Bir bir ölüyoruz, bize sahip çıkın!”

Çalıştıkları kot taşlama işinde yakalandıkları Silikozis hastalığı nedeniyle büyük acılar yaşayan hastalar, ‘Bir bir ölüyoruz, bize sahip çıkılmıyor’ diyerek tepki gösterdi.

 Bir bir ölüyoruz, bize sahip çıkın!”

Diyarbakır'da bir araya gelen Silikozis hastaları, dernek kuracaklarını belirterek, malulen emekli olmak istediklerini söyledi.

Diyarbakır’dan İstanbul’a geçim derdi nedeniyle giderek kot taşlama işinde yıllarca çalışan işçiler, yakalandıkları Silikozis hastalığıyla geri döndüler. Silikozis hastalığı nedeniyle büyük acılar yaşayan hastalar, ‘Bir bir ölüyoruz, bize sahip çıkılmıyor’ diyerek yetkililerden yardım istedi.

Yaklaşık 2 hafta önce Akif Okur’un kot kumlama sonucunda yakalandığı Silikozis hastalığı nedeniyle hayatını kaybettiğini hatırlatan arkadaşları, aynı hastalığın pençesine düştüklerini ve ölümü beklediklerini söyledi.

“Hayatının baharında hayata veda etti”

Akif Okur’dan sonra ölüm sırasının kime geleceğini düşündüklerini ve korktuklarını belirten arkadaşları, Akif’in daha 34 yaşlarında, hayatının baharında bir çocuk geride bırakarak hayata gözlerini yumduğuna dikkat çekti. Silikosiz hastaları, Vali Hasan Basri Güzeloğlu ile görüşmek üzere Valilik binasına dün öğlen geldi. Randevu talebinde bulunan hastalar, Vali'nin programlarının yoğun olması nedeniyle özel kalem müdürü ile görüştü.

Valiye Güzeloğlu ile görüşemediler

Valilik özel kalem müdürü tarafından bugün Vali yardımcısı ile görüşecekleri sözünü alan hastalar, Valilik binası karşısında bulunan Anıt Park içerisinde basın açıklaması yaptı. Hastalar adına konuşan 3 çocuk babası 35 yaşındaki Silikosiz hastası Mehmet Tektaş, 2002 yılında İstanbul'da kot taşlama atölyesinde çalışırken bu hastalığa yakalandıklarını belirterek, "Bundan iki hafta önce Akif Okul arkadaşımızı bu hastalıktan dolayı kaybettik. Merak ediyoruz hangimize sıra gelecek. Sayın Cumhurbaşkanımızdan rica ediyoruz. Silikozis hastaları teker teker ölüyor. Bize sahip çıkılmasını istiyoruz" dedi.

Silikozis hastalarının yaşadığı dram

Silikozis hastalarının maddi ve manevi sıkıntılar içerisinde olduğunu belirten Tektaş, "Her yerde sıkıntılar çekiyoruz. Yetkilililerin buna kulak vermesini istiyoruz. Silikosiz bir kader değil. İki aydır çeşitli kurumlara randevu talebinde bulunduk. Kimse bize geri dönüş yapmadı" şeklinde konuştu.

“Bir bir ölüyoruz, bize sahip çıkın!”

60 Silikozis hastasının olduğunu ifade eden Mehmet Tektaş," Akif Okul'un hayatını kaybetmesi nedeniyle 59 hasta kaldık. Dernek kurma çabası içerisine gireceğiz. Derneğimizi kuracağız. Silikozis hastalığıyla biz kendimiz mücadele edeceğiz. Bu hastalığın herhangi bir tedavisi yoktur. 3 ayda bir Sosyal Yardımlaşma Vakfı'ndan yardım alıyorlar. Verilen para elektrik, su ve kira gibi giderlere yetmiyor. Hepsi fakir kesimdir. Biz yetkilililerden silikozis hastalarının malulen emekli edilmesini talep ediyoruz" dedi.

“Ankara’ya kadar gittik, ‘Çare yok’ dediler”

Dernek kurarak bu hastalığa karşı mücadele edeceklerini söyleyen Tekdaş, “Herhangi bir tedavisi yoktur. İlaç zaten vermiyor doktorlar. Ankara’ya kadar gittik. Bize dediler ki, ‘çareniz yok!’ Diyarbakır Eğitim ve Araştırma hastanesi baş hekimi ile görüştük. Kimsenin bu hastalığa çare bulamayacağını söyledi.” diye konuştu.

“Hepimiz evliyiz, hepimiz hastayız”

Tekdaş son olarak “Bu hastalığa yakalananların hepsi fakir ve yoksul insanlardır. Bir geçimlikleri yoktur. Devlet ve hükümetten, bu hastaların malulen emekli edilmesini talep ediyoruz. Hepimiz evliyiz, hepimiz genciz, hepimiz hastayız. Kimse sahip çıkmıyor.” dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz