Ve 550 yıllık yapı Zeynel Bey Türbesi taşınıyor!

Batman Hasankeyf'te yapımı devam eden Ilısu Barajı'nın yapım aşamasında sular altında kalacağı belirlenen Zeynel Bey türbesinin taşınma işlemlerine başlandı

Ve 550 yıllık yapı Zeynel Bey Türbesi taşınıyor!

Batman Hasankeyf'te yapımının devam ettiği Ilısu Barajı'nın yapımı aşamasında sular altında kalacağı belirlenen 550 yıllık Zeynel Bey türbesinin akıbeti merakla beklenmekteydi. Sondakika gelişmelerde Zeynel Bey Türbesi'nin taşınacağı açıklandı. Tarihi geçmişinin çok öenmli olduğu Zeynel Bey Türbesinin taşıma çalışmaları sabah itibari ile başladı. Sabah 07.45 itibari ile başlayan taşıma işlemlerinin 8 süreceği açıklandı. 150 tekerden oluşan özel bir platform üzerindeki beton bloklar üzerinde tek parça halinde taşınmaya başlandı.

Kültür Bakanlığı ve Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nce ortak yürütülen çalışmalar kapsamında, Hollanda ve Türk olmak üzere 2 firmanın üstlendiği taşıma işlemleri için 150 tekerden oluşan özel bir platform oluşturuldu. Yaklaşık 2 yıldır yapılan nakil çalışmaları için önce türbenin altına bir metre yüksekliğinde beton zemin döküldü. Daha sonra bugün sabah saat 07.45 sıralarında hidrolik kirkolarla betonla birlikte ağırlığı 1100 ton ağırlığındaki türbe, taşıma platformona yüklendi. Polis ve jandarma ekiplerinin çevresinde aldığı önlemle birlikte türbe yeni yerine saatte 400 metre hız ile yola çıkarıldı. Yetkililer, şu ana kadar herhangi bir sıkıntı yaşanmadığını ve belirledikleri sürede türbenin yeni yerine taşınacağını söyledi.

 ZEYNEL BEY TÜRBESİ

Zeynel Bey Türbesi, 1462-1482 yılları arasında Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasanın Otlukbeli Savaşı’nda şehit olan oğlu Zeynel Bey adına yapılmıştır. Türbenin mimari önemi, Azerbaycan ve Türkistan yöresi mimari özelliklerini Anadoluya taşımış olmasından kaynaklanmaktadır. Dışarıdan silindir görünümüne sahip olan türbe içerde sekizgen planlıdır. Türbe, gözalıcı renklere sahip gövde süslemesi ile dikkat çekmektedir.

Kaynak: Diyarbakır Söz