Bingöl lavanta kokacak

İngiltere'de yaşayan Dicle Sevim Sertkaya ve İstanbul'da yaşayan emekli öğretmen ablası Zühriye Sertkaya Bütün'ün 3 yıl önce memleketleri Bingöl'ün Kabaçalı köyünde deneme amaçlı ektikleri lavantalar, hasadın ardından yağ analizi için Isparta'ya gönderildi.

Bingöl lavanta kokacak

İngiltere'de yaşayan Dicle Sevim Sertkaya ile İstanbul'da yaşayan emekli öğretmen ablası Zühriye Sertkaya Bütün'ün, 3 yıl önce memleketleri Bingöl'ün Kabaçalı köyünde deneme amaçlı ektikleri lavantada hasat yüz güldürdü.

Doğup büyüdükleri topraklara vefa borcunu ödemek için proje hazırlayan iki kız kardeş, Kabaçalı köyündeki 3 dönüm arazilerine üç yıl önce deneme amaçlı lavanta ekti.

Çorak toprakların değerlendirilerek kentin kalkınmasına destek olunması amacıyla büyük umutlarla ekilen lavanta Bingöl toprağını sevdi.

Hiçbir kimyasal kullanılmadan doğal ortamda yetiştirilen lavantanın bu yılki hasadı yapıldı. Sağlık ve kozmetik alanında kullanılan, çay olarak da tüketilen lavantadan alınan örnekler yağ analizi için Isparta'ya gönderildi.

Büyük umutla ekilen, görüntüsü ve kokusu ile ilgi gören lavantanın bölgede üretiminin yaygınlaşmasını isteyen iki kardeşin hedefi, işlenmesi için tesis kurmak, elde edilecek yağı kozmetik sektörüne pazarlamak.

- "Buraya bir umut ekmek istedik"

Zühriye Sertkaya Bütün,  Bingöl ve Karer dağlarının lavanta kokması için kardeşi ile hazırladıkları projeyi sürdürdüklerini söyledi.

Kış aylarını İstanbul'da yaz aylarını ise memleketi Kabaçalı köyünde geçirdiğini anlatan Bütün, emekli olduktan sonra kardeşi ile arazilerinden bir bölümüne az su isteyen bir bitki olduğu için kolay yetişeceğine inandıklarını lavanta ekmeye karar verdiklerini belirtti.

Bütün, ilk yıl verim alamadıkları ürünün ikinci yıl da ekimini yaptıklarını ifade ederek, hasadını yaptıkları lavanta bitkisini yağ analizi için Isparta'ya gönderdiklerini anlattı. Bütün, analizin bekledikleri kalitede çıkması halinde daha geniş alana lavanta ekimi yapacaklarını aktardı.

- "Her türlü desteği sunmaya hazırız"

Tarım ve Orman İl Müdürü Burhan Bahadır da İngiltere'de yaşayan Bingöllü Dicle Sevim Sertkaya'nın da girişimiyle Bingöl'de 3 dekar alanda gerçekleştirilen, kurak alanlarda yetişme kabiliyeti bulunan ve pazar sorunu bulunmayan lavanta ekiminin bölge halkına büyük bir heyecan yaşattığını belirtti.

Kaynak: Diyarbakır Söz