Bu sivil demokrasi devrimidir

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, İzmir Ticaret Borsası’nın tarımsal üretimin teşvik edilmesi amacıyla geleneksel olarak düzenlediği ilk ürün toplantısına katıldı. Bakan Zeybekci, Hükümet olarak tarıma büyük hassasiyet gösterdiklerini söyledi.

Bu sivil demokrasi devrimidir

Tarımda korumacı politikalardan asla taviz vermediklerini belirten Zeybekci, "Belki spekülatif yaklaşımlarda müdahale söylemlerimiz olabilir ama genel olarak korumacıyız. AB ile yaptığımız ticaret anlaşmasında tarımı kenarda bırakmışız. 'Biz burada hassasız' demişiz. Bizim bütçemizin içinde verildiğimiz en büyük pay tarıma verilen paydır. Sorunları gayet iyi biliyoruz. İmkanlarımız doğrultusunda destekleri sürdüreceğiz" dedi.

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli ise konuşmasında bu yıl 313 bin tonluk çekirdeksiz kuru üzüm rekoltesinin ardından, kuru incirde de yüksek rekolte beklendiğini söyledi.

Kestelli'nin ardından kürsüye İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir'deki tarımsal büyümenin Türkiye'deki büyümenin üstünde olduğunu belirtti. Kocaoğlu, "Türkiye tarımı 2000 yılından bu yana yüzde 2.1 oranında büyürken, İzmir tarımı 5.5 büyümüş durumda. Yani Türkiye büyümesinin 2 buçuk katı büyüme var. Bizler ülkemizin kalkınmasına, merkezi hükümetimizle birlikte çalışmalarımızla birlikte sürdüreceğiz" dedi. İzmir Valisi Erol Ayyıldız DA yeni sezonda tüm paydaşlara bolluk ve bereket diledi.

Konuşmaların ardından Borsa'da ilk ürünlerin temsili satışı gerçekleştirildi. Bakan Zeybekci tarafından açık arttırma ile yapılan ilk satışlar gerçekleştirildi. Manisa Alaşehir'den Mehmet Ok'un üzümünü, kilosunu 175 TL sembolik fiyatla Ege İhracatçı Birlikleri, Mehmet Karayiğit'in incirini kilosu 175 TL sembolik fiyatla İzmir Ticaret Borsası satın aldı.

Kaynak: DHA