Baraj Suyu Korkusu Köyleri Boşattı

Garzan Barajı'nda su tutulmaya başlanırken, civar köylerde ikamet eden vatandaşlar su baskını korkusuyla köylerini boşalttı.

Baraj Suyu Korkusu Köyleri Boşattı

DİYARBAKIR/BATMAN-Batman'ın Kozluk ilçesinde 5 yıl önce yapımına başlanan Garzan Barajı'nda su tutulmaya başlanırken, civar köylerde ikamet eden vatandaşlar su baskını korkusuyla köylerini boşalttı.

                                     

KÖYLER BOŞALTILMAYA BAŞLANDI

Kozluk ilçesine bağlı Akçakışla köyü Dutluca mezrası ile Yenidoğan köyleri suyun tutulmasıyla beraber köylerini boşattı. 100 haneli 700 nüfuslu Yenidoğan köyü sakinleri baraj suyunun tutulmasını duyunca can havliyle eşyalarını araçlara bindirerek köyü terk etti.

 

İSTİMLAK BEDELLERİ AZ DEDİLER

 

Yetkililerden yardım isteyen köylüler istimlak bedelini az bulduklarını, bu yüzden kendilerine teklif edilen parayı kabul etmediklerini ve evlerini terk etmediklerini söyledi. Barajda suyun tutulmasıyla beraber suyun yükselmesinden korkan köylüler evlerini boşaltarak göç etmek zorunda kaldıklarını dile getirdi. Yenidoğan köyü sakinlerinden Emin Ozak, suyun tutulması için köylülerden kimseye haber verilmediğini iddia ederek, "5 yıl önce Garzan Barajı'nın yapımına başlandı.

KÖYLÜLER MAĞDURUZ DİYOR

Yenidoğan ve Akçakışla köyleri çok mağdur edildi. Kadastro geldi sözde paramızı vereceklerdi. Para vermediler, 10 dönüm arazisi olan birisine 1 dönüm yazmışlar. Köylülere bildiri yapılmadan suyu tutular. Daha paramızı vermediler. Neden su tutulmasıyla ilgili bizi bilgilendirmediler? Ne yapacağız, nereye gideceğiz bilmiyoruz" dedi.

 

EVİNİ BOŞALTANLARIN GÖÇÜ

Evini boşaltıp köyden göç etmek zorunda kalan Akçakışla köyü Dutluca mezrası sakinlerinden Ayten Doğmuş ise, "5 yıldan beri Garzan Barajı ile ilgili hukuk mücadelesi veriyoruz. Sokaklarda millet kedi, köpeklerin hakkını arıyor. Ama kimse bu köylerde ne oluyor demiyor. Yetkililer gelsinler köylerinin haline baksın, çok mağduruz, istimlak bedeli olarak verdikleri fiyat ile bir kümes bile alamıyoruz. 40-50 dönüm arazim var, 6 tane evim var, 2 bin adet fıstık ağacım var. Bana verdikleri fiyat bir kümes parasıdır. Ben o kümes parasıyla ne yapacağım. Kapılarda dilencilik mi yapayım. Çocuğum hırsızlık mı yapsın? Katil mi olsun? Neden kimse bu halimizi görmüyor? Yetkililerin bize yardımcı olmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz