Görüş Bildir

6-8 Ekim olaylarında "görevi kötüye kullanma" davası

İddianamede, olaylar esnasında TOMA ve diğer kamu araçlarının 39 yangına, Van Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü araçlarının ise 3 olaya müdahale ettiği vurgulandı.

6-8 Ekim olaylarında

Van'da 6-7 Ekim'de Ayn el Arap (Kobani) bahanesiyle düzenlenen izinsiz gösteriler sırasında PKK yandaşlarınca ateşe verilen araç ve yerlere itfaiye ekiplerince müdahale edilmediği, telefonla ihbar için yapılan bazı aramaların yanıtlanmadığı iddiasıyla eski Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya'nın da aralarında bulunduğu 11 belediye yöneticisi hakkında dava açıldı.

Van Cumhuriyet Başsavcılığı, izinsiz gösteriler sırasında görevlerini kötüye kullandıkları iddiasıyla dönemin belediye yöneticileri hakkında yürüttüğü soruşturmayı tamamladı. Hazırlanan iddianame, Van 3. Asliye Ceza Mahkemesince kabul edildi.

İddianamede, eski Van Büyükşehir Belediye Başkanı Kaya, dönemin genel sekreter yardımcıları, itfaiye grup amiri, itfaiye daire başkanı, yangın önleme şube müdürü, itfaiye müdürlüğünde nöbetçi amirlerin de aralarında bulunduğu 11 yöneticinin, "görevi kötüye kullanmak" suçundan bir yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

Van'da 6 Ekim 2014'te başlayan olaylar sırasında terör örgütü yandaşlarınca 49'u özel, 90'ı resmi olmak üzere 139 araç, 431 iş yeri, 9 banka şubesi, 22 ATM, 28 kamu binası, 18 eğitim kurumu, 5 dini kurum, 53 MOBESE ile trafik sinyalizasyon sistemlerine zarar verildiğinin anımsatıldığı iddianamede, 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu'nun 7/u maddesi ile itfaiye hizmetlerinin yürütülmesi yetki ve görevinin de büyükşehir belediyelerinde olduğu kaydedildi.

- İhbar için yapılan aramalara cevap verilmemiş

İddianamede, Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü emrinde faal 90 araç ile 175 personel bulunmasına rağmen 16 araç ve 35 personelin 6-9 Ekim 2014'teki olaylara müdahale için görevlendirildiği vurgulandı.

İddianamede, "Güvenlik birimleriin ve vatandaşların ihbarlarına olumlu cevap verilmemiş, bazı ihbarların alınmaması için telefon aramalarına bakılmamış, bazen de Muradiye ilçesinde trafik hizmetlerinde kullanılan resmi araçta olduğu gibi yangın mahalline gidilmesine rağmen müdahalede bulunulmadan olay yerinden ayrılmıştır." ifadelerine yer verildi.

- Kurum araçları 39, itfaiye ekipleri ise 3 yangına müdahale etmiş

Bazı yangınlara müdahalede bulunulduğuna dair Van Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Müdürlüğünce tanzim edilen raporların içeriğinin, kolluk görevlilerince düzenlenen araştırma tutanaklarına göre gerçeği yansıtmadığı belirtilen iddianamede, şu ifadelere yer verildi:

"Söz konusu yangınlara DHMİ'ye ve kolluk güçlerine ait TOMA araçlarıyla müdahale edilerek söndürüldüğü, itfaiye ekiplerinin sadece soğutma çalışması yaptığı belirlenmiştir. Van ili genelinde 6-9 Ekim 2014'te çeşitli kamu kurumlarına ait araçlarla 39 olaya müdahale edilmesine karşın, Van Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Müdürlüğünce sadece 3 olaya müdahale edilmiştir. Şüphelilerin can güvenliği ve kurulan barikatlar sebebiyle olaylara gerektiği şekilde müdahalede bulunulmadığı yönündeki savunmaları gerçeği yansıtmamaktadır. Van Valiliği veya İl Emniyet Müdürlüğünden can güvenliğinin sağlanması yönünde bir talepte bulunulmamıştır. Aynı zamanda diğer kamu kurumlarına ait araçların müdahale ettiği olay sayısı ile yasal görevi yangın olaylarına müdahale etmek olan Van Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü görevlilerinin müdahale ettiği olay sayısı gözetildiğinde şüphelilerin görevlerinin gereklerine aykırı davrandıkları ve kamu zararına neden olunduğu açıktır."

İddianamede, yasal olarak tevdi edilen görevlerinin gereklerine aykırı hareket ettikleri belirlenen şüpheliler hakkında İçişleri Bakanlığının da soruşturma izni verdiği kaydedilerek, ilgili sevk maddesine göre cezalandırılmaları talep edildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi