Yozgat'ta Aşırı Yağış Nedeniyle cezaevi nakil aracı feci şekilde devrildi 1 Astsubay şehit oldu

Yozgat'ın Akdağmadeni ilçesinde cezaevi nakil aracının devrilmesi sonucu 1 astsubay şehit oldu, 2 mahkum, 2 gardiyan ve 6 asker yaralandı.Olay yerine gelen sağlık ekipleri yaralı şahıslara ilk müdahaleden sonra hastaneye kaldırıldı. Ağır yaralı astsubay ise tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadığını açıklandı. Polis kazayla ilgili soruşturma başlattı.

Yozgat'ta Aşırı Yağış Nedeniyle cezaevi nakil aracı feci şekilde devrildi 1 Astsubay şehit oldu

Yozgat’ın Akdağmadeni ilçesinde cezaevi nakil aracının devrilmesi sonucu 1 astsubay şehit oldu, 2 mahkum, 2 gardiyan ve 6 asker yaralandı.Kaza akşam saat 21:00 sıralarında E-88 Karayolu Yozgat ‘ın Akdağmadeni ilçesine bağlı Oluközü Beldesi yakınlarında meydana geldi. Edinilen bilgiye göre Balıkesir Cezaevine ait Mehmet Kara (37) yönetimindeki 10 R 5715 plakalı cezaevi nakil aracının Rize, Sivas ve Yozgat arasında mahkum sevki sırasında Sivas’tan sonra Yozgat’a giderken, Akdağmadeni ilçesine bağlı Oluközü Beldesi yakınlarına geldiğinde aniden bastıran kar ve yoldaki buzlanmadan dolayı şoförün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi üzerine araç refüje takla attı. Kazada bir astsubay olay yerinde şehit olurken, 6 asker, 2 mahkum ve 2 gardiyan yaralandı. Yaralılar Yozgat, Sorgun ve Akağmadeni ilçelerindeki hastanelere kaldırılarak tedavi altına alındı.Şehit Astsubay’ın cenazesi ise Akdağmadeni Devlet Hastanesi Morgun’a kaldırıldı. Şehit Astsubay’ın cenazesi yarın düzenlenecek törenin ardından memleketine gönderilecek.Kazada Şoför Mehmet Kara (37), Ali Rıza Akman (37), Er Ahmet Tağaz, Er Doğukan Kesen, Er Samet Çelik, Er Ferhat Kutbay, Er Ufuk Altın, Uzman Çavuş Mehmet Göfer (46) Mahkum Levent U., Mahkum Namık Kemal Ö. Yaralandı. Yaralıların durumlarının iyi olduğu öğrenildi.Akdağmadeni Belediye Başkanı Suphi Daştan, Cezavi nakil aracının Sivas’tan Yozgat’a mahkum götürürken, ani bastıran kardan dolayı kaza yaptığını belirterek, "Kazada bir Astsubayımız şehit oldu. Yaralılar var, yaralılar hastanelere kaldırılarak tedavi altına alındı. Şehidimize Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum" dedi.Kaza ile ilgili soruşturma başlatıldı.

Yozgat, Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesi'nde yer alan bir ildir. Çekerek, Aydıncık ve Kadışehri ilçeleri ise Karadeniz Bölgesi'nde kalır.İlin asıl adı "Bozok" olup, 1927 yılında ismi "Yozgat" olarak değiştirilmiştir. Oğuzların; "Bozok" koluna mensup Türkmenlerin bu bölgeye akınıyla birlikte, yöre "Bozok" ismiyle anılmıştır. 1800'lü yıllara doğru bu ismin yanı sıra "Yozgat" adı da telaffuz edilmiştir."Yozgat" adının menşei konusunda ise, değişik söylentiler ileri sürülmektedir. Bir rivayete göre, Yozgat Saray Köyü'nden (bugün itibariyle kasaba) itibaren aşağıdan yukarıya doğru kat kat yükselmektedir. Bu kat kat yükselişinden ve rakımının yüksekliğinden dolayı önceleri "Yüz kat" denmiş, zamanla bu isim söylene söylene "Yozgat" halini almıştır.Diğer bir rivayete göre; Aşiret Reisi Ömer Cabbar Ağa'nın yüzü çopurdu. Bu yüzden kendisine Çopur veya Çapar Koca derlerdi. Söylentiye göre Cabbar Ağa, sürülerini bir yaz günü yaylakta otlatırken karşısına Hızır çıkıyor ve davar sahibi Cabbar Ağa'dan içmek için süt istiyor. Güler yüzlü Ömer Ağa hemen misafirine ikramda kusur etmeyerek, gönül hoşluğu ile sütü ikram eder. Hızır sütü içtikten sonra çok memnun kalır ve Cabbar Ağa'ya "Çobanoğlu, yozuna yoz katılsın, memleketinin adı Yoz-Kant olsun" diyor. Bu sözü söyleyerek kayboluyor. Temeli böyle olan Yoz-Kant söylene söylene Yozgat halini alıyor.İsmin kaynağı hakkında her ne kadar tatmin edici bir bilgi yoksa da uzun yıllar bu bölgenin böyle anıldığı bilinmektedir.2. Dönem Kütahya Mebusu Cemil Bey tarafından verilen bir takrir ile Yozgat ismi Bozok olarak değiştirilmiş, bilahare 23 Haziran 1927 tarihinde Bozok Mebusu Süleyman Sırrı Bey ve arkadaşlarının verdiği bir takrirle Bozok ismi tekrar Yozgat olarak değiştirilmiştir. Yozgat adı nasıl Bozok'tan dönüşmüştür, pek anlaşılabilir, bir bilimsellik taşımamaktadır.

Kaynak: Diyarbakır Söz