Görüş Bildir

Zehirlemenin nedeni; noro

Elbistan'da 32 bin kişinin hastalanmasına içme suyuna bulaşan 'norovirüs' neden olmuş

Zehirlemenin nedeni; noro

Kahramanmaraş'ın Elbistan İlçesi'nde, 32 bin kişinin zehirlenme şikayetiyle hastanelere başvurma nedeninin Ceyhan Nehri'nden içme suyu şebekesinin keson kuyularına norovirüs bulaşmasından kaynaklandığı açıklandı.

Elbistan'da 2 günden bu yana baş dönmesi, yüksek ateş ve kusma şikayetleriyle hastanelere başvuranların sayısı 32 bini buldu. İlçedeki hastanelerde serum ve ilaç tedavisi uygulandıktan sonra taburcu edilen vatandaşların rahatsızlanmasına yol açan sorunun saptanması için hasta ve sudan alınan örnekler Ankara Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı'na gönderilerek incelendi.

Yapılan tahlillerin sonucunda ilçeden geçen Ceyhan Nehri'nden, yağışların azalmasından dolayı debisi düşen içme suyu şebekesinin keson kuyularına sızan sudan norovirüs bulaştığı belirlendi. Paniğe yol açan ancak durumu ağır hasta olmadığı açıklanan ilçedeki hastanelere 3 günde 32 bin hastanın başvurduğu, halen 69 kişinin yatarak tedavi edildiği açıklandı.

İlçede şebeke suyu kullanılmaması yönünde uyarılar yapılırken, belediye tarafından da vatandaşlara kapalı su dağıtımı yapılıyor. Hastanelerde yoğunluğun sürdüğü görülen ilçedeki içme suyu şebekesindeki sızmaların kapatılarak yüksek klorla dezenfekte edileceği ve bu süreçte suyun kullanılamayacağı belirtildi.

Elbistan Kaymakamlığı'nda bir araya gelen Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, Ak Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Prof. Dr. İrfan Şencan, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Başkanı Prof Dr. Alper Cihan, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Elbistan Kaymakamı Tuncay Akkoyun, Kahramanmaraş Su ve Kanalizasyon İdaresi (KASKİ) Genel Müdürü Mustafa Altunok ve diğer ilgililerin katılımıyla basın toplantısı düzenlendi.

NOROVİRÜS SAPTANDI

Toplantıda konuşan Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Prof. Dr. İrfan Şencan, yapılan tahliller sonucunda karın ağrısı, kusma ve yüksek ateşe yol açan virüsün norovirüs olduğunu saptadıklarını belirledi. Prof. Dr. Şencan, şöyle dedi:

"Sularda herhangi bir kimyasal sıkıntı yok. Suyun kimyasal kalitesiyle ilgili bir problem yok. Ancak bir bakteriyel mikrobik bir kirlenme var. Dolayısıyla kirlenmenin noktasının da su kuyuları olduğu tespit edildi. Kirlenme su kuyularında olduğu için şehrin tamamı neredeyse etkilenmiş durumda ancak klorlaması daha iyi yürüyen deponun beslediği alanda daha az diğer taraflarda biraz fazla olmak üzere. Yani şuanda hastalara yapılan analizlerde etkenin ne olduğu belli. Bazı ekolik türleriyle norovirüs virüs. Klinik tablo da bununla ilişkili. Kirliliğin kaynağı net; su kuyuları."

3 GÜNDE 32 BİN HASTA TEDAVİ EDİLDİ

Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Başkanı Prof. Dr. Alper Cihan ise, ilçede 3 günde 32 bin kişinin aynı şikayetlerle hastanelere başvurduğun ve bunların da yüzde 80'inin ayakta tedavi edildiğini ifade ede etti.

VALİ: GEREKLİ ÖNLEMLER ALINDI

Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan da, sorunun baş gösterdiği ilk andan itibaren gerekli önlemlerin alındığını kaydederek, şöyle dedi: "Hızla il ve ilçe kriz merkezlerini kurduk. Maalesef çok rastlamadığımız ve çokça kitlesel bir müracaat oldu. İlçe kriz merkezinden bütün birimler 24 saat esasına göre çalıştı. Bütün kamu ve meslek kuruluşlarıyla sorunun nereden kaynaklandığını ve nasıl kontrol altına alınacağıyla ilgili hemen üst makamlarla koordine kuruldu. Bu çerçevede bütün eczaneler 24 saat boyunca sürekli açık tutuldu. İhtiyaç duyulan bütün ilaçlar giderildi. Personel ihtiyacı çok hızlı bir şekilde takviye edildi. Sağlık personeli 72 saattir ayakta. Aşağı yukarı bu zaman sarfından on birlerce müracaata baktılar."

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal da sorunun çözümü için gerekli çalışmaların titizlilikle yürütüldüğünü ve tekrarlanmaması gerekenin yapılacağını ifade etti. Ünal, suyun kaynağıyla ilgili çalışmalar yürütüldüğünü, olayın sorumluları hakkında adli ve idari soruşturma başlatıldığını söyledi.

BAŞKAN ERKOÇ: SONUNA KADAR GİDECEĞİZ

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç ise, sistemin dezenfekte edilerek vatandaşlara yeniden kaliteli su vereceklerini belirtti.

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi