Görüş Bildir

Zaman yönetiminde yaz tatili fırsatı!

Uzun yaz tatilinin çocukların kaliteli zaman geçirmeyi öğrenmesi açısından önemli bir fırsat olduğunu belirten uzmanlar, “Zamanı iyi yönetebilmek verimli-üretken sonuç almamızı sağlar. Çocukla beraber günlük planlar yapılmalı, okuma ve ders tekrarı için zaman ayırılmalı ve çocuğa günlük sorumluluklar verilmelidir” önerisinde bulundu.

Zaman yönetiminde yaz tatili fırsatı!

Psikolog Aynur Sayım, yoğun bir eğitim-öğretim döneminin ardından çocukların uzun bir yaz tatile girdiklerini söyledi.

Çocuklar için tatil döneminin, özlediklerini yapmayı planladıkları zaman dilimi olması yanında çocuklara boş zamanın nasıl daha etkin geçirilmesi gerektiğinin de öğretilebileceği bir dönem olduğunu belirten Aynur Sayım, “Önümüzde uzun bir yaz tatili var. Bu tatil iyi değerlendirilmeli. Tatilde hepimiz rutin çalışmalarımıza ara verip kendimizi dinlendirip, eğlenmeyi düşünürüz fakat tabii bunun da bir sınırı, çerçevesi vardır” dedi.

Kaliteli zaman geçirme öğretilmeli

Yaz tatilinin kaliteli zaman geçirmeyi öğrenmek için önemli bir fırsat olduğunu ifade eden Aynur Sayım, “Çocuk, zamanını iyi yönetmeyi öğrenmiş ise bu tutumu, tatildeki etkinlik ve aktivitelerine, arkadaşları ile nasıl zaman geçirdiğine, zamanının ne kadarını arkadaşlarıyla, ne kadarını kendisine ayırdığına yansıyacaktır. Bizim çocuğumuza kazandırdığımız iç disiplinle ilgili olarak öncelikle çocuğa boş zamanını iyi değerlendirmeyi öğretmeliyiz” dedi.

Doyurucu geçirilen zaman dinlendirir, mutlu eder

Anne ve babanın bu konuda çocuğuna rehber olması gerektiğini belirten Psikolog Aynur Sayım, “Zamanımızı iyi yönetebilmek, zamanı akıllıca kullanıp verimli-üretken sonuç almamızı sağlar. Doyurucu geçirdiğimiz zaman, bizi mutlu edecek, değerli hissettirecek ve dinlendirecektir. Tabii çocuk için tatil, bir dönem boyunca planlı, kurallı bir ortamdan, özgür olduğu, dinlenebildiği daha esnek bir zaman dilimini ifade eder, anne-babaların rehberliği, çocuğun tatili nasıl geçireceği ile ilgili devreye girmelidir.

Yaz tatili için 4 tavsiye

 Psikolog Aynur Sayım, yaz tatili için yapılması gerekenler konusunda şu tavsiyelerde bulundu:

Günlük iş planı yapın: Çocuklar için, aileleri ile birlikte ya da kendi inisiyatiflerinde yapabilecekleri bir iş listesi planlanabilir. Günlük aktiviteleri bir gün önceden planlamak, hedef koymayı ve hedefe yönelik davranmayı da öğretir. Bu da aslında öğretme ve öğrenme sürecidir. Arkadaş seçimleri ve iletişim tekniklerini öğrenmeleri de aynı niteliktedir.

Aktivite planını kendi yapsın: Ailelerin fazla müdahale içermeden, çocuktan beklentiyi yüksek tutmadan, dinlenme ve eğlenmeye fırsat tanıyarak aktivite planı yapmasına yardımcı olmaları önemlidir. Tatilde seçtikleri arkadaşlar, bulundukları ortamlar, aileler tarafından denetlenmeli elbette ama bunu yaparken de fazla baskı kurmadan özenli davranmak önemlidir.

Kısa ders tekrarları yapılmalı: Uzun tatil döneminde çocukların yıl içinde öğrendikleri bilgileri unutmamak ve yeni eğitim dönemine hazırlanmak için günlük planlamalar içinde kısa ders tekrarları ve kitap okuma saatlerinin eklenmesi yararlı olacaktır.

Günlük sorumluluk verin: Çocuklara odasını toplamak, dişlerini fırçalamak gibi günlük sorumlulukların da verilmesi ayrıca spor, satranç, drama gibi sevdiği etkinliklere yöneltilmesinin fiziksel ve sosyal gelişimlerine katkıda bulunacağının altını çizmek yararlı olacaktır.”

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi