Bir ayda 4 kişi boğuldu ama önlem yok

Ölümlere yol açan ihmale tepki gösteren yurttaşlar, kanalların etrafında bir an önce önlem alınmasını istedi.

Bir ayda 4 kişi boğuldu ama önlem yok

Diyarbakır Silvan'da yer alan DSİ’ye ait sulama kanallarında etrafında güvenlik önlemlerinin bulunmamasından kaynaklı son bir ay içerisinde 4 kişi boğularak yaşamını yitirdi. Ölümlere yol açan ihmale tepki gösteren yurttaşlar, kanalların etrafında bir an önce önlem alınmasını istedi.

Diyarbakır'ın Silvan ilçesine bağlı Malabadi Mahallesi’nde yer alan Devlet Su İşleri’ne (DSİ) ait sulama kanalları yeterli tedbirlerinin alınmamasından dolayı can almaya devam ediyor.

Batman’ın Kozluk ilçesine bağlı Yeniçağlar (Zilan) köyü muhtarı Ahmet Sayar’ın, kanala düşen oğlunu kurtarmaya çalışırken akıntıya kapılarak boğulmasının ardından Diyarbakır'ın Silvan ilçesine bağlı Çevriksu (Girikê Boto) köyünde arazilerini sulamak isterken sulama kanalına düşen Selman Kızılçiçek (18) ve ağabeyi Fırat Kızılçiçek düştükleri kanalda boğularak can verdi. Onların yanı sıra ailesi ile birlikte Malabadi Mahallesi’nde yaşayan ve 1 Temmuz’dan beri kayıp olan Yusuf Yılmaz’ın (14) cenazesi de yine sulama kanalında bulundu.

Araçların yol güzergahının ve yerleşim yerlerinin yanı başından geçen bu su kanallarının etrafında herhangi bir güvenlik önlemi yok. Özellikle yaz aylarında artan sıcaklıklardan kaynaklı serinlemek için bu kanalara girenler boğulma tehlikesi ile karşı karşıya. Bu ölümcül tehlikeye rağmen, özellikle çocuklar ve gençlerin kanalda yüzmeye devam etmesi dikkat çekiyor.

Su kanalarına yakın yerleşim yerlerinde yaşayan yurttaşlar ise, yaşanabilinecek yeni vakalardan endişeli. Ölümlere yol açan bu ihmale tepki gösteren yurttaşlar, yetkililerin bir an önce kanalların çevresinde güvenlik önlemleri almasını istedi.

"GİREN BİR DAHA ÇIKAMAZ"

Hüseyin Turan (48) adlı yurttaşa göre, kanalların etrafından herhangi bir önlem alınmaması büyük ihmalkarlık.

Kanalın yerleşim alanlarına çok yakın olduğunu ve buna rağmen herhangi bir önlemin alınmadığını belirten Turan, "DSİ bu kanalları yaptığında tepki gösterdik. Kanalların köylerin içerisinden geçtiğini söyledik. Bu kanalları yerleşim yerlerine uzak yerlerden götürün. Ama yapılmadı" dedi.

Kanallardaki suyun debisinin oldukça yüksek olduğunu da belirten Turan, "Bu kanallara kim düşerse ya da girerse çıkamaz. Burada çocuklarımız var. Kanala düşmeleri halinde kesinlikle ölürler. Ama herhangi bir önlem alınmıyor " diyerek, yanı başlarındaki tehlikeye dikkat çekti.

"BİR AN ÖNCE ÖNLEM ALINSIN"

Kanalın etrafında bir an önce güvenlik önlemlerinin alınmasını isteyen Turan, kanalların üstünün tellerle örtülmesi veya kapatılması gerektiğini vurguladı. Yaşanan ölümlere de dikkat çeken Turan, "Biz bunun acısını yaşıyoruz. Bundan sonra ölümlerin olmaması için yetkililer bir an önce önlem alsın. Yoksa ölümler artacak" diye konuştu.

"KORKUYORUZ"

"20 metre aralıklarla basamaklıklar yapılabilinir, tel örülebilinir ya da kanalın üstü tamamen kapatılabilinir. Kanalların etrafına demir korkuluklar örülebilinir" diyen Salih Bilmez (28) adlı yurttaş ise, maliyetinin yüksek olmasından kaynaklı bu önlemlerin alınmadığını ifade etti.

Mahalledeki çocukların serinlemek için kanallara girdiğini belirten Bilmez, "Ölümlerin olmaması için bir an önce önlem alınsın. Bizler, çok korkuyoruz. Çocuklarımızın ölümlerinden korkuyoruz. Bizlerden habersiz bu kanallara giriyorlar ve ne yazık ki acı sonla karşı karşıya kalıyoruz" dedi.

Her yıl ölüm vakaları ile karşı karşıya kaldıklarını kaydeden Bilmez, "Yüzme bilen birileri olsa bile bu kanalda boğulur. Biran önce önlemler alınsın" diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz