Görüş Bildir

3'üncü köprüye 5 talipli çıktı

İstanbul Boğazı'na inşa edilecek üçüncü köprü ihalesi, Karayolları Genel Müdürlüğü'nde yapılmaya başladı. 2 milyar dolarlık ihale için 5 kurum teklif verdi.

3'üncü köprüye 5 talipli çıktı

İhale öncesinde açıklamalarda bulunan Karayolları Genel Müdürü İhsan Akbıyık, 3. Köprü için teklif veren firmaları şöyle sıraladı: Salini SPA (İtalya), Gülermak ortak girişi, İŞTAŞ Ticaret Anonim Şirketi ile Astaldi ve SPA (İtalya) ortak girişimi, ÇİNA Kominikasyon ve Kontrikasyon ile Doğuş Ticaret AŞ ve ARKOM İnşaat ortak girişimi, MAPA İnşaat ve Ticaret Anonim Şirketi; Cengiz İnşaat Sanayi, Kolin İnşaat, LİMAK İnşaat ve Kalyon İnşaat.

Akbıyık, teklifleri tutanaklara geçireceklerini, verilen zarfların kontrol edeceklerini ve belgeleri eksik olan firmalara mektuplarını iade edeceklerini aktardı. Belgelerin ayrıntılı olarak incelenmesi için oturumun bugün kapatılacağını kaydeden Akbıyık, yapılan teknik incelemelerin ardından önümüzdeki günlerde firmalara tekrar mali tekliflerin açılması için davetiyelerin gönderileceğini belirtti. İhaleye girmek için 11 yatırımcı şirket şartname almıştı.

İstanbul üçüncü köprü yapımını da içeren Kuzey Marmara Otoyolu ihalesinde 5 Nisan 2012 olarak belirlenen teklif verme tarihi, 20 Nisan'a ertelenmişti. İhale için ocak ayında şartname alan 18 firmanın hiçbirinden teklif gelmemesi üzerine ihale iptal edilmiş, hükümet gerekirse köprünün milli bütçeyle yapılabileceğini belirtmişti. Projenin etap etap ihale edilmesine karar verilerek, ocak ayı sonunda yayımlanan yeni ihale ilanında, bir önceki ihalenin kapsadığı bağlantı yollarında değişikliğe gidilmiş, ihale üçüncü köprünün de dahil olduğu Odayeri-Paşaköy kesiminin yapım, işletim ve devir işi olarak belirlenmişti. Hükümet ayrıca projeyi üstlenecek sermaye grubunun ödeyeceği kamulaştırma bedellerini kademeli olarak düşürdü. Şirketler kamulaştırma ve müşavirlik bedellerinin tamamından kurtarıldı. 3. köprü projesini üstlenecek firmalara KDV muafiyeti de sağlandı.

135 BİN ARAÇ İÇİN GEÇİŞ GARANTİSİ

Proje kapsamında Boğaz'a 3. köprü, 35 kilometrelik bağlantı yolu ve Odayeri-Paşaköy arası 60 kilometre uzunluğundaki otoyol inşa edilecek. İhaleyi kazanan yatırımcıya, yıllık 135 bin araç geçiş güvencesi verilecek.

Öte yandan Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın ihaleye çıkardığı otoyol ve köprülerin tek paket halinde 25 yıl işletim hakkına ilişkin ihalede son teklif verme tarihi 17 Mayıs'tan 9 Ağustos'a uzatıldı. Köprü ve otoyol projesinde ön yeterlilik başvuru son tarihi 24 Nisan'dan 28 Haziran'a ertelendi. İdare, Edirne-İstanbul-Ankara Otoyolu, Pozantı-Tarsus-Mersin Otoyolu, Tarsus-Adana-Gaziantep Otoyolu, Toprakkale-İskenderun Otoyolu, Gaziantep-Şanlıurfa Otoyolu, İzmir-Çeşme Otoyolu, İzmir-Aydın Otoyolu, İzmir ve Ankara Çevre Otoyolu, Boğaziçi Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve Çevre Otoyolu, tek paket halinde 25 yıl süre ile özelleştirecek.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi