Görüş Bildir

Aldatıcı reklamlar sağlığı hedef alıyor

Geçen yıl en fazla aldatıcı reklam, çeşitli hastalıkları tedavi ettiği ileri sürülen gıda takviyeleri için yapıldı. Reklam Kurulunda en çok gıda sektörüne ilişkin dosyalar görüşüldü.

Aldatıcı reklamlar sağlığı hedef alıyor

Reklam Kurulu, 2016 yılında aldatıcı Reklamlar nedeniyle 645 durdurma  cezası, 135 de durdurma ve idari para cezası uyguladı. Söz konusu dönemde 6  milyon 214 bin 945 bin liralık idari para cezası kesildi.

Bu dönemde, Kurulda görüşülen dosyalara sektörel bazda bakıldığında  gıda sektörü 230 dosya ile ilk sırada yer aldı, bunu 167 dosya ile sağlık, 114  dosya ile kozmetik ve temizlik ürünleri, 106 dosya ile turizm sektörü izledi.

EN ÇOK BAŞVURU GIDA SEKTÖRÜNDEN OLDU

Gümrük ve Ticaret Bakanlığından alınan bilgiye göre, gıda sektörünün kurulda görüşülen dosyalar arasında ilk sırada yer  almasının sebebini, son zamanlarda oldukça artan, yüksek tansiyon, şeker, damar  sertliği ve kolesterol gibi hastalıkları tedavi ettiği, kilo vermeye yardım  ettiği öne sürülen gıda takviyelerinin aldatıcı tanıtımının yapılması oluşturdu.

Sağlık sektörüyle ilgili başvuruların nedenleri arasında ise sağlık  mevzuatında doktorlar, diş hekimleri ve eczacıların reklam yapmalarının yasak  olmasına rağmen bu alanda reklam yapılması yer aldı.

Ayrıca, varis çorabı, ev tipi nebulizatör (buhar cihazı), ev tipi  aspiratör, kan şekeri ölçüm cihazı, numaralı gözlük camları, kontakt lensler ve  gözlük çerçeveleri gibi geri ödeme kapsamında bulunan tıbbi cihazların  reklamları, bu sektördeki dosya sayısının artmasına neden oldu.

Kozmetik ve temizlik ürünleri sektörünün Kurul'da görüşülen dosyalar  arasında 3'üncü sırada yer alması ise kozmetik ürünlerinin reklamlarında varis,  yanık, akne ve eklem ağrıları gibi rahatsızlıkları tedavi ettiği yönünde,  kozmetik ürün tanımını aşan ve ilaç gibi tanıtılan ürünlerin reklamlarından  kaynaklandı.

Turizm sektöründe yanıltıcı yıldız tanıtımlarının fazlalığı da açılan  dosya sayısını artırdı. Öte yandan, Bakanlık yetkilileri, yanıltıcı reklamlara yönelik  denetimler ve cezaların devam edeceğini bildirdi.

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi