İcazet çoşkusu

Diyarbakır'da farklı medreselerde İslami eğitimlerini tamamlayarak mezun olan 6 talebe, düzenlenen törenle "icazetlerini" alarak âlim oldular.

İcazet çoşkusu

Bölge'deki medreselerde İslami ilimlerini tamamlayan 6 talebe, Diyarbakır'da düzenlenen törenle "icazetlerini" alarak, âlimler kervanına katıldılar.

ÇELEBİ ESER CAMİİNDE

Merkez Kayapınar ilçesinde bulunan Çelebi Eser Camiinde düzenlenen icazet törenine, bölgenin tanınan çok sayıda âliminin yansıra, Diyarbakır İl Müftüsü Burhan İşleyen, Araştırmacı-Yazar Mehmet Ali Altındağ, Suffe Medreseleri Birliği Başkanı Molla Tayyip Elçi, Kayapınar İlçe Müftüsü M. Sırrı Şık ile çok sayıda vatandaş ve talebelerin aileleri katıldı.

MEDRESE GELENEĞİ

Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan icazet töreni Medrese Âlimleri ve Kanaat önderleri tarafından günün önemini içeren, kısa konuşmalar yapıldı.

Özellikle, İlim, Medrese geleneği, medreselerin yaşatılıp destek verilmesi, İslami eğitime toplumun tüm katmanlarından hassasiyet gösterilmesi gerektiğine dikkat çekildi.

MANEVİ DUYGU ATMOSFERİ

Haznevi şeyhlerinden Seyda Abdurrahman Haz nevi’nin yanında eğitim gören talebeler, icazet belgelerini kendilerine İslam’ı eğitim bilgisi veren Medreselerin din âlimlerinin ellinden aldı.

Duygu selinin oluştuğu ve manevi duyguların en üst seviyede çıktığı icazet töreni, kılınan öğle namazının ardından sona erdi. Törenden sonra davetlilere yemek ikram edildi. Düzenlenen icazet törenine vatandaşlardan da yoğun ilgi göstermesi dikkat çekti.

İL MÜFTÜSÜ İŞLEYEN

İcazet töreniyle ilgili İl Müftüsü Burhan İşleyen şu değerlendirmeyi yaptı.

“Bölgemizde pek çok cami de müştemilatında ya da müstakil yerlerde eskiden beri kadim bir gelenek olan medrese usulü ile ilim öğretme ve icazet verme geleneği devam ediyor. Bugün bu geleneği sürdüren haz nevi Şeyhlerinden Seyda Abdurrahman haz nevi Seyda’mızın yetiştirmiş olduğu icazet vermiş olduğu 6 evladımızın icazet merasimi dolayısıyla burada bulunuyoruz. Çelebi Eser camimizdeki bu tören bizim için anlamlı bir tören. Birincisi bu geleneğin devam etmesi ikincisi ise bu geleneğin Halep’te daha önce ikamet ederken savaştan dolayı ülkemize, şehrimize Diyarbakır’ımıza hicret etmek zorunda kalmış bir âlimimiz, bir büyüğümüz şeyh Abdürrahim haz nevi tarafından sürdürülmüş olmasıydı. Bu vesile ile icazet alan kardeşlerimize cenabı Allahtan muvafakkiyetler temenni ederim."

OLUMSUZLUKLARDAN KURTULMAK

Kayapınar Müftüsü Sırrı Işık, icazet törenin bir ölçüde cehalete darbe olduğunu ifade ederek şöyle dedi; "Tabi Yaşadığımız bu sıkıntıların içerisinde bu tür programlar bizlere rahat bir nefes aldırmakta manevi olarak. Geleceğimiz ile ilgili yeni umutlar vermektedir. İlme, irfana, hikmete yönelik bazı teşviklerin olmasına vesile olmaktadır. Eğer biz Diyarbakır da olumsuzluklardan cehaletin karanlıklarından bahsediyor isek bunun temel sebebi ilmin nurunun yansımıyor olmasıdır. Dolayısıyla ilimden gelen bu nurun medreselerden camilere camilerden bütün toplumun her katmanlarına yansımasıdır ki Allah’ın izni ile bu karanlık ve kasvetli ortamlardan uzaklaşa bilelim."

İSLAM ÂLEMLERİ YETİŞTİREMİYORUZ

Molla Tayyip Elçi “Müslümanlara liderlik yapacak önderlik yapacak mürşitlik yapacak İslam âlimlerine ihtiyacımız var. Bugün Türkiye’mizde en büyük sorunumuz en büyük eksiğimiz bu tür İslam âlimlerinin olmayışıdır. Evet, belki akademisyenler profesörler ilahiyatçılar yetiştirebiliyoruz ama tırnak içerisinde İslam âlimleri yetiştiremiyoruz.  Bu resmi sistem ile yetiştirilemeyeceği de bir vakıadır. Bunun içinde bu medreselere sahip çıkmak tır bunların eksiklerini gidermek sureti ile yeni bir vizyon kazandırmaktır ve bunları yeniden neş’u nemaya kavuşturup inşallah ümmete faydalı ümmete liderlik yapacak İslam alimi yetiştirmektir."

TALEBELERİN DUYGULARI

Aldıkları İslami ilimlerin ardından icazet alarak âlimler kervanına katılan talebelerden Muhammed Ali Bilir duygularını şöyle ifa etti.

"10 senedir medrese tahsilim var. Allahû Teâlâ bizi ilmin yolundan Allah’ın rızasından ayırmasın. Önemli olan Allah’ın dinin her halükarda zulmü ortadan kaldırması yeryüzüne İslam’ın hâkim olması tek amacımız budur dini yaymaktır amacımız."

Nur Muhammet Tokmak ise şöyle dedi “ Öncelikle Seydalarımın tamamının ellerinden öperim müteşekkilim ki onlara buraya kadar bize yol gösterdiler Allah onlardan razı olsun. İnşallah onların yaptığı gibi bizde kendi ilmimizle amel ederiz. "

Kaynak: Diyarbakır Söz