Görüş Bildir

Van'da "tedavi tanı kiti" üretilmeye başlandı

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Teknokent bünyesinde hizmet veren şirket, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) desteğiyle kurduğu laboratuvarla Türkiye'nin yerli bilimsel tanı amaçlı kitlerini üretmeye başladı.

Van'da

Kısa süre önce kurulmasına rağmen 23 önemli firmanın yatırım yaptığı YYÜ Teknokent, OSCA Anadolu Sağlık Anonim Şirketi'nin sağlıkta yürüttüğü projeyle büyük bir aşama daha kaydetti.

Proje kapsamında kurulan laboratuvarlarda bilimsel tanı amaçlı kullanılan kitleri üretmeye başlayan firma, üretim yapılan birimini, Vali İbrahim Taşyapan, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, eski AK Parti milletvekili Kayhan Türkmenoğlu, DAKA Genel Sekreteri Mehmet Emin Demirci ve YYÜ Teknokent AŞ yetkililerinin katılımıyla açtı.

Açılışta konuşan Vali Taşyapan, ülkenin sağlık ürünleri alanında dışa bağımlılığının fazla olduğunu, özellikle de tüm hastanelerde bilimsel tanılara ulaşmada kullanılan kitlerin ülke ekonomisine büyük getirdiğini söyledi.

Bu nedenle sağlıkta yerli üretim yapacak firmaların, geliştireceği teknokentlerin büyük önem taşıdığını belirten Taşyapan, şöyle konuştu:

"Teknokentler, yatırımcılar ve bilim insanlarımız sayesinde, dışa bağımlı olmaktan kurtulacağız. İlimizde böyle bir yerin açılmasından dolayı emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Böyle katma değeri yüksek yatırımlar ve çalışmalar, hepimizi tetikleyecek ve teknokentimizi önemli bir yere getirecektir. Burada üretilen kitler, hem ülkemizin ekonomisine katkı sunacak hem de insanlarımızın sağlığına erken kavuşmasını sağlayacak."

"YERLİ ÜRETİMİN DESTEKLENMESİ GEREKİYOR"

AA Muhabirine konuşan firma yetkilisi ve 23. dönem AK Parti İstanbul milletvekili Canan Kalsın, teknokentlerde kurulacak birimlere devletin çeşitli destekler verdiğini, ancak seri üretim aşamasına ilk büyük desteği projelerinin aldığını hatırlattı.

Kalsın, sağlıkta yapılan kaliteli yatırımlarda üretim kısmının eksik kaldığına ve bu açıdan yerli üretimin desteklenmesi gerektiğine dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Üretimin bir kısmını ilk defa Van'da gerçekleştiriyoruz. Van, Türkiye'de ikinci yerli kit üretimi yapılan yer oldu. Van'ı, günlük 15 uçak seferi olması, aynı gün gelip geri dönebilme imkanı, İran, Irak, Azerbaycan, Türk Cumhuriyetleri ve Ortadoğu'ya çok yakın olması nedeniyle seçtik. Dolayısıyla ihracat anlamında da büyük bir pazarın içerisinde. Ayrıca burası vatan toprağıdır. Bu anlamda üzerimize düşen görevi yerine getirmemiz lazım. Yüksek teknoloji ürünlerin bu bölgede üretilmesinin önünde hiçbir engel yok. Bütün yatırımcıların da buralara gelip elini taşın altına koyması lazım. Çünkü nüfusu genç, işsizlik oranı yüksek. Böyle bölgelerde işsizliğin giderilmesi ve aynı zamanda bölgenin zenginleşmesine katkı sağlayacak çalışma ve çabaların olması gerektiğine inanıyorum."

Açılış sonrası laboratuvarı gezen Vali Taşyapan ve beraberindekiler, Kalsın ve ekibi tarafından üretilen kitlerle ilgili bilgilendirildi. Ardından Taşyapan'ın yerli kit üretim bandını çalıştırmasıyla imalata başlandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi