Görüş Bildir

"İstanbul cami fakiri"

İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran, nüfusa bakıldığında İstanbul'un cami fakiri olduğunu belirterek, "Diğer illerdeki cami sayısını nüfusla oranladığımızda İstanbul'un camisi bir hayli azdır. İstanbul'u cami zengini yapan da Fatih ve Üsküdar gibi eski semtlerdir. Yeni semtlerimizde camiye çok ihtiyaç var." dedi.

Rahmi Yaran, "Camiler ve Din Görevlileri Haftası" dolayısıyla yaptığı açıklamada, bu yıl "cami ve kitap" temasının ele alınacağı haftada çeşitli programlar düzenleneceğini söyledi.

- "Cami yapacak arsa yok"

Rahmi Yaran, hafta kapsamında camilerin tanıtımına da özen gösterileceğini belirterek, sabah namazı buluşmaları şeklinde etkinlikler yapılacağını, okullarda da tanıtıcı programlar düzenleneceğini anlattı.

İstanbul'un nüfusunun 17 milyon olarak ifade edildiğini belirten Yaran, kentte yaklaşık 3 bin 300 cami olduğunu söyledi.

Nüfusa göre değerlendirildiğinde cami sayısının yetersiz kaldığını belirten Yaran, şöyle devam etti:

"Nüfusa baktığımız zaman İstanbul cami fakiridir. Diğer illerdeki cami sayısını nüfusla oranladığımızda İstanbul'un camisi bir hayli azdır. İstanbul'u cami zengini yapan da Fatih, Üsküdar gibi eski semtlerdir. Yeni semtlerimizde camiye çok ihtiyaç var. Bunları zaman içerisinde vatandaşlarla, cemaatle el birliğiyle telafi etmeye çalışıyoruz. Ama yine de cuma namazlarında bir Şişli Camisi'ni düşünün. Cemaatimiz sokaktadır. O bölgede başka camilere ihtiyacımız var. Kadıköy'de de camiye ihtiyaç var."

Cami yapılamamasındaki sıkıntının bunun bir ihtiyaç olarak görülüp, imar planında yer almaması olduğunu dile getiren Yaran, "İmar planında yer aldıktan sonra problem değil. Eski yerleşim yerlerinde de arsa bulmak problem. İnşallah zaman içerisinde bu ihtiyaç giderilecek." diye konuştu.

- Fatih'te 331, Adalar'da 9 cami

İstanbul Müftülüğününün verilerine göre, kentte 3 bin 271 cami var. En fazla cami 331 ile Fatih, en az cami de 9 ile Adalar'da bulunuyor.

Camilerin dağılımı şöyle:

"Adalar 9, Arnavutköy 11, Ataşehi̇r 67, Avcılar    54, Bağcılar 88, Bahçelievler 68, Bakırköy 30, Başakşehir 96, Bayrampaşa 57, Beşi̇ktaş 40, Beykoz 135, Beyli̇kdüzü 38, Beyoğlu  96, Büyükçekmece  58, Çatalca   58, Çekmeköy 43, Esenler  46, Esenyurt 70, Eyüp 117, Fati̇h  331, Gazi̇osmanpaşa 74, Güngören 47, Kadıköy  67, Kağıthane  79, Kartal  77,  96, Maltepe   81, Pendi̇k    131, Sancaktepe     61, Sarıyer    103, Si̇li̇vri̇     57, Sultanbeyli̇   112, Sultangazi̇       63, Şi̇le  100, Şi̇şli̇ 52, Tuzla 62, Ümrani̇ye  141, Üsküdar 179, Zeyti̇nburnu    77."

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi