Görüş Bildir

Aydın'dan 'yargıda kaos' uyarısı

Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, Türkiye'de yargı güven endeksinin yüzde 20'ye düştüğüne dikkat çekerek, bunun kaotik duruma yol açacağı uyarısında bulundu.

Aydın'dan 'yargıda kaos' uyarısı

Diyarbakır Barosu, öldürülen başkanları Tahir Elçi için her hafta Diyarbakır Adliye binası önünde düzenledikleri anma eyleminin 168'incisini gerçekleştirdi. Eylemde açıklama yapan Baro Başkanı Cihan Aydın, Tahir Elçi cinayeti soruşturma dosyasında, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Adli Tıp Kurumundan (ATK) Elçi cinayetinin muhtemel faallerinin tespit edilip edilmeyeceğine, bir değerlendirme yapılıp yapılamayacağına dair ikinci defa rapor istediğini hatırlattı. Aydın, Cumhuriyet Savcılığı’nın bu isteminin, Diyarbakır Barosu tarafından Londra Üniversitesi Adli Mimarlık Bölümüne hazırlatılan rapor sonucu ortaya çıkan bulgular üzerinden gerçekleştiğini ifade etti.

‘YARGILAMADAN BAHSETMEK MÜMKÜN DEĞİL'

Aydın, Tahir Elçi İnsan Hakları Kürsüsünün bu haftaki önemli insan hakkı ihlali konusunun Çağdaş Hukukçular Derneği üyesi 18 avukata verilen hapis cezasıyla İranlı Avukat Nesrin Sutude'ye verilen 33 yıl hapis cezası ve 148 kırbaç cezası olduğunu söyledi. Aydın, "Bununla paralel olarak, ya da bununla bağlantılı olarak, İran'la İstanbul'daki mahkemenin ne alakası var diyebilirsiniz. Ama maalesef dünyada bir hukuk krizi almış başını gidiyor. İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi 20 Mart günü, 18 arkadaşımız hakkında bir karar verdi. Biz de baroyu temsilen orada bulunduk. Ama maalesef ortada formel düzeyde bile bir yargılanmadan bahsetmek bile mümkün değildir. Bu açıdan 3 yıl 9 ay ve 18 yıl 9 hapis cezasıyla cezalandırılan meslektaşlarımızın yanında olduğumuzu, bu hukuksuz yargılamaya her zaman karşı olduğumuzu bir kez daha yinelemek isteriz" diye konuştu.

'YARGI DİP YAPMIŞ DURUMDA'

Yaşanan yargılamalar üzerinden Türkiye'deki yargı sistemini eleştiren Aydın, "2018 Yargı Bağımsızlığı Raporu'na göre, Türkiye yargı bağımsızlığı açısından 140 ülkeden 111'inci sırada. Yine yargıya güven endeksi, Cumhuriyet tarihinde belki hiç olmadığı kadar dip yapmış durumda. Yargıya güven endeksi şu an yüzde 20 civarındadır. Genel olarak bu yüzde 50-70 bandında seyreden bu güven endeksi de dip yapmış durumdadır. Bu davalar bağlamında bunu düşündüğümüzde bunun ne kadar kaotik bir duruma yol açacağını sizlerle paylaşmak isterim” dedi.

Konuşmanın ardından avukatlar 5 dakikalık oturma eylemi gerçekleştirdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi