Görüş Bildir

Çelik'ten AB ülkelerine mesaj

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, AA Editör Masası'nda soruları yanıtladı. Ömer Çelik, darbe gecesine dair bazı AB ülkelerinden hala bir telefon bile almadıklarını belirterek önemli değerlendirmelerde bulundu.

Çelik'ten AB ülkelerine mesaj

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, AA Editör Masası'nda soruları yanıtladı. Ömer Çelik, darbe gecesine dair bazı AB ülkelerinden hala bir telefon bile almadıklarını belirterek önemli değerlendirmelerde bulundu.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, AA Editör Masası'nda soruları yanıtladı. Ömer Çelik, darbe gecesine dair bazı AB ülkelerinden hala bir telefon bile almadıklarını belirterek 'İşimizi yapacağız, dostluk olmadığını anlayacağız' mesajını verdi.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik'in konuşmasından satır başları…

Yarın DAEŞ'ten daha tehlikeli bir güç çıktığında bazıları DAEŞ'i de kara gücü olarak kullanabilecektir. Horasan diye bir örgüt DAEŞ'ten daha tehlikeli deniyordu. Bu teoriden gidersek demek ki bugün PYD'yi kullananlar yarın DAEŞ'i de kullanır manasına gelir. Böyle yaparsanız terörle mücadeleyi zayıflatırsınız. Güvenlik sosyolojisini sağlayamazsınız. DAEŞ'le PYD'nin eşit muamele görmesi gerekir.

Rusya ile ilişkimizin özel bir formatı var. Siyasi meselelerde kriz çıksa bile diğer meselelerde ilerlemeyi sürdürüyoruz. Hiçbir zaman enerji meselesinde bir aksama olmadı. Cumhurbaşkanımız yasaklıyken Putin'den de bir davet gelmişti. O seyahatlerde 3 çok kapsamlı görüşme vardı, bir tanesi de Putin'le yapılandı. O zaman Başbakan bile değildi, yasaklıydı. Gelecek dönemde Türkiye ve Rusya ilişkilerini konuştular. Aslında bu ivme hiç düşmedi.

İstenmeyen bir kaza ortaya çıktı. Bir Rus uçağı düşürüldü. Çok büyük bir sertleşme yaşanmasına rağmen hızlı bir şekilde aşıldı. Yaptırımlar kaldırılıyor.

Türkiye'nin AB ile, Rusya ile, AB ile, İslam dünyası ile ilişkileri birbirlerinin alternatifi değil, birbirini tamamlayan ilişkiler. Darbe ile karşılaşmış Türkiye'ye AB sahip çıkmıyor ondan sonra da Türkiye-Rusya ilişkileri normalleşmeye başlayınca eksen kayması var deniyor. Bu bütünleyici ilişkiler.

AB'de muhataplarımızın pek çoğu el sıkıştığımız insanlar. Arayıp geçmiş olsun bile demediler. İşimizi yapacağız, dostluk olmadığının farkında olacağız.

Ben darbe gecesi güvenli bir yere gidilmesi söylendiğinde boşverin bir TV kanalına gidelim dedim. Benimle ilk irtibat kuran Slovakya Dışişleri Bakanı Miroslav Lajcak oldu. Yanınızdayız, açıklama yapacağız dedi. Hollanda, İtalya dışişleri bakanları mesajlaştılar.

(Akşam)

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi