Görüş Bildir

Ağrı Dağı'nda "Koca engerek" görüntülendi!

Dünyanın en zehirli yılanları arasında yer alan "Koca engerek", Ağrı Dağı bölgesinde Anadolu Ajansı ekibi tarafından görüntülendi.

Ağrı Dağı'nda

Haber çalışması için Ağrı Dağı'nda bulunan AA ekibi, Koca engerek  yılanıyla karşılaştı. AA ekibi, boyu yaklaşık bir metre olan yılanı görüntüledi.

Türkiye'de genellikle Doğu Karadeniz, Doğu Akdeniz, Güneydoğu Anadolu  ve Doğu Anadolu'da yaşayan Koca engerek yılanının Doğu Anadolu'da yaşayan türü,  çekilen fotoğraf ve görüntüler sayesinde Iğdır Doğa Koruma ve Milli Parklar  Müdürlüğü envanterine girdi.

Konuyla ilgili bilgi veren Orman ve Su İşleri İl Müdürü Mete Türkoğlu, Koca engereğin ilk olarak Kıbrıs'ta, daha sonra  farklı araştırmacılar tarafından dünyanın farklı bölgelerinde tespit edildiğini,  Doğu Anadolu'nun kuzey bölgesinde yaşayan türünün ilk kez görüntülendiğini  söyledi.

Koca engereğin neslinin az olması nedeniyle doğada karşılaşmanın pek  mümkün olmadığını belirten Türkoğlu, "Bu yılan en son 1992 yılında İran'ın Güney  bölgesinde, Türkiye sınırlarına yakın bir alanda görülmüştür. Bugüne kadar bize  tespitte bulunmamız adına herhangi bir resmi görsel gelmemiştir. Gelen bu  görsellerle 2016 yılında Koca engereği envanterimize geçtik." dedi.

"BU YILANIN KAÇAKÇILIĞI YAPILIYOR"

Türkoğlu, taşıdığı zehir bakımından Koca engereğin dünyanın en  tehlikeli yılanları arasında yer aldığını, zehrinin kullanılması için yaşadıkları  doğal ortamlarından koparıldıklarını söyledi.

Koca engereğin neslinin tehlike altında olduğunu anlatan Türkoğlu,  şöyle konuştu:

"Kafkas engereğinin alt türü. Oldukça zehirli bir yılan. Bunlardan  yılan ısırmalarına karşı serum elde edilmekte. Bakanlığımız tarafından merkez av  komisyonu kararlarında koruma altına alınan türler arasında yer almıştır. Bu  yılan, Avrupa'nın birçok bölgesinde görülmüyor, özellikle bazı yabancılar gelip  bu bölgelerden bu yılanları götürüp laboratuvar ortamında üretip zehirlerinden  elde ettikleri serum ve aşıları ilaç piyasasında satışa sunuyorlar."

ARAS HAVZASI

Barındırdığı bitki örtüsü ve sahip olduğu mikroklima iklim özelliği  nedeniyle Aras Havzası bir çok canlıya ev sahipliği yapıyor.

Özellikle henüz yerleşim gerçekleşmeyen bölgelerde yırtıcı ve sürüngen  hayvanların farklı türlerine rastlamak mümkün.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi