Askeri güçle sıcak takip

Son yılların en büyük operasyonu Lice kırsalında sürerken, sıcak takipte 9 bine yakın güvenlik görevlisi yer aldı. Lice'de güvenlik zirvesi yapıldı.

Askeri güçle sıcak takip

Lice ile Bingöl'ün Genç ilçesi arasında kalan 18 köyde önceki gün ilan edilen sokağa çıkma yasağından sonra başlatılan son yılların en büyük operasyonu devam ediyor. 7 bin asker, 600 polis özel harekat ve 558 köy korucusunun katıldığı 14 Taburluk güvenlik güçlerine, havadan ise 17 helikopter destek veriyor.

ŞEHİT ASTSUBAYIN İSMİ VERİLDİ

Operasyona 1 Ekim 2015 günü Silvan ilçesinin Bahçelievler Mahallesi'ndeki evinden otomobil ile birliğine gittiği sırada bölücü terör örgütü mensuplarının gerçekleştirdiği saldırıda şehit olan Silvan İlçe Jandarma Komutanlığında görevli Jandarma Astsubay Tolga Topçuoğlu'nun ismi verildi.

YASAKLI KÖYLERİN İSİMLERİ

Örtülü, Tuzla, Hedik, Kıralan,Yamaçlı, Dernek, Saydamlı, Bayırlı Yalımlı, Akçabudak, Kılıçlı, Ulucak, Yorulmaz, Baharlar, Yaprak, Yünlüce, Güldiken ve Üçdamlar mahallerinde vatandaşın zarar görmemesi amacıyla dün sabah ilan edilen sokağa çıkma yasağının ardından günlerdir hazırlıkları yapılan operasyonda 7 bin asker, 600 özel harekat polisi ile 558 güvenlik korucusu yer alıyor.

HAVA KOŞULLARINA RAĞMEN

Bir metreyi aşkın karın bulunduğu dağlık alanda başarıyla yürütülen operasyonda, güvenlik güçleri ile örgüt üyeleri arasında yer yer sıcak temas sağlanıyor. Skorsky, hava taarruz ve insansız hava araçlarının havadan destek verdiği operasyonda, güvenlik güçleri karadan ise 33'ü kobra olmak üzere 100'ü aşkın araçla operasyonu yürütüyor.

SAHTE PLAKALI 4 ARAÇ BULUNDU

Güvenlik güçlerince drone de kullanılan hava destekli operasyonda, 4 av tüfeği, 376 kilogram esrar, bombalı saldırılarda kullanılmak üzere gasbedilmiş sahte plakalı 4 araç ve çok sayıda yaşam malzemesi ele geçirildi. Şüpheli araçlar için bölgeye bomba imha uzmanları çağrılırken, operasyon kapsamında aranan şahıslyar ve uyuşturucu ile ilgili kişilerinde arandığı öğrenildi.

YOL KONTROLLERİ ARTIRILDI

Lice-Kocaköy karayolunun Kokulu Pınar mevkisinde güvenlik güçlerince gerçekleştirilen uygulama kapsamında araçlarda kimlik kontrolü yapılıyor. Söz konusu karayolunda geçişler kontrollü sağlanıyor.

GÜVENLİK TOPLANTISI LİCE'DE

Lice'de büyük operasyon sürerken, Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy başkanlığında her pazartesi günü yapılan Güvenlik Koordinasyon toplantısı da Lice ilçesinde yapıldı. Lice'deki operasyon merkezinde gerçekleştirilen güvenlik toplantısına,7. Kolordu Komutanı Korgeneral Ali Sivri, Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Musa Çitil, 8. Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Kadircan Kottaş, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Erkut Güre, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ali Demir, Vali Yardımcısı Kürşat Güleryüz, Lice İlçe Kaymakamı ve İlçe Belediye Başkan Vekili Sinan Başak ve İl Emniyet Müdürü Tacettin Aslan katıldı.

HATIRA FOTOĞRAFI ÇEKİLDİ

Lice Komando Alay Komutanlığı bahçesinde Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Musa Çitil, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ali Demir, Vali Yardımcısı Kürşat Güleryüz, Lice İlçe Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Sinan Başak tarafından karşılanan Vali Aksoy ve beraberindekiler daha sonra komuta merkezinde görev yapan askerlerle toplu fotoğraf çektirdi.  Daha sonra Makama geçen Vali Aksoy ve beraberindekiler burada İlimizde yaşanan gelişmelerin değerlendirildiği Güvenlik Koordinasyon toplantısını gerçekleştirdi.

VALİLİKTEN OPERASYON AÇIKLAMASI

Diyarbakır Valiliği, Lice İlçesine bağlı 18 köyde ilan edilen sokağa çıkma yasağından sonra dün başlatılan operasyon kapsamında şimdiye kadar bombalı araç saldırılarında kullanılmak üzere önceden gasp edilmiş 6 araç, 350 kilo amonyşum nitrat ve toplam 795 kilo esrar ele geçirildiğini duyurdu.

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, Kulp, Lice, Hani ilçelerinin Kuzeyi ile Bingöl il sınırı arasında barınan ve kış üslenmesine giren, aralarında üst düzey örgüt yöneticilerin de bulunduğu değerlendirilen bölücü terör örgütü mensuplarını etkisiz hale getirmek, PKK'lılar ile yasadışı uyuşturucu üretimi ve ticareti yapanlar arasında var olan bağı somut deliller ile ortaya koymak operasyon bölgesi içerisinde saklanan uyuşturucu maddeleri ve bunları gizleyenleri bularak adalete teslim etmek, bölgede bulunan yerleşim yerlerinde tespit edilen işbirlikçiler ve aranan şahısları yakalamak maksadıyla dün operasyon başlatıldığı belirtildi.

Açıklamada, 16 Komando Taburu, 742 Polis Özel Harekat personeli ve 558 Güvenlik Korucusu olmak üzere toplam 7 bin güvenlik personelinin katılımıyla dün sabah saat 05.00'ten itibaren başlatılan 'Bayrak-41 Şehit J Asb Kd Çvş. Tolga Topçuoğlu' adı verilen operasyonda bugün saat 17.00'ye kadar yapılan çalışmalar şöyle sıralandı:

OPERASYONDA ELE GEÇİRİLENLER

"Cumhuriyet Savcılığından alınan adlı arama kararlarına istinaden toplam 75 ev ve eklentilerinde icra edilen adli arama faaliyetinde, 5 adet ruhsatsız av tüfeği, 1 adet 7.65 Brovvning marka tabanca, 36 adet 7.65 Browning marka tabanca fişeği, 1 adet boş havan mühimmatı, 4 adet Uçaksavar mühimmatı boş kovanı, 1 adet hassas tartı, 2 adet el terazisi, 15 çift mekap ayakkabı, 10 koli torpil tabir edilen patlayıcı madde, 27 adet şemsiye, 27 adet kamuflajlı tişört, 350 kg amonyun nitrat, 18 adet leşker kıyafeti, 3 adet sırt çantası, 11 adet ısıtıcı, 1 adet çadır. 1 adet oksijen tüpü ile muhtelif miktarda sıhhi malzeme ve yaşam malzemesi ele geçirilmiş, BTÖ mensuplarınca yağmalanmayı müteakip, bombalı araç yapımında kullanılacağı yönünde istihbari bilgi bulunan 6 araç ele geçirilmiş, İl Emn Müdürlüğü personelince müşterek oluşturulan 28 Yol Kontrol Noktasında (YKN) yapılan kontroller neticesinde; 348 araç ve 1.641 şahsın sorgulaması yapılmış yapılan sorgulamalar sonucu haklarında suç kaydı bulunan 5 şahıs yakalanarak gözaltına alınmış, ayrıca Yoklama Kaçağı oldukları tespit edilen 31 şahıs yakalanarak 1111 Sayılı Askerlik Kanunu gereğince tebligatın yapılmasını müteakip serbest bırakılmış. BTO mensuplarına ait 6 barınak ve 4 sığınak tespit edilmeyi müteakip kullanılamaz hale getirilmiş, barınak ve sığınaklar içerisinde bulunan yaşam ve giyim malzemeleri Cumhuriyet Savcılığının talimatı gereğince yerinde imha edilmiştir Narko-terörizmle mücadele kapsamında; 343 kg toz, 452 kg kubar esrar olmak üzere toplam 795 kg uyuşturucu madde ele geçirilmiş olup ele geçirilen malzemeler Cumhuriyet Savcılığının talimatı gereğince muhafaza altına alınmıştır. Bölgemizde yaşayan vatandaşların huzur ve güvenliğinin sağlanması ve teröristle mücadele kapsamında yürütülen çalışmalara olumsuz hava ve iklim şartlarına rağmen, artan bir azim ve kararlılıkla devam edilmektedir."

AYNI OPERASYON KAPSAMI

Lice kırsalında yürütülen operasyona destek amaçlı Bingöl 49'uncu Komando Tugay Komutanlığı'na bağlı 5 taburun katıldığı Genç İlçesi kırsalındaki operasyonda, da çok sayıda örgütsel döküman, uyuşturucu madde, silah, tıbbi ve yaşam malzemesi ele geçirildi.

Genç İlçesi kırsalında düzenlenen operasyonla ilgili Bingöl Valiliği'nce yapılan yazılı açıklamada, "49’uncu Komando Tugay Komutanlığı emir komutasında, 5 taburunun katılımıyla Bingöl ili Genç İlçesi kırsalında icra edilen Şehit Binbaşı Turgay Çelik-6 Operasyunu kapsamında 5 Mart 2017 günü 2 ayrı evde yapılan aramalarda; 49 kg kubar esrar, 5 kg toz esrar, 60 Lt. mazot, 27 şemsiye, 23 ameliyat eldiveni, 21 kamuflajlı tişört, 12 cerrahi (portegü) makası, 12 çift mekap ayakkabı, 4 çift kadın ayakkabısı, 3 değişik ebatlarda örgüt posteri, 3 çuval pirinç, 3 kova burgu peynir, 2 dişsiz pense, 2  metal küvet, 2 kutu dil çubuğu, 2 deri mont, 2 el tartısı, 2 av tüfeği, 2 tahra, 2 keser, 2 ısıtıcı (1 adet elektrikli, 1 tüplü), 1 esrarı toz hale getirmede kullanılan alet, 1 yazıcı, 1 hassas tartı, 1 hafıza kartı, 1 hafıza kartı okuyucusu, 1 sedye, 1 örgüt flaması, 1 bidon turşu, 1 oksijen tüpü, 1 koli ıslak mendil, 1 sanayi tüpü düdüklü tencere, 1 tansiyon aleti, 1 kutu ilaç, çok sayıda tek kullanımlık bardak ile örgütsel doküman ele geçirilmiştir. Bingöl İl Jandarma Komutanlığı tarafından bölücü terör örgütü mensuplarıyla mücadeleye aralıksız olarak devam edilmektedir" denildi. 

Kaynak: Diyarbakır Söz