Bakan Eker'e Fransa'dan şövalye nişanı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’e Fransa'da 'tarım alanında şövalye liyakat nişanı' verildi

Bakan Eker'e Fransa'dan şövalye nişanı

Türkiye-Fransa Tarım Yürütme Komite Toplantısı Teknik görüşmeleri için Fransa'nın başkenti Paris'e gelen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’e tarım alanında şövalye liyakat nişanı verildi. Nişanı Fransa Tarım Bakanı Stephane le Foll takdim etti. Foll törende yaptığı konuşmada, ''Gelecek nesillere karşı yükümlülüklerimiz var. Unutmayalım insanları besleyen tarımdır.'' diye konuştu. Türkiye-Fransa ilişkilerinin güçlülüğüne de değinen Foll iki ülkenin aynı coğrafyanın bir bütünü, Akdeniz’in bir parçası olduğunun altını çizdi.

Tören sonrası basın mensuplarına açıklama yapan Bakan Mehdi Eker, 1883’ten beri verilen tarım alanında şövalye liyakat nişanının ilk kez bir Türk bakana verildiğini söyledi. Bu nişanın verilmesinde Türkiye’nin tarım alanındaki son dönemde attığı adımların rol oynadığını belirten Eker, Türkiye’nin G20 organizasyonunda tarımla ilgili yaptığı pozitif katkının da bunda etkisi olduğunu söyledi. Mehdi Eker ayrıca, Türkiye’nin tarım konusundaki girişimlerinin uluslararası kuruluşlar tarafından da model alındığını vurguladı. Türkiye’nin tarımda gayri safi milli hasılasını 3 kat artırdığını da belirten Eker, ''On yıl önce Fransa, İtalya, İspanya’nın ardından 4. sıradaydık. Şimdi bu 3 ülkeyi de geçtik ve bu bir yıl için değil 2008’den beri böyle.'' vurgusunda bulundu. Eker, bunun BM Gıda Tarım Teşkilatı'nın raporlarıyla da sabit olduğunu kaydetti.

Fransız mevkidaşı ile yaptıkları ikili görüşmeye de değinen Mehdi Eker, "Gıda ve tarım meselelerin işlenmesi ve geliştirilmesi ile ilgili konularda daha kapsamlı işbirliği geliştirme konusunda mutabık kaldık. Bu konularda ayrıntılı çalışma konusunda bir mutabakat zaptı imzalanması konsunda da bir prensip birliğine vardık." diye konuştu. Mehdi Eker ayrıca bundan sonraki süreçte gerek tarım gerek hayvancılık ve ticaretin geliştirilmesi alanında daha somut projeler üzerinde çalışılması konusunda anlaştıklarını söyledi. Bakan Eker Fransız Bakan Stephane le Foll’un 2013 sonbaharında Türkiye’ye resmi ziyaret gerçekleştireceğini de sözlerine ekledi.

CİHAN

Kaynak: Diyarbakır Söz