Aşure ikramı

Muharrem ayı "yas-ı matem" orucunun sona ermesi nedeniyle Diyarbakır'da aşure etkinliği düzenlendi.

Aşure ikramı

DİYARBAKIR-Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Diyarbakır Şubesi'nce dernek binası önünde düzenlenen etkinlik, Bismil Türkmenhacı köyü Alevi dedesi Hasan Baykut'un okuduğu dualarla başladı.

Derneğin Diyarbakır Şube Başkanı Cafer Koluman, açılışta yaptığı konuşmada, Diyarbakır'daki Aleviler olarak bu yıl kurulan cemevinde "yas-ı matem" orucunun sona ermesi nedeniyle ilk kez etkinlik düzenlediklerini söyledi.

Alevi inancına göre, Muharrem orucu, yas-ı matem orucu ve aşure geleneğinin, insanlık tarihine damgasını vuran Kerbela katliamından bugüne kadar var olan bir Alevi geleneği olduğunu belirten Koluman, "Kerbela vakası, Aleviler için yüzyıllardır tekrarlanan bir acı demektir. Kerbela katliamı bir iktidar kavgası değildir. Mazlumla zalimin, haklıyla haksızın ezen ile ezilenin kavgasıdır. Bu kavga o gün başladı ama bitmedi. Bin 300 küsur yıldır devam etmektedir" dedi.

KERBELA TARİHSEL BİR OLAY

Alevi Bektaşi Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Kaya da Kerbela'nın tarihsel bir olay olduğunu, Alevilerin bu olayı bin yıldır unutmadığını ve unutmayacağını ifade ederek, Kerbela'nın haksızlığa, zulme karşı bir başkaldırı olduğunu söyledi. Aleviliğin tarihsel gelişimine de değinen Kaya, Alevi kimliğinin hala tanınmadığını savundu.

Kaya, Türkiye'nin tüm dinamiklerinin bin yıl önce olduğu gibi kader birliği yapması gerektiğini de vurguladı. Çorum'dan gelen Alevi Dedesi Ali Güzel Erbaş ise, Kerbela'nın insanlık tarihinin önemli mihenklerinden birisi olduğunu kaydetti. Etkinlikte daha sonra dernek üyelerinden bir grubun semah yapması ve deyiş seslendirmelerinin ardından derneğe ait mutfakta hazırlanan aşure ikram edildi. Etkinlik, Birlik Cemi'nin düzenlenmesiyle sona erdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz