Azmetti kazandi

Diyarbakır’da kalbi delik olmasına rağmen evde oturmak yerine çalışmayı tercih eden Güler Deniz, yaklaşık 5 yıldır hem pazarcılık yaparak hem de halk eğitim merkezinde usta öğretici olarak çalışarak hayalindeki arabayı aldı.

Azmetti kazandi

Diyarbakırlı 32 yaşındaki Güler Deniz, ailesine yardımcı olmak amacıyla 5 yıl önce çalışmaya başladı. Bağlar Belediyesince ekonomik durumu kötü olan ve çalışmak isteyen kadınların istihdam edilmesi amacıyla kurduğu pazarda pazarcılığa başlayan Deniz, bunun yanı sıra Cegerxwin Kültür ve Sanat Merkezinde halk oyunları bölümünü bitirdi ve usta öğretici olarak da çalışmaya başladı. 2 sene önce kalbinin delik olduğunu öğrenen Deniz, ikinci sınıfta bıraktığı liseyi de açıköğretim sınavlarına girerek bitirdi. Üniversiteye girmek için hazırlık yapan Deniz, hem ailesine katkıda bulunuyor hem de hayalindeki arabayı aldı.

“İki işi beraber götürüyorum”

Hem pazarcılık hem de usta öğreticiliği bir arada götürdüğünü ifade eden Güler Deniz, “Cegerxwin Kültür ve Sanat Merkezinde halk oyunları bölümünü bitirdim. Halk eğitim merkezi bünyesinde de yılın 6 ayı ders veriyorum. Hem ders hem pazar, ikisini beraber götürüyorum. Onun dışında aile geçimini pazardan sağlıyorum. Babam iki yıl önce vefat etti. 70 yaşında bir annem var. O da hasta. 10 kardeşiz, 4’ü evde. Pazarcılık çok zor bir iş. Saat 6’dan akşam 8’e kadar hiç durmak, oturmak yok. Bu herkesin yapabileceği bir iş değil ama yapmak zorundayım. Bakmam gereken bir ailem var. Onun yanı sıra abimin çocukları okuyor. Onlara destek de çıkıyorum. Elimden geleni yapıyorum. Pazar olmazsa başka iş yapabilir miyim veya geçinebilir miyim diye düşünüyorum. Ben kiracıyım. Hiçbir şey yemesem içmesem ayda bin 200 TL masrafım var. Başka işe gitsem bana en fazla bin 500 TL verilecek. Onun için pazarda çalışmak zorundayım. Haftanın 6 günü çalışıyoruz” dedi.

“Üniversiteyi düşünüyorum”

2013’ten beri pazarcılık yaptığını dile getiren Deniz, ”Ondan önce evdeydim. Okulu lise 2’de bırakmıştım, dışarıdan bitirdim. Üniversite sınavına da girdim. Bu saatten sonra bir dershaneye gidip üniversiteye hazırlanmayı düşünüyorum. 32 yaşından sonra neden olmasın. İstersem yapabileceğimi biliyorum. Şuan özel güvenlik kursuna gidiyorum. Ondan başka birçok kursa gittim” diye konuştu.

“Normal maaşla araba alamazdım”

Beş yıl öncesini düşündüğünde evde sadece dantel yapan normal bir ev kadını gibi olduğunu aktaran Deniz, şunları kaydetti:

“Ama şuan bambaşka bir hayat, farklı bir yol. Bir araba aldım. Normal bir maaşım olsa ben hayatta araba alamazdım ama pazarın geliri ve halk eğitim merkezinden gelen gelirle beraber şuan bir araba sahibiyim. Benim hayalimdi zaten bir araba olması. En azından o hayalimi gerçekleştirdim. Normal bir iş olsaydı ben sadece evimin kirasını ödeyebilirdim. Pazar ile beraber diğer işleri de yapınca oluyor. Kalbim delik, ritim bozukluğu var, göğsümde kitle var, omzumda platin var. Büyük ameliyatlar geçirdim. İyi bir yaşamı herkes ister. En azından rahat bir iş imkanı olsa ben de isterim masa başı bir iş yapayım. Bazen bana ağır geliyor. ‘Artık yapamıyorum’ diyorum ama aileyi de düşününce yapmak zorundayım diye düşünüyorum.”

Kaynak: Diyarbakır Söz