ATK Raporu!

Adli Tıp Kurumu Fizik İhtisas Dairesi Balistik Şubesi, Recep Hantaş'ın öldürülmesi olayında, görüntülerde ateş ettikleri sabit olan polislerin svap örneklerinde "atış artığına" rastlanmadığına dair rapor hazırladı.

ATK Raporu!

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Recep Hantaş'ın öldürülmesi olayına karışan polislerin el ve yüzlerinden alınan svap örneklerinde "atış artığına" rastlanıp rastlanmadığı ve atış mesafelerinin belirlenmesi için Recep Hantaş'a ait fularıyla Hantaş'ın diğer giysilerini gönderdiği Adli Tıp Kurumu Fizik İhtisas Dairesi Balistik Şubesi, söz konusu polis svaplarıyla elbiselerde "atış artığına rastlanmadığını" yönünde rapor hazırladı.

‘ELBİSELERİNDE ATIŞ ARTIĞI BULUNMADI’

ATK, raporunda Hantaş'ın fular, pantolon, ateş sırasında kurşunun isabet ettiği eşofmana ait kapüşonu kanlı olduğu için incelemeye uygun bulunmadığı için incelenmediğini belirtti. Raporunda, bir verinin atış artığı olarak değerlendirilmesi için barutta bulunan antimon (Sb), baryum (Ba), kurşun (Pb) metal elementlerinin birlikte bulunması gerektiğine işaret eden ATK, bu elementlerinin birlikte bulunması ve anlamlı bir değer ifade etmesi antimomun alt üst sınırının değerinin 35, baryumun 150, kurşunun ise 800 olması gerektiği vurgulandı.

Tüm örnekler üzerinde yapılan incelemelerde, söz konusu elementlerin ya tek başına bulunduğu, ya atış artığı sayılabilmesi için belirtilen değerlerin altında bulunduğu ya da tek başına bulunan bu elementlerin belirtilen değerlerin çok üstünde bulunduğu değerlendirilmesine yer verilen ATK raporunda, söz konusu elementlerin tek başına bulunmalarının başka maddelerden de bulaşabileceğine işaret etti.

ATIŞ ARTIKLARI TEMİZLENDİ Mİ?

Raporunda, atış yapılan ortamda bulunan kişilerin belli bölgelerinde atış attığının bulaşabileceği, elin dış kısmında atış artıklarının tespiti o elin ateş ettiği ya da atış sırasında silaha çok yakın bir mesafede bulunduğuna dikkati çeken ATK, olay sonrası atış artığının tespiti için mümkün olan en kısa sürede svapların alınması gerektiği, bu sürenin kesin zaman dilimi olmamakla 6 saat içinde alınması uygun olduğu dile getirildi. ATK'nin polis svaplarında atış artığına rastlamaması, söz konusu polislerden svap örneklerinin belirlenen saat içinde alınmadığı ya da olay sonrası ellerini temizlemiş olabileceğini akla getirdi.

'ATIKLAR VAR AMA ANLAMLI DEĞERİN ALTINDA'

ATK raporunda, şüpheli polis, E.K. ve K.B.'nin iki el ve yüz svap örneklerinde atış artığı sayılabilecek antimom, baryum ve kurşun elementine rastlandığını, kurşun elementinin 800 olarak belirlenen anlamlı değerinin üstünde olduğu, sağ el iç, dış; sol el iç ve dış svaplarında baryum, antimon ve kurşun elementlerine rastlandığı, bu elementlerin atış artığı sayılabilmesi için genel olarak kabul edilen anlamlı belirlenen değerin altında olduğu ifade etti.

'K.B.'DE BULUNAN DEĞERLER ATIŞ ARTIĞININ ALTINDA'

ATK, raporunda, Recep Hantaş dosyasının iki şüphelisi polisinden biri olan K.B.'den alınan svap örneklerin şu ifadelerle değerlendirdi: "Dolayısıyla her iki el ve yüz svap numunelerinde yapılan analiz (ICP/MS) sonucu tespit edilmiş olan elementlere ait bulunan sonuçlar birlikte değerlendirildiğinde, bu değerlerin atış artığı olarak kabul edilen sınırlar içerisinde bulunmadığı..."

9 POLİSİN HİÇBİRİNDE ATIŞ ARTIĞI BULUNAMADI!

Olay yerinde bulunan 9 polisin svap örneğinin gönderildiği ATK, 3 uzman tarafından hazırlanan raporunda, 9 polisin hiçbirinde el ve yüz svaplarında atış artığı sayılabilecek anlamlı bir bulguya rastlamadığına yer verdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz