bağımlılık yapan maddelerin ticaretini yapmak suretiyle kendileriyle mücadele eden ve düşman olarak addettikleri toplumu zayıf düşürebileceklerine inanmaktadır. Bunların başında ise terör örgütü PKK/KCK gelmektedir. Uyuşturucuyla mücadele bu yönüyle de büyük öneme sahiptir." şeklinde konuştu.

Ertuğrul, eylemlerde kullanılan kişilerin daha önce uyuşturucu satma ve kullanma suçlarından sabıkalarının olduğunu belirterek, "Kayıtlarımızda yapılan tetkikte, çok sayıda kişinin hem terör suçlarından hem de uyuşturucu ticareti ve/veya kullanımı suçlarından kayıtları olduğu tespit edilmiştir. Bu veriler terör ile uyuşturucunun iç içe olduğunu göstermektedir." değerlendirmesinde bulundu.

Uyuşturucu ekim alanlarında yapılan yol kapatma eylemlerinin uyuşturucu hasat dönemiyle ilgisine değinen Ertuğrul, şunları kaydetti:

"Diyarbakır özelinde uyuşturucu ekim alanlarına yönelik gerçekleştirilen operasyonlarda, terör örgütü PKK/KCK mensuplarının kışkırtması ve organizatörlüğünde yol kapatma eylemleriyle karşılaşılmıştır. Ancak son dönemde alınan etkin güvenlik eylemleri nedeniyle bu artık mümkün görülmemektedir. Kolluğumuz her zaman olduğu gibi bundan sonra da mücadelesini aynı kararlılıkla devam ettirecektir."

Kaynak: Diyarbakır Söz