2 yıl sonra fuar açıldı

Terör ve sokağa çıkma yasakları nedeniyle ertelenen fuar organizasyonları 2 yıl aradan sonra yeniden başladı. Dün açılan 8'inci Ortadoğu Tarım Hayvancılık Tavukçuluk ve Süt Endüstrisi Fuarı, 22 Nisan'a kadar açık olacak.

2 yıl sonra fuar açıldı

TÜYAP tarafından organize edilen ve valilik, büyükşehir belediyesi, Ticaret ve Sanayi Odası'nın yanı sıra çok sayıda sivil toplum kuruluşunun destek verdiği 8'nci Ortadoğu Tarım Hayvancılık Tavukçuluk ve Süt Endüstrisi Fuarı'nın açılışı dün yapıldı.

Terör, şiddet ve sokağa çıkma yasakları nedeniyle yaşamın her alanında büyük olumsuzlukların yaşandığı Diyarbakır'da sürekli ertelenen fuar organizasyonları da, huzur ve güven ortamının tesisiyle yeniden hayat buldu. Ertelenen fuar organizasyonları 2 yıl aradan sonra yeniden başladı

İKİ YOL SONRA FUAR

Ortadoğu ülkelerindeki tarım ve ziraat alanında faaliyet yürüten çok sayıda firmanın katımıyla açılışı yapılan fuarda, Irak, Suudi Arabistan, İran, Katar ve Türkiye'den toplam 103 firma temsilcisi ile çiftçiler stand açtı.

Elazığ yolu üzerinde bulunan TÜYAP Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde kurulan fuarın açılışında Vali Hüseyin Aksoy'un konuşması, yabancı konuklar için simultane olarak aktarıldı.

Diyarbakır'ın sahip olduğu tarım potansiyeliyle Türkiye'nin en önemli şehirlerinin başında yer aldığını belirten Vali Aksoy, tarımsal arazi varlığı itibariyle toplam arazilerin yüzde 45'inin tarıma müasit olduğunu söyledi. Silvan Projesi'nin bu çalışmalar içerisinde önemli bir yer tuttuğuna dikkati çeken Aksoy, proje kapsamında 8 baraj, 23 sulama kanalının yapıldığını belirtti.

SİLVAN BARAJI

Proje kapsamında yapımı süren Silvan Barajı'nın gövde yüksekliğinin 175,5 metre olduğunu, tamamlandığında Avrupa'nın en büyük barajları arasında yer alacağını dile getiren Aksoy, şöyle devam etti: "Sulanacak araziye baktığımızda 2 milyon 351 bin dekarlık bir alan sulanacak. Bu proje Diyarbakır'ın tarımdaki aktivitesini çok daha farklı bir noktaya taşıyacak ve tarımsal üretimde hem gelir artacak hem de ürün çeşitliliğini hep birlikte göreceğiz."

Bu tür fuarların Diyarbakır'da tarımsal üretimdeki farklılık ve çeşitliliğin artmasına katkı sunacağına işaret eden Aksoy, tarımdaki son gelişmelerin ve teknolojilerin bu fuarlarda üreticiyle, tüketiciyi karşı karşıya getirdiğini, daha iyi bir noktaya taşıma adına önemli fırsatlar ortaya koyduğunu bildirdi.

Kentin hayvancılık konusunda önemli merkezlerden biri olduğunu söyleyen Aksoy, Türkiye'nin ilk Tarım Hayvancılık Organize Sanayi Bölgesi'nin Diyarbakır'da kurulduğunu anlattı.

KENTİN EKONOMİSİ

Fuarların kent ekonomilerine de çok önemli katkılarının bulunduğunu aktaran Aksoy, konuşmasını şöyle tamamladı: "Bu fuar organizasyonu sayesinde sadece yurt içinden değil, yurt dışından da çok değerli konuklarımız var. Yurt dışından 200'den fazla konuğumuzu Diyarbakır'da görmenin mutluluğunu yaşıyorum. Burada karşılıklı olarak sektörlerde yer alan iş adamlarımızın yapacağı görüşmeler önümüzdeki dönemde Diyarbakır'daki ticaretin gelişmesinde çok önemli kazanımları bize sunacaktır."

TÜYAP Anadolu Fuarları Genel Müdürü Cihat Alagöz de 2 yıllık bir aradan sonra yeniden Diyarbakır'da fuar açmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nin yapılan yeni yatırımlarla, alt yapı güçlendirme çalışmalarıyla modern bir görünüme kavuştuğunu belirten Alagöz, fuarın öncekine göre yüzde 20 büyüdüğünü dile getirdi.

Yurt dışından gelen 200'ün üzerinde misafiri Diyarbakır'da ağırlayacaklarına dikkati çeken Alagöz, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Irak, Suriye, Bahreyn, Kuveyt ve Suudi Arabistan'dan gelen yabancı iş adamlarımıza Diyarbakır'ın ve bölge tarım sektörünün ihracatına anlamlı katkılar sağlarken bir taraftan da Diyarbakır'ımızın dillere destan misafirperverliğini, turizm potansiyelini bütün dünyaya tanıtmış olacağız. Bu fuar açılışı vesilesiyle bütün yatırımcı ve iş adamlarını da Diyarbakır'da ticaret yapamaya davet ediyoruz."

DİYARBAKIR TARIM KENTİ

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar ise, 2 yıl aradan sonra fuarın gerçekleştirdiğini hatırlatarak, fuar organizasyonunda yer alan kurumlara teşekkür etti. Diyarbakır'ın tarım kenti olduğunu anlatan Sayar, 40 bin dolayında çiftiye sahip bir kent olduğunu söyledi. Diyarbakır'ın tarımsal alanındaki hacminin önümüzdeki süreçte artacağını ifade eden Sayar, fuarda çiftçilerin yeni teknolojik aletler ve yeni ilişkileri geliştirme imkanını bulacağını anlattı.

EN GÜZEL BUZAĞI, KEÇİ VE OĞLAKLAR YARIŞTI

Fuar etkinliği kapsamında Diyarbakır Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nce 15 buzağı,15 kuzu,15 oğlak olmak üzere 3 ayrı kategoride en güzelleri seçildi. Yarışmada 1'incilerin sahiplerine tam Cumhuriyet altını, 2'nci ve 3'üncülerin sahiplerine ise çeyrek altın verildi. Ayrıca yarışmaya katılım sağlayan hayvan sahiplerine yem, yem katkı maddeleri ve dereceye girmeyenlere de bir miktar para verildi. Açılışa, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Cumali Atilla ve kurum müdürleri katıldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz