İslam’a uygun nafaka sistemi

Mevcut kanunlara göre çiftlerin bir gün veya on yıl evli kaldığına bakılmaksızın, erkeğin ömür boyu nafaka ödemeye mahkum edilmesinin doğru olmadığını belirten Psikoterapist Selma Koyuncu, “30 yılda bir milyonu aşkın mağdur üreten bir kanunun değiştirilmemesi ülkemiz açısından büyük bir utançtır.” dedi.

İslam’a uygun nafaka sistemi

Süresiz nafaka tartışmaları sürerken Psikoterapist Selma Koyuncu, “1 ay evli kalıp 5 yıldır nafaka ödeyen insanlar var. Nafakanın süresiz olması, kısa süreli evlilikler açısından büyük bir sorun oluşturuyor. Batı’dan alınan kanunları Müslüman toplumuna uydurmaya çalışırsanız, günümüzde olduğu gibi vahim sonuçlar ortaya çıkarabilir. Nafaka konusunda dinimizin öngördüğü şekilde bir düzenleme yapılması mağduriyetleri ortadan kaldırır. İslam hukukuna uygun nafaka sistemi gelmelidir.” diye konuştu.

“Süresiz nafaka sorununa köklü bir çözüm bulunmalı”

Türk Medeni Kanunu’nda 1 yıl olan yoksulluk nafakasının 1988 yılında süresiz hale getirilmesi ile ortaya çıkan mağduriyetler her geçen gün artmaya devam ettiğine dikkat çeken Psikoterapist Selma Koyuncu, “Nafaka alan eş, eski eşinden para kesilmesin diye resmi nikah yapmayarak sadece dini nikahla evlenebiliyor ya da nikahsız bir yaşamı da tercih edebiliyor. Böyle bir durumunda iken dini nikahla evlenen kadın daha sonrasında boşanmış olsa mağduriyeti katlanarak artmış oluyor. Süresiz nafaka konusu milyonlarca insanı bir şekilde mağdur etmiş durumda ve bu soruna ivedilikle köklü bir çözüm bulunmalıdır.” dedi.

“Süresiz nafaka kavgaları, çocukların eğitim hayatına da olumsuz yansır”

Süresiz nafaka ödenmesinin çocuklara yönelik de olumsuz yansımalarının olduğunu belirten Koyuncu, şöyle konuştu:

“Boşanma sürecinde taraflar birbirini suçlar ve her iki tarafın da kendilerine göre haklı açıklamaları vardır. Bu suçlamaları çocuklar ile paylaşılmasının faydası yoktur. Süresiz nafaka ödemek zorunda kalan babaların çocuklarına yönelik de tutum ve ilgisini de olumsuz etkiliyor. Boşanmada çocuğun yaşayacağı kaygılar, ekonomik durumlar ve korkular okul başarısını etkileyebilir. Süresiz nafaka nedeniyle zaman zaman ebeveynler arasında yaşanan kavgalar, çocukların okulda düşük not almasına neden olabilir.”

Kaynak: Diyarbakır Söz