Bu programları kimse izlemesin

İl Müftüsü İşleyen, izdivaç ve pembe dizilerin vatandaşlar tarafından izlenmemesi gerektiğini ifade ederek, "Evlilik programları toplumun ahlakının bozulmasına sebep oluyor" dedi.

Bu programları kimse izlemesin

Kamuoyunda büyük tepki çeken ulusal tv'lerdeki "pembe dizi ve izdivaç" programlarındaki ahlaki değerleri hiçe sayan içeriklerine bir tepki de, Diyarbakır İl Müftüsü Burhan İşliyen'den geldi. İşleyen, toplumun ahlakını bozmaya sebep olan  bu yöndeki yayınların izlenilmemesi gerektiğini ifade ederek, program yapılcılarına da toplumsal hassasiyet çağrısında bulundu.

CUMA HUTBESİNDE İŞLENDİ

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Türkiye genelinde Cuma Hutbelerinde "pembe diziler ile izdivaç" programlarının gündeme geldiğinive hütbede işlendiğini söyleyen İşliyen, toplumun ahlakını, örfünü, inancını hedef alan programların izlenilmemesi gerektiğini belirterek şöyle dedi;

KİMSE BUNLARI İZLEMSİN

"Biz ülke olarak çok televizyon izleyen ve internette çok zaman geçiren bir toplumuz.  Az okuyup çok izleyen bir toplum olduğumuzdan dolayı izlediklerimiz, dinlediklerimiz, takip ettiklerimiz konusunda çok seçici olmamız gerekiyor. Bu meselenin programı yapanlar ve izleyenler bakımdan iki ayağı vardır. TV programı yapanlar her şeyden önce toplumun ahlakını, inancını, geleneğini, âdetini, örfünü ve toplumun gitmek istediği yeri dikkate alarak programları geliştirmelidirler."

TOPLUM MÜHENDİSLİĞİ YAPILIYOR

Evlilik programları, cinselliği ön plana çıkaran programlar, şiddeti önceleyen film ve diziler kesinlikle yapılmaması gerektiğini ifade eden İl Müftüsü İşleyen, "Bu tür yayınlar, kimi zaman toplum mühendisliği olarak da yapılıyor. Bir dönem ‘Şaban’ ismini konu alan filmler çok yapılırdı. Daha çok alay edilen, toplumda 'geri zekâlı' şeklinde canlandırılan bir karakter tarafından bu isimi kullananlar çok olmuştu. Her şeyden önce insanımızın bu tür programları izlememeli, itibar etmemelidir. İzlenmediği zamanda bunlar gündemden kalkacaktır diye umut ediyoruz.  Artık öyle bir dünyada yaşıyoruz ki 'global dünya' diyorlar. Her şeyi yasaklarsanız bile internet aracılığıyla bastığımız bir tuşla ‘en mahrem’ bilgiye bile ulaşma imkânına sahipsiniz. Elbette kamuoyunu doğru ve ahlaklıya yönlendirmek gerekir. Yaygın olarak izlenilen televizyon kanallarındaki ahlaksızlığın, yanlışın ve insanları kötü etkileyen programların yayınlanmaması için gerekli tedbirlerin almak lazım."  dedi.

AİLELERE ÖNERİLERDE BULUNDU

Aile reislerine de tavsiyelerde bulunan İşliyen, evlerde 'aile saati' oluşturmak için tavsiyede bulundu. İşliyen, "Eşimiz konuştuğu zaman, bazen hoşlanmıyoruz, onun dizinin ve evlilik programları başında sessizce oturması bizim hoşumuza gidiyor. Sorumluluk üstlenmek lazım, birazcık da yorulmak gerekir. Birbirimizle konuşmak için daha çok zaman ayırmak gerekir. Evlerde 'aile saati' oluşturmak, kısa bir sürede olsa hep beraber bir araya gelmek gerekir. Bu aile saatlerinde Kur’an-ı Kerim’den ayetler okuyup müzakereler etmeliyiz. Hadis-i Şerifler okuyup üzerinden düşünmeliyiz. Tarih, sahabe hayatı, güzel kıssalar, hikâyeler okumalıyız. Çocuklarımızla oyun oynamalıyız ki çocuklarımız, eşimiz ve biz, televizyon, internet insafına kalmayalım." dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz