Ankara'nın Yoğun MİT Mesaisi

MİT müsteşarı ve 2 MİT mensubunun ifadeye çağrılmasıyla Ankara'da hareketli saatler yaşandı. İşte son iki-üç gündür yaşanan gelişmeler...

Ankara'nın Yoğun MİT Mesaisi

Savcının İfade Daveti

Terör örgütünün üst yapısına yönelik soruşturmayı yürüten savcı, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, eski Müsteşar Emre Taner ve eski Müsteşar Yardımcısı Afet Güneş'i telefonla ifadeye çağırdı. Başsavcı Vekili Fikret Seçen, 3 ismin perşembe günü için ifadeye davet edildiğini söyledi.

İddialar

Savcılıktan MİT müsteşarlarına yapılan ifade çağrısı bir anda Türkiye'nin gündemini değiştirdi. Söz konusu davetle ilgili çarpıcı iddialar basında yer aldı.

Söz konusu iddialara göre; KCK içine sızan MİT'in istihbarat elemanları vardı.

Ocak ayında terör örgütü üst yönetimine yönelik operasyonda elde edilen belgeler, bu elemanlar üzerinde şüpheler doğurdu.

Belgeler ve gözaltındaki bazı isimlerin ifadelerine göre, örgüt içindeki bazı MİT elemanları işlenen suçlara katıldı.

Bu MİT mensuplarının, eylemlerin engellenmesi için harekete geçmediği, hatta bölücübaşına ait talimatların, örgüte iletilmesinde aracılık ettiği öne sürüldü.

Büyük yankı uyandıran Oslo görüşmeleri de savcının incelediği bir diğer başlık olduğu ifade ediliyor.

Öte yandan terör örgütü üst yapısına yönelik iddianamede sona yaklaşıldı. İstanbul merkezli soruşturmada 2 bin 500 sayfalık bir iddianamenin hazırlandığı öğrenildi.

Ankara’da Görüşme Trafiği

Yaşananların hemen sonrasında başkent Ankara uzun bir aranın ardından oldukça hareketli bir gün geçirdi. Devletin zirvesinde ardı ardına görüşme trafiği yaşandı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Erdoğan, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve MİT müşteşarı Hakan Fidan arasında bir görüşme trafiği yaşandı.

MİT Davete İtiraz Etti

MİT, savcılığa görev ve yetkisizlik itirazında bulundu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı MİT’in itirazını inceledi.

Ankara Savcılığına Yazı

Özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Sadrettin Sarıkaya, yürüttüğü soruşturma kapsamında MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın ifadesinin alınması amacıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına talimat yazısı yolladı.

Savcı Sarıkaya, eski MİT Müsteşarı Emre Taner ve eski Müsteşar Yardımcısı Afet Güneş ve 2 MİT görevlisi hakkında “yakalama emri” çıkartılması istemiyle nöbetçi İstanbul 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesine başvurdu.

Talebi değerlendiren nöbetçi hakim Mesut Özcan, söz konusu 4 kişi hakkında “yakalama emri” çıkarttı.

Bu Arada Çıkan Asılsız Haberler

Tüm bu olaylar yaşanırken 2 MİT mensubunun evinde arama yapıldığı ve gözaltına alındıkları iddiaları İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin tarafından yalanlandı.

TBMM’ye MİT Yasasıyla İlgili Teklif Verildi

MİT Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na sunuldu. Teklif, MİT mensuplarının görev esnasında işledikleri iddia olunan suçlara ilişkin soruşturma açılması, Başbakan'ın iznine bırakılmasını öngörüyor.

Bundan sonra yaşanacakları zaman gösterecek...

Kaynak: Diyarbakır Söz