Görüş Bildir

Bakan Akdağ, çiftçileri kene konusunda uyardı

Çanakkale’ye bir takım ziyaretlerde bulunmak ve şehit tıbbiyelileri anma törenine katılmak üzere gelen Sağlık Bakanı Recep Akdağ, kene vakalarında en riskli grubun çiftçiler ve hayvancılıkla uğraşanların olduğunu ifade etti.

Bakan Akdağ, çiftçileri kene konusunda uyardı

Akdağ, keneden bulaşan Kırım Kongo'nun yüzde 5 oranında öldürme riski bulunan bir hastalık olduğunu belirtti.Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Çanakkale programına Valilik ziyareti ile başladı. Sağanak yağış altında Valilik binasına gelen Bakan Akdağ'ı, Vali Vekili Hüseyin Kulözü, AK Parti Çanakkale Milletvekili İsmail Kaşdemir, Çanakkale Belediye Başkan Vekili CHP'li Celal Karakaş, Emniyet Müdürü Ali Ekbir Bektaş ve çok sayıda bürokrat yağmur nedeniyle bahçe yerine Valilik binası giriş kapısında karşıladı.Bir basın mensubu tarafından son günlerde görülmeye başlanan kene vakalarıyla ilgili alınan tedbirlerin sorulması üzerine açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Akdağ, keneden bulaşan Kırım Kongo'nun, yüzde 5 oranında öldürme riski bulunan bir hastalık olduğunu dile getirdi. Bakan Akdağ, başka ülkelerde bu oranın yüzde 10 ile 20'lere kadar çıktığını ifade etti. Konuyu yakından takip ettiklerini anlatan Bakan Akdağ, vatandaşların çok geç müracaat etmemesi durumunda, bu iş için uzmanlaştırdıkları hastanelerde tedavi konusunda ülke olarak başarılı olduklarını söyledi. Problemi ortadan kaldırmak için keneyi yok etmeyi düşündüklerini, ancak bunun çok kolay bir şey olmadığını belirten Akdağ, “Keneleri topraktan, kırsaldan, hayvanların yaşadığı yerden tamamen uzaklaştıramayacağımızı biliyoruz. Bu nedenle korunma çok önemliö dedi.

KIRSALDA YAŞAYANLARDA BÜYÜK RİSK

Kene konusunda kırsalda yaşayanların büyük risk altında bulunduğunu kaydeden Bakan Ağdağ, “Eğer kırsalda yaşıyor ve özellikle çiftçilik ve hayvancılıkla alakadar oluyorsak risk altındayız. Şehirlerde yaşayan insanların doğrudan büyük bir risk taşımadığını biliyoruz. Şehirlerde yaşayan insanlar da yaz mevsimlerinde yakınlarının yanına gidiyor kırsala. Gittiklerinde onlar için de risk oluşuyor. Şehirlerde yaşayanlar için hiç risk yok diyemeyiz. Biz geçmiş yıllarda, nerelerde bu hastalığa yakalanıldığına bakıyoruz, vakaların hemen hemen hepsi kırsalda yaşayan, çiftçilikle ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımız. Biz bu meseleyi bu mevsimde konuşmaya başladığımız zaman, şehirlerde insanımız paniğe kapılabiliyor. Oysa köydeki vatandaş, “bu bizim eski kene, bunu niye anlatıyor bunlar, eskiden beri bu kene vardı' deyip tedbir almamaya devam ediyor. Onun için ben bu soruları vesile bilerek özellikle kırsalda yaşayan uyarmak istiyorum. En çok dikkatli olması gereken onlar. Açık havada çalışmaya çıktıktan sonra evlerine döndüklerinde mutlaka üzerlerine bir kene yapışmış mı diye bunu arayacaklar. Bu bir dakikasını alır insanın. Ama iki üç aylık sürede alınan bu tedbir hayat kurtarır. Çünkü kene bir kişinin vücudunda uzun süre kaldığında bu hastalık ortaya çıkıyor. Kısa süre kaldığında hastalık görülmüyor. Bir de kırsala çıkıldığında ayakları, bacakları örtecek kıyafetler giyinmek lazım. Korunma tedbiri bazen basit ama hayat kurtarıcı olabilir. Onun için vatandaşlarımızın buna itina etmesi lazım" diye konuştu.

RİSKLİ BÖLGELER BELİRLENDİ

Yaz mevsimi başında riskli bölgeleri belirleyip tedbirleri arttırdıklarını ifade eden Bakan Akdağ, “Doğu'da Kelkit Vadisi’nden başlayıp, Gümüşhane, Sivas, Tokat, Amasya, Karabük, Kastamonu, Çankırı hattı biraz daha riskli bir hat. Buralar başta olmak üzere kırsaldaki her eve sağlık görevlisi göndererek vatandaşlarımızı bir kez daha uyarıyoruz. Türkiye, bu işi iyi bilen, bu işin üzerinde dikkatle duran, dünyada bu meseleyi en iyi takip eden ülkelerden birisi. Hastalığın görüldüğü bazı ülkeler bunu saklıyor. Vakalarından kimsenin haberi bile olmuyor. Biz bunları tek tek açıklıyoruz ki vatandaşlarımızın biraz daha farkındalığı artsın ve kendilerini koruyabilsinler" dedi.

Öte yandan Çanakkale'ye iktidar oldukları süre içinde 100 milyon liralık yatırım yaptıklarını anlatan Akdağ, önümüzdeki üç yıllık sürede 100 milyon liralık daha sağlık yatırımı yapacaklarını müjdeledi. Bakan, Çanakkale'ye en büyük yatırımın merkeze yapılacak olan 500 yataklı modern hastane olacağının altını çizdi. Vali Vekili Hüseyin Kulözü, Bakan Akdağ'a üzerinde Şehitler Abidesi bulunan bir plaket ve Çanakkale 1915 Mecmuası hediye etti.

ŞEHİT TIBBİYELİLERİ ÖRNEK GÖSTERDİ

Valilik ziyaretinin ardından AK Parti İl Başkanlığı'na geçen Sağlık Bakanı Recep Akdağ, burada İl Başkanı Muzaffer Kutlu, Merkez İlçe Başkanı Adnan Öncü ve partililerce karşılandı. Partililere, Çanakkale programı hakkında bilgi aktaran Bakan Akdağ, bugün akşam katılacağı Şehit Tıbbiyelileri Anma programını anlatırken duygulandı. Akdağ, “Akşam Tıbbiyeli Çanakkale Şehitlerini anmak için Gelibolu Yarımadası’na gideceğiz. Orada onların hatırasını canlandıracağız. Onların yaptığı çok büyük bir iştiö dedi. Bu arada gözleri dolan Bakan Akdağ bir süre durakladıktan sonra, “Şimdi hiç yeri yokken doktorlara, sağlıkçılara şiddet elini uzatanlar Gelibolu'ya gelip tıbbiyeli, şehit doktorları hatırlasınlarö diye konuştu.

DHA

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi