Bakan Şahin: Hedefimiz Lizbon kriterleri

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, şu an gelinen noktada birçok standardı yakalamış olmanın gururunu yaşadıklarını belirterek, ''Sorunlarımız var ama çözme irademiz, güçlü bir meclisimiz, güçlü bir liderimiz var. Sorunları çözme gücüne sahibiz'' dedi.

Bakan Şahin: Hedefimiz Lizbon kriterleri

Avrupa Halk Partisi Kadın Kolları üyesi parlamenterlerle Florya'daki Beyti Restoran'da bir araya gelen Şahin, burada yaptığı konuşmada, hukuk devleti olmanın, ileri demokrasiye gitmenin en büyük hedefleri olduğunu, bu nedenle AB standartlarını çok önemsediklerini söyledi.

AB'nin ekonomik krizden çıkmasını, Türkiye ile AB ilişkilerinin de sağlıklı bir zeminde gitmesini bir kadın ve bir bakan olarak çok istediğini belirten Şahin, ''Bugün burada bir arada olmamızı, ortak sorunlara ortak çözüm bulma iradesini çok önemsiyorum. Sizin bilgi ve deneyimleriniz bizim yol göstericimiz. Ama şu an geldiğimiz noktada birçok standardı yakalamış olmanın gururunu da yaşıyoruz. Sorunlarımız var ama çözme irademiz, güçlü bir meclisimiz, güçlü bir liderimiz var. Sorunları çözme gücüne sahibiz'' diye konuştu.

AK Parti'nin 10 yıldır iktidarda olduğunu hatırlatan Şahin, şöyle devam etti:

''10 yıl önce yola çıkarken çok önemli bir kuruluş felsefemiz vardı. Biz 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın' dedik. Yasakları kaldıracağız, yoksulluğu ve yolsuzluğu önleyeceğiz diye yola çıktık. Yasakları kaldırmada en büyük hedefimiz AB standartlarıydı. Özellikle kadın hakları alanında AB standartlarına göre hukuki eksiklikleri gidermek ve uygulamada kadın haklarını her alanda aktif hale getirmek en büyük hedefimiz oldu.''

AK Parti iktidarı döneminde gerçekleşen yapısal dönüşümlerde kadınların ve kız çocuklarının en büyük kazancı elde ettiğini vurgulayan Şahin, şunları kaydetti:

''Eğitim olmazsa olmazımız dedik, yoksulluk eğitimin önünde engel olamaz dedik ve sayın Başbakanımızın talimatıyla kız çocuklarının eğitimi için daha çok para verdik. 2,6 milyar TL kaynağı, 900 bin annenin istifadesine sunduk. Şimdi ülkemizde kız ve erkek çocuklar yüzde 99,5 oranında temel eğitimden istifade etmeye başladı. Eşitliği sağladık. Orta eğitim ve yüksek eğitimde de oranları hızlı bir şekilde yükseltmeye çalışıyoruz. Hedefimiz, kızlarımızın ve erkeklerimizin eşit bir şekilde üniversiteden istifade edecekleri bir Türkiye'ye hızla erişmek.''

Türkiye'de bugün her çocuğun sigortalı doğduğunu, 18 yaşına kadar sağlık hizmetlerinden faydalandığını belirten Şahin, ''Bu sayede anne ve bebek ölüm oranlarını 1990'lı yıllara göre yüzde 70 azaltıp, AB standartlarını yakaladık'' dedi.

Şahin, iş gücünde de kadın oranını yükseltmenin en büyük hedefleri arasında yer aldığını ifade ederek, ''Sizin ülkelerinizdeki uygulamaları yakından takip ediyoruz. Ücretsiz ve ücretli izinleri, doğum izinlerini, kreş ve çocuk bakım sistemlerini inceliyoruz. Politikalarımızın eksik olan taraflarını gidererek istihdamda kadın oranını Lizbon kriterlerine uygun hale getirmeyi hedefliyoruz'' şeklinde konuştu.

Kadına karşı şiddetle mücadelenin, en önemli çalışma alanları arasında olduğunu kaydeden Şahin, şöyle devam etti:

''Şu anda Avrupa Konseyi'nin İstanbul Anlaşması dediği uluslararası anlaşmayı imzalayan ilk ve tek ülkenin bakanı olarak huzurlarınızdayım. Hiçbir çekince koymadık, mali hesap yapmadık, kadının yaşam hakkı en önemli haktır. İstanbul Anlaşması'nın gereği yapılacaktır. Sayın Başbakanımızın talimatı doğrultusunda bu anlaşmayı imzaladık ve gereğini yapmak için sizin ülkelerinizde bu anlaşmanın imzalanmasını bekliyoruz.''

DORİS PACK

Avrupa Halk Partisi Kadın Kolları Başkanı Doris Pack da Türkiye'de ''Arap Baharı'nda kadının rolü'' konulu Yaz Akademisi çalışmasını gerçekleştirmek için bulunduklarını belirterek, Türkiye'nin sosyal politikalar alanında aldığı mesafeyi övdü.

Yemekte, AK Parti Kadın Kolları Başkanı Güldal Akşit de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Avrupalı parlamenterlere selam, sevgi ve saygıları ile çalışmalarında başarı dileğini içeren mesajını iletti.

Avrupa Halk Partisi Kadın Kolları, 5 yıldır yapageldiği Yaz Akademisi'ni bu yıl AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları'nın ev sahipliğinde İstanbulda gerçekleştiriyor.

İki gün sürecek akademi çalışmasında yapılacak 4 oturumda ''Arap Baharı'nda kadının rolü'' irdelenecek.

Ülkesinde lider 40 kadının katılımıyla gerçekleşecek akademi çalışmasında Mısır, Libya, Tunus ve Fas ele alınacak.

Kaynak: Diyarbakır Söz