Görüş Bildir

Atık malzemeleri süs eşyasına dönüştürüyorlar

Siirt Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, atölyede usta-çırak ilişkisiyle üretim gerçekleştiriyor, atık malzemelerden de süs eşyası yapıyor

Atık malzemeleri süs eşyasına dönüştürüyorlar

Siirt Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, atölyede eğitim amacıyla üretim gerçekleştiriyor, atık somun ve cıvatalar ile hurda malzemeleri de süs eşyası yapımında değerlendiriyor. 

Okulda teorik bilgiler aldıktan sonra atölyede usta-çırak ilişkisiyle pratik eğitim gören öğrenciler, atık malzemeleri tren, uçak, gemi, bisiklet, çerçeve, tablo gibi ürünlere dönüştürüyor.

Okul müdürü Burhan Durgun, 70 yıldır eğitim veren okulda 900 öğrencinin mobilya ve iç mekan, metal, makine, elektrik-elektronik, bilişim teknolojileri alanlarında eğitim gördüğünü söyledi.

Atölyelerde eğitim amaçlı yapılan ürünlerin atıklarının çöpe atılmadığını, öğrenciler tarafından değerlendirildiğini belirten Durgun, bu ürünleri okulda sergilediklerini ifade etti.

Öğrencilerin atık malzemeleri değerlendirirken hem eğlendiğini hem öğrendiğini aktaran Durgun, şöyle dedi:

"Okulumuzda normal eğitim faaliyetleri dışında öğrencilerimizin haz alabileceği çalışmalar da gerçekleştiriliyor. Atölye ve laboratuvar derslerinde atıl durumda olan malzemeleri geri dönüşüm kapsamında değişik nesnelere çeviriyorlar. Bu çalışmalar hem öğrencilerimize haz vermekte hem onların derslerine olan ilgisini artırmaktadır. Somun, cıvata ve hurdaya atılabilecek malzemeler, öğrencilerimizin ellerinde çeşitli ürünlere dönüştürülmektedir."

Durgun, bu çalışmaların öğrencileri döner sermaye kapsamında çalışmaya teşvik ettiğini vurgulayarak, "Öğrencilerimiz bazen teneffüslerde bile atölye ve laboratuvarlarda kalmakta ve değişik çalışmalar yapmaktadır. Döner sermaye kapsamında okuyan öğrencilerimiz hem para kazanıyor hem eğitim görüyor." ifadesini kullandı.

"Hayal gücü ve el becerileri gelişiyor"

Metal Teknolojileri Bölümü Şefi Mehmet Sedat Sarıaltın ise dersleri daha zevkli hale getirebilmek için çeşitli çalışmalar yaptıklarını belirtti.

Öğrencileriyle atık malzemelerden at, tren, uçak, gemi, bisiklet gibi süs eşyası ürettiklerini aktaran Sarıaltın, şunları kaydetti:

"Bunları yaparken hem atıl malzemeleri değerlendirdik hem öğrencilerimizin daha zevkli bir ders işlemesini sağladık. Böylece öğrencilerimizin hem hayal gücü, hem el kabiliyetleri gelişmiş oluyor. Dersler de bu şekilde daha eğlenceli oluyor."

Öğrenci Yusuf Aksu da atık malzemelerden yaptıkları çalışmalarla hem boş vakitlerini hem de atık malzemeleri değerlendirdiklerini söyledi.

Aksu, uygulamadan memnun olduklarını vurgulayarak, "Atık malzemelerden yaptığımız çalışmalarla metalin nelere dönüşebileceğini uygulayarak öğreniyoruz." şeklinde konuştu.

 Özkan Yavuz ise çöpe atılacak malzemeleri süs eşyasına dönüştürmekten haz duyduklarını kaydetti.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi