Acıyı çeken bilir!

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde PKK mensuplarının saldırıları sonucu mağdur olan kadınlar, "Halep için bir kazak da sen ör" sloganıyla başlatıkları kampanyayla Suriyeli sığınmacılar için kazak, pantolon, süveter, atkı, hırka ve bere örüyor.

Acıyı çeken bilir!

PKK'lı teröristlerin saldırıları sonucu Sur ilçesindeki çoğunluğunu dar gelirlilerden oluşan ve eşyalarını alamadan evlerini terk etmek zorunda kalan kadınlar, Suriyeli sığınmacılar için "Halep için bir kazak da sen ör" kampanyası başlattı.

Teröristlerden temizlenmesinin ardından hayat akışının normale döndüğü ilçede Sur Halk Eğitim Merkezi (HEM) bünyesinde açılan çeşitli kurslara katılan terör mağduru kadınlar, "Haleplileri en iyi biz anlarız" diyerek, onlar için kazak, pantolon, süveter, atkı, hırka ve bere örüyor.

Sur HEM tarafından ip yumakları ve örgü şişleri karşılanan kadınlar, "el emeği, göz nuru" ile ördükleri giyeceklerle Haleplilere destek oluyor.

- "Halep'teki çocukları en iyi biz biliriz"

Sur HEM'de el işi kursuna giden Hatice Pamukçu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl terör saldırılarından dolayı evlerini terk etmek zorunda kaldıklarını anımsatarak, bu süreçte ciddi sıkıntılar yaşadıklarını söyledi.

Kursiyerlerin neredeyse tamamının terör mağduru olduğunu, evlerini bir iğne dahi alamadan terk etmek zorunda kaldıklarını anlatan Pamukçu, "Geçen yıl terör saldırısından dolayı evlerimizi terk etmek zorunda kaldık, mağdur olduk. Şu anda Haleplilerin yaşadığı sıkıntıyı biz de yaşadık. O yüzden Haleplileri en iyi biz anlarız, Halep'teki çocukları en iyi biz biliriz." dedi.

Bir araya gelen kursiyerlerin "Halepliler için ne yapabiliriz?" diye düşünmeye başladığını ve böyle bir kampanyayı başlatma kararı aldıklarını aktaran Pamukçu, HEM desteğiyle emeklerini ortaya koyduklarını bildirdi.

Pamukçu, "7'den 70'e Halep mağdurlarına yelek, bere, atkı, süveter, hırka ve patikler ördük. Amacımız Haleplilerin bu kışı daha rahat geçirmelerini sağlamak. Çorbada bizim de bir tuzumuz olsun istedik." diye konuştu.

Ev kadınlarının kampanyaya destek vermelerini isteyen Pamukçu, kampanyanın tüm Diyarbakır ve Türkiye'de dalga dalga yayılmasını istediğini, Haleplilerin bu kışı biraz daha rahat geçirmesi için ev kadınlarının bir patik, hırka, bere örebileceğini sözlerine ekledi.

- "En azından sırtları, elleri, başları sıcak olsun"

Kursiyerlerden Yazgül Gündüz de geçen yıl kış aylarında evlerini terk etmek zorunda kaldıklarında büyük zorluklar yaşadıklarını anlatarak, "Soğuktu, çocuklarımız üşüyordu. Bir süre yatak, yorgan bulamadık. Birebir bu mağduriyeti yaşadığımız için Haleplilerin ne durumda olduğunu biliyoruz. Bu nedenle elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz." şeklinde konuştu.

Haleplilere yardım konusunda şu anda ellerinden bu kadarının geldiğini dile getiren Gündüz, örgüleri de HEM tarafından kendilerine verilen yünlerle yaptıklarını belirtti.

"Halep için bir kazak da sen ör kampanyası ile yola çıktık. Kadınların bize destek sunmasını istiyoruz. Çocuklarımızın soğuktan donmasını istemiyoruz. En azından sırtları, elleri, başları sıcak olsun." diyen Gündüz, kendisinin takım şeklinde çocuk kazağı, pantolonu, beresi ve atkısı ördüğünü kaydetti.

- "Bizim de çocuklarımız soğukta üşüdü"

Pervin Çiftsüren ise merkezde aldığı eğitimle çocuklarına el işi ürünler yapmayı öğrendiğini söyledi.

Haleplilerin yaşadığı durumu gördüklerinde terör mağduru kadınlar olarak bir katkı sunmak istedikleri için kampanyayı başlattıklarını aktaran Çiftsüren, şöyle konuştu:

"Sur'daki olaylardan dolayı geçen yıl bu vakitlerde biz de dışarıdaydık. O zaman da kıştı, şimdi de kış, neler çektiklerini az da olsa biliyoruz. Bizim de çocuklarımız soğukta üşüdü, gidecek yerimiz yoktu, akrabalara sığındık. Biz kadınların elinden örgü geliyor ve örmeye başladık. Kılık kıyafet ihtiyaçlarını karşılamak istedik. Maddi imkanımız olmadığı için biz de emeğimizi ortaya koyduk. Gönül isterdi ki daha güzel şeyler yapalım."

- "Buradaki yardımseverlik çok güzel"

Halep'i 3 yıl önce terk ettikten sonra önce İstanbul'a ardından da Diyarbakır'a yerleşen sığınmacılardan Şemse Hemo, kendilerine birçok konuda yardımcı olunduğunu, bu yardımlardan dolayı minnet duyduğunu ifade etti.

Daha önce kendisinin bir şey bilmediğini fakat kurs sayesinde birçok şey öğrendiğini anlatan Hemo, Halep'te yaşananlara tepki gösterdi.

Hemo, "Halep böyle değildi, şimdi hepsini yıktılar, Allah onlara bırakmayacak. Kadınların, Halepliler için böyle bir kampanya başlattıklarını duyduğumda çok ama çok sevindim. Ben de burada öğrendiklerimle elimden geleni yapmaya çalışıyorum. Buradaki yardımseverlik çok güzel, Allah razı olsun." diye konuştu.

- "Buna kayıtsız kalamazdık"

Sur HEM Müdürü Mehmet Gülsever, geçen yıl ilçede yaşayan vatandaşların büyük bir bölümünün terör nedeniyle mağduriyet yaşadığına işaret etti.

Merkez olarak hizmet verdikleri kesimin çoğunun terör mağdurlarından oluştuğunu dile getiren Gülsever, "Topluma tekrar kazandırma, kendilerini ifade edebilme veya daha yararlı işler yapabilme noktasında katkıda bulunmaya çalışıyoruz." dedi.

Kursiyerlerinin Halep için örgü örme isteklerinin kendilerine iletildiğini anlatan Gülsever, "Kendileriyle yaptığımız görüşmelerde terör olayları nedeniyle bu mağduriyeti en çok kendilerinin yaşadığını ve Halep'i en iyi anlayabilecek kişiler olduklarını söylediler. Çok önemli bir duruştu. Biz de buna kayıtsız kalamazdık. Bunu bir projeye dönüştürmek için harekete geçtik." şeklinde konuştu.

- "Farkındalık oluşturmak için bu girişim önemli"

Sur Kaymakamlığı ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün katkılarıyla projeye dönüştürdükleri kampanyaya maddi destek sağladıklarını söyleyen Gülsever, şöyle devam etti:

"Belki ürettikleri Halep mağdurları için çok büyük bir şey değil ama farkındalık oluşturma açısından bu girişim çok önemli. Kampanyanın ev kadınlarına bir örnek teşkil edeceği noktasında umudum çok fazla. Yaklaşık 200 kursiyerimiz bu kampanyaya destek sağladı. Fikir esasen kendilerinden çıktı. Biz sadece yardımcı olduk. Fikrin kendilerinden çıkmış olması bizim için çok değerliydi. Bu fikrin, toplumun diğer katmanlarını da etkileyeceğine ve bunu duyan, gören toplumun diğer kesimlerinin de kampanyaya katkı sunacağına inancım tamdır."

Gülsever, kampanyaya katkı sunmak isteyen kadınların, kendilerine getirecekleri ürünleri ilgili yerlere ulaştırma konusunda yardımcı olabileceklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler