Acıyı heykellere yansıttı

Türkiye'ye sığınan Suriyeli sanatçı Akram Saffan, ülkesinde yaşanan acı, zulüm ve savaşın soğuk yüzünü yansıttıkları eserlerini Mardin'de sergiledi

Acıyı heykellere yansıttı

Suriyeli heykeltıraş Saffan:

 "Sergiyle Suriye'de yaşanan hüznü yansıtmaya çalıştım, bütün heykeller savaşı konu ediyor"

Suriye'deki iç savaşta başta annesi olmak üzere birçok yakını kaybeden Suriyeli heykeltıraş Akram Saffan, Mardin'de sergi açtı.

Deyr ez-Zor kentinde 40 yılı aşkın sanat hayatında yaptığı heykelleri savaş nedeniyle gömüp Türkiye'ye sığınan Saffan, burada da sanatını devam ettirerek yaşadığı dramı heykellere yansıttı. Eserlerinde savaşta kaybettiği annesini, Suriye halkının yaşadığı acıyı ve hüznü yansıttığı heykellerini "Mecazın Murçları" ismiyle Mardin Müzesi'nde açtığı sergide görücüye çıkardı.

Saffan,  Suriye'de bu sanatı 40 yılı aşkın sürdürdüğünü, son 4 yıldır da Türkiye'de yaptığını kaydetti.

Suriye'deki dramı eserleriyle yansıtmaya çalıştığını aktaran Saffan, "Suriye'de savaş nedeniyle oradan çıkmak zorunda kaldık. Bütün ölümleri orada gördüm. Orada annem, kız kardeşim birçok akrabam vefat etti. 2014 yılında Türkiye'ye giriş yaptım. Şu anda açtığım sergiyle Suriye'de yaşanan hüznü yansıtmaya çalıştım. Bütün heykeller Suriye'deki savaşı konu ediyor." diye konuştu.

- Avrupa'da da sergilemek istiyor

Kendisi gibi Türkiye'ye sığınan Suriyeli şair Suhail Ahmad'ın okuduğu şiirleri dinleyerek eserleri ürettiğini aktaran Saffan, heykelleri yaparken çok duygusal anlar yaşadığını, her esere adeta canından bir parça koyduğunu söyledi.

Saffan, savaştan bu yana Türkiye kadar hiçbir devletin, Suriyelilere yardımcı olmadığını vurgulayarak, "Türkiye Cumhuriyeti'ne yaptığı misafirperverliklerinden dolayı çok teşekkür ediyorum, sanatçı olarak da Suriye halk olarak da müteşekkiriz. Suriye'de yaşanan acıları Türkiye'de sergiledim. Suriye'de yaşanan acıyı ve hüznü Avrupa ülkelerinde de sergilemek isterim." ifadelerini kullandı.

- "Sanatını kendi ülkesinde sürdürmeyi hayal ediyor"

Yaşadığı kentte kendisine özel bir sanat galerisinin olduğunu belirten Saffan, şöyle devam etti:

"Uzun süre sanat galerimde çalıştım. Savaş çıkınca DEAŞ tarafından alıkonuldum ve darbedildim. DEAŞ tehdidi ve korkudan eserlerimi toprağın altına gömmek zorunda kaldım, birçoğunu da kaybettim. Şu anda birçok eser toprak altında. İnşallah bir gün dönebilirsem kendi çalışmalarıma orada başlayacağım."

Mardin Müze Müdürü Nihat Erdoğan da böyle bir sergiye ev sahipliği yapmaktan duydukları mutluluğu dile getirerek, "Suriyeli sanatçımız yaşadığı coğrafyada kendi yaşadığı acıları sanatla görünür kılma ve topluma aktarmayla ilgili bir çalışma yapmış. Biz de o coğrafyada görünür kılınması, savaşın gidip sanatın egemen olmasını istiyoruz. Bu nedenle sanatçımızın bu eserlerini burada sergilemek istedik." dedi.

Erdoğan, serginin 15 gün boyunca açık kalacağını kaydetti.

Sergiyi gezen Ezgi Tek ise her eserde bir acıyı gördüklerini, acıya tanıklık ettiklerini belirtti.

Farkındalık açısından herkesin görmesi gereken bir sergi olduğunu ifade eden Tek, "Suriye'deki olayları az çok hepimiz biliyoruz ve üzüntüyle dinliyoruz. Fakat tanıklık etmek çok başka bir şey. Güzel bir sergi olmuş. Eserlerin çoğunda ana fikir üzüntü. Annelerimizin duyduğu acılar yansıtılmış." diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz