Görüş Bildir

Açık hava müzesi!

Taş yontma ustası Fesih Gündoğar, 21 yılda tamamladığı “Sur Maketi”nden sonra şimdi de "Mezopotamya Açık Hava Müzesi" yapımına başladı. Gündoğar, önce 109 adet burcu ve sur duvarlarını, daha sonra Mezopotamya’nın tarihi yapılarını yapıp müzeye yerleştirecek.

Açık hava müzesi!

“Sur Maketi” çalışmasını 21 yılda tamamlayan taş yontma ustası Fesih Gündoğar, tarihi yeni bir projeye daha imza atıyor. Gündoğar "Mezopotamya Açık Hava Müzesi" yapımına başladı. Proje kapsamında Gündoğar önce Diyarbakır surları ve burçlarını yapıp geniş bir alana yerleştirecek. Daha sonra Mezopotamya’nın değişik tarihi yapılarını yapıp Diyarbakır surlarının etrafına yerleştirecek. 2016’nın Eylül ayında Diyarbakır surlarının burçlarını yapmaya başlayan Gündoğar, şimdiye kadar 38 burcu tamamladı. Gündoğar, burçlar bittikten sonra da burçlar arasındaki duvarların yapımına geçecek.

109 BURÇ YAPACAK

Eylül 2016’da başladığı Mezopotamya Açık Hava Müzesi yapımının detaylarını aktaran Gündoğar, şunları söyledi: “3 yıldır çalışıyorum. Şimdiye kadar 38 burç yaptım, şimdi de 39’uncu burcu yapıyorum. Resmiyette ve kitaplarda, Diyarbakır surlarında 82 burcun olduğu kaydediliyor. Bu doğru değil, Diyarbakır surlarının toplam 109 burcu var. Sur Maketi projemde de 109 burç yaptım. Bu çalışmamda da 109 burç yapacağım. Burçları bitirdikten sonra surun duvarlarını yapmaya başlayacağım.”

KENDİ İMKANLARIYLA YAPIYOR

Projesi için şu ana kadar hiçbir destek almadığını ve hepsini kendi imkanlarıyla yaptığını söyleyen Gündoğar, “Bunun için yaptığım eserleri, açtığım bir dükkanda satmaya başladım. Şu ana kadar yaptığım burçları da buradan gelen gelirle yaptım" dedi.

Yeni projesi için Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı ile görüşen Gündoğar, “Yaptığım ve yapacağım burç ile sur duvarlarının yerleşimi için şu an bana 67 metre uzunluğunda, 48 metre genişliğinde bir yer arayışındalar. Yer bulunduğunda bir buçuk yıl içinde yaptığım burç ve sur duvarlarının yerleşmesine başlayacağım” diye konuştu.

SURLARDAN SONRA MEZOPOTAMYA

Burç ve surun duvarlarından sonra "Sur Maketi" çalışmasından farklı olarak sadece cami, kilise, hamam ve han gibi başlıca tarihi yapıları surların içine yerleştireceğini aktaran Gündoğar, şunları söyledi: “Elimden geldiğince evler de yapacağım. Ne zaman bitireceğimi bilmiyorum. Böyle bir hedefi önüme koymadım. Burç ve surlarının duvarlarını bitirdikten sonra dışarıdan etraflarına yerleştirmek için Mezopotamya’nın değişik tarihi yapılarının yapımına başlayacağım.”

TEMEL ÜZERİNE YERLEŞTİRECEK

Burç ve surun duvarlarında kullandığı malzemelere ve yerleştireceği yerin özelliklerine de değinen Gündoğar, şunları kaydetti: “Burç ve surun duvarlarında taş, kum, kalekim, tel ve yapıştırıcı kullanıyorum. Eskiden sadece taşlarla çalışıyordum. Taşlara şekil verip yontuyordum. Bu epey zamanımı alıyordu. Şimdi zamandan kazanmak için bu yönteme başvurdum. Burç ve surun duvarlarını yerleştireceğim yere iyice çeki düzen vereceğim. Burç ve surun duvarlarını oturtulması için betondan temel yapacağım. Daha sonra burç ve surun duvarlarını bu temelin üzerine bırakacağım."

FESİH GÜNDOĞAR KİMDİR?

Fesih Gündoğar 1970 yılında Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı Çağdaş (Cinêzor) Köyü’nde doğdu. 1975 Lice depreminden sonra Gündoğar’ın ailesi Diyarbakır kent merkezine göç ediyor. Sanayide oto tamirciliğine başlayan Gündoğar, 1984 yılında köyünden getirdiği beyaz taşlarla bir minare yapıyor. 1995 yılına kadar da buna benzer birçok eser yapıyor. 1995 yılında "Kervansaray Maketi"ni yapınca Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından işe alınıyor. Bugüne kadar onlarca tarihi yapıyı taşlara işledi. 21 yıl uğraşarak bitirdiği "Sur Maketi" en dikkat çekici eserleri arasında bulunuyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi